- 5 Iulie 2017
Am vorbit cu Fitbit ca să aflu de ce ar trebui să dormi cu brățara de sport la mână
Potrivit reprezentanților Fitbit, cu care am vorbit pentru a afla mai multe detalii, dispozitivele Fitbit au înregistrat peste patru miliarde de nopți dormite.
“Cu cât reușim să dormim mai mult, cu atât avem perioade mai lungi cu un somn calitativ. Cel mai sănătos somn este de aproximativ 7-8 ore în fiecare noapte. Dacă dormim mai puține ore, stagiile de somn adânc sunt, de asemenea, mai rare, iar senzația de oboseală este și mai prezentă. La fel se întâmplă și dacă ne trezim mai devreme decât de obicei.”, au spus reprezentanții Fitbit.
De ce e bine să ai un somn de calitate?Somnul profund este important pentru multe procese fizice, cum ar fi regenerarea celulelor, secreția de hormoni de creștere și sentimentul de revigorare pe care îl simțim în fiecare dimineață. Mai mult, oamenii au și momente în care sunt treji și în timpul nopții, chiar dacă de cele mai multe ori nu conștientizează
“Somnul profund este important pentru multe procese fizice, cum ar fi regenerarea celulelor, secreția de hormoni de creștere și sentimentul de revigorare pe care îl simțim în fiecare dimineață. Mai mult, oamenii au și momente în care sunt treji și în timpul nopții, chiar dacă de cele mai multe ori nu conștientizează. Perioadele scurte de timp în care suntem treji sunt o componentă normală a unui ciclu de somn sănătos, în general fiind vorba de 50 de minute sau aproximativ 10% din timpul dormit într-o noapte”, mai completează reprezentanții Fitbit.
Astfel, conform datelor, oamenii au un somn mai puțin profund pe măsură ce îmbătrânesc, în scădere de la 17% (în jurul vârstei de 20 de ani), la aproximativ 12% la 70 de ani. Femeile dorm, în medie, cu 25 de minute mai mult decât bărbații și au un somn chiar ușor mai profund, ceea ce se se resimte mai ales în jurul vârstei de 50 de ani.
O boală cu zeci de milioane de paciențiDe asemenea, o altă problemă cu care se confruntă unele persoane este apneea somnului, adică o întrerupere temporară a respirației. Oamenii care suferă de apnee se opresc din respirat în mod repetat în timp ce dorm, pentru intervale cuprinse de la câteva secunde, până la un minut. În Statele Unite, 18 milioane de oameni suferă de apnee. Ce e interesant e că dacă ai o brățară inteligentă precum Fitbit, această problemă s-ar putea diagnostica mai repede.
“Fitbit plănuiește să monitorizeze frecvența cardiacă și fluctuațiile nivelurilor de oxigen. Pentru milioane de oameni cu boli cronice, indiferent dacă vorbim de diabet, boli de inimă sau apnee, aceste dispozitive pot colecta și interpreta astfel de date”, au spus reprezentanții Fitbit.
Studiile arată că brățările pot înregistra etape de somn, cu un grad ridicat de precizie. Dispozitive precum Fitbit Alta HR, Charge 2 sau Blaze, monitorizează fluctuația ritmului cardiac pentru a estima etape prin care trec oamenii în diferite stagii de somn, precum somnul adând sau REM. Pe viitor se pot face cercetări mult mai extinse privind calitatea somnului cu ajutorul unor astfel de dispozitive.
Fitbit plănuiește să monitorizeze frecvența cardiacă și fluctuațiile nivelurilor de oxigen. Pentru milioane de oameni cu boli cronice, indiferent dacă vorbim de diabet, boli de inimă sau apnee, aceste dispozitive pot colecta și interpreta astfel de date
De exemplu, brățara Fitbit Alta HR ar putea indica unui utilzator că odihna după o zi în care acesta a făcut sport sau mai multă mișcare decât în general are chiar și până la 20 de minute în plus de somn adânc, față de o noapte după o zi fără activitate. Dispozitivele care monitorizează stagiile de somn vor alerta, de asemenea, purtătorii atunci când este timpul să se culce sau când dorm, în medie, prea puțin,.
Fitbit a fost alături de noi la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life, la prima ediție. Participanții au avut ocazia să câștige un Fitbit Blaze, în urma celor mai bune întrebări puse la sesiunea de Speed Dating cu trainerii din tabără. Te așteptăm la ediția a doua a taberei, înscrie-te aici ca să afli ultimele detalii.