- 7 Decembrie 2016
Amazon Go, un pas spre hipertehnologizare și spre transformarea interacțiunii umane în produs
Amazon a lansat supermarketul fără vânzători. Intri, scanezi ecranul telefonului, iei totul de pe raft și pleci. Vei plăti ca la Uber - direct din contul asociat telefonului. Primul magazin va fi lansat în Seattle și urmează alte 2000 de magazine. E încă o dovadă în plus că viitorul va fi fără vânzători, șoferi și oameni care fac lucruri simple. Ce ne rămâne de făcut?
Auzim des în lumea tehnologiei termenii de disruptive technology. Ce e disruptive? Ultima aplicația de emoji-uri? O rețea socială? Disruptive înseamnă mai mult decât atât. Înseamnă să schimbi în totalitate industrii. Facebook a schimbat mass-media și publicitatea, prin masele pe care le-a atras și pe care poate să le targeteze foarte ușor. Uber a schimbat transporturile prin accesul ușor la o industrie închisă. AirBnB a schimbat modul în care găsim cazare în toată lumea. Amazon a schimbat comerțul prin accesul la produse online. Ei bine, nu de multe ori sunt încântat de unele idei, dar prima impresie despre Amazon Go e că e unul din acele lucruri care are mari șanse să fie realizat și mă surprinde că nimeni nu a venit cu ideea asta până acum.
Amazon Go ar putea fi licențiat pe mai departe în toată lumea în câțiva ani și să avem supermarket-uri care să nu mai aibă casieri fizici, ci să intri în ele și doar să-ți faci cumpărăturile. Are sens, așa cum ar avea sens camioanele fără șofer, care vor permite o revoluție totală în transporturi, dar și mașinile electrice fără șofer, controlate de inteligența artificială.
Care sunt implicațiile Amazon Go și al ideii supermarket-ului fără casieri?
Ei bine, toate megaimajurile, lidlurile și buticurile mai mici sau mai mari vor trebui să-și regândească strategia. Pentru ele, tehnologizarea va fi obligativitate, așa cum este astăzi pentru băncile care vor să prindă trendul fintech. În condițiile în care investiția în tehnologie ar putea reduce considerabil un cost pe care-l dau acestea pe angajați, lucrurile ar avea un beneficiu imediat. De asemenea, ideea de muncitor necalificat se va schimba. Evident că va exista un responsabil de stocuri și un magazionier, dar aceștia vor trebui antrenați pentru a lucra cu tehnologia. În lipsa acestora, vor trebui angajați consultanți, care să ajute oamenii să-și aleagă cele mai bune produse. Iar aceștia vor trebui să aibă un anumit nivel, pentru a răspunde nevoilor oamenilor.
Provocarea pentru statApoi urmează provocarea pentru stat. Trendul actual e că în câțiva ani vor fi foarte mulți bătrâni la pensie care vor trebui ajutați de către o populație tânără minoritară. Raportul dintre pensionari și angajați se va mări, așadar statul va trebui să găsească o nouă modalitate prin care să schimbe acest echilibru pentru un sistem economic optim.
În al doilea rând, multe locuri de muncă vor fi pierdute în acest proces de schimbare. Camionagii vor dispărea încet, încet. Vânzătorii vor fi înlocuiți. Chiar și angajații din bancă nu vor mai fi de actualitate. Totul pare că va fi înlocuit de tehnologie și de consultanți, nu de simpli operatori, care scanează produse sau conduc o mașină. Așadar, sistemul educațional care e rămas în urmă în toată lumea va trebui readaptat urgent pentru a se răspunde nevoilor. De asemenea, să nu uităm că pentru o bună perioadă de timp va trebui acoperit un gap tehnologic între ceea ce există și oamenii rămași în urmă.
Interacțiunea umană, o oportunitateÎn disrupția cauzată de Amazon Go văd o oportunitate pentru buticurile mici, pentru afacerile cu interacțiune umană. În multe domenii supratehnologizate, interacțiunea umană va deveni valoroasă. Din toate punctele de vedere, inclusiv financiar. Să ai acces la a vorbi cu un om ar putea deveni un serviciu în sine în viitor, așa cum astăzi ți-e atât de greu să dai de un operator uman la firmele de telecomunicații. Consultanții vor deveni un bun prețios în viitor, așadar se va plăti în multe domenii pentru ei.
Valoarea joburilor va creșteAvantajul e că, pe termen lung, deși se vor pierde multe joburi, valoarea altora va crește, așadar plata va trebui să devină mai mare, în condițiile în care multe industrii vor fi automat mult mai profitabile. Un camionagiu poate să se transforme într-un asistent de cargo, care să aibă grijă de o flotilă de camioane care circulă simultan, cu ajutorul tehnologiei. Un vânzător de supermarket ar putea deveni asistent de raion și să ofere practic servicii de concierge.
Viitorul va fi unul foarte interesant. Se vor pierde milioane de joburi din cauza tehnologiei, dar dacă vom ști să ne adaptăm, vom câștiga un trai mai bun, salarii mai mari și profesionalism. Acolo unde omul e imperfect, tehnologia ar putea avea un impact mare.
Amazon Go mi se pare un loop către un viitor impresionant și foarte simplu. Aștept și părerile voastre legate de cum se poate adapta planeta la schimbările disruptive provocate de tehnologie.