Coronavirus: Mărturia antreprenorului român care a vazut epidemia în Coreea de Sud

Sunt antreprenor expat și trăiesc în Seul, Coreea de Sud. Sunt aici de șase luni, dezvoltând afacerea și parteneriatele pentru startup-ul de Digital Out of Home ad-tech la care sunt cofondator (n.r. - TPS Engage).

Matei Psatta este cofondator al platformei TPS Engage care oferă soluții de advertising pentru ecranele digitale din orașe. Locuiește la Seul, în Coreea de Sud, acolo unde startup-ul a fost acceptat într-un program guvernamental de accelerare a startup-urilor.

Articolul a fost publicat prima oară pe blogul de pe platforma Medium, disponibil în engleză aici. 


Am văzut multe articole alarmiste de tipul „Seul este un oraș-fantomă”, ”autobuzele sunt goale”. Ințeleg reacția inițială, până și eu am făcut câteva video-uri pe TikTok înainte ca situația să devină îngrijorătoare și am făcut 300.000 de views cu ele (cu un mix de comentarii pozitive și negative). 

De atunci, am văzut cum arată panica locală într-o țară care până nu demult era a doua cea mai infectată din lume (Italia și Iran au depășit de curând Coreea de Sud la numărul de cazuri confirmate) și am citit numeroase opinii îngrijorătoare de la oameni care nu au avut legătură cu realitatea de aici. Am vrut să distrug câteva mituri despre realitatea de a trăi într-o țară care luptă cu virusul COVID19. 

Atenție, aceasta este doar experiența unui străin în Seul. Sunt convins că pentru oameni care trăiesc în alte locuri ale lumii sunt vremuri grele din cauza restricțiilor și nu încerc să minimizez suferința, doar să reducă panica excesivă.  

Mitul 1 - Străzile sunt goale, nimeni nu iese afară

În cazul Coreei de Sud, utilizarea transportului public a scăzut cu 31%. Da, străzile nu sunt la fel de aglomerate, dar în niciun caz goale. Probabil că mulți localnici își folosesc mașinile pentru a evita spațiile aglomerate, o aproximare ar fi că sunt cu 15-20% mai puțini oameni pe străzi din cauza situației cauzate de coronavirus. 

Oamenii își reduc ieșirile neesențiale, este normal, și orice poate fi făcut de la distanță se realizează astfel. Și noi nu ne-am mai dus la birou și ne facem treaba de acasă. Oricum, orice poze vezi pe internet despre străzi goale, sunt doar o prezentare dramatică a realității. 

Mitul 2 - E haos și panică peste tot

În niciun caz, cel puțin nu în Seul. E tensiune în aer și mai vezi persoane care se uită ciudat la oameni care strănută sau tușesc (chiar dacă au mască de protecție). E natural, cred. Sunt, într-adevăr, și cazuri extrem de xenofobie și rasism, dar ceea ce spun aici nu e norma. Cred că aceste cazuri primesc mai multă atenție decât într-o situație normală, dar să nu cădeți în plasa bias-ului disponibilității (n.r. - estimăm probabilitatea a ceva în funcție de expuși suntem la informația respectivă).

Mitul 3 - Magazinele și supermarketurile sunt închise. Nu e nimic de făcut

E parțial adevărat. De exemplu, sala de fitness unde mă duc a fost închisă o săptămână ca măsură de prevenție. A fost redeschisă și e „business as usual”. 

Am văzut câteva restaurante care aveau un orar redus, dar au reintrat în normal și poți să vezi cam cu 20-30% mai puține persoane la restaurante, ca și la transportul în comun, dar în rest, în centrul orașului, lucrurile, deși par mai încetinite, funcționează. Sunt destule produse disponibile în supermarket-uri și magazine, nu există o penurie de produse. 

Mitul 4 - Nu mai găsești măști de protecție, trebuie să faci stocuri

Măștile sunt disponibile, dar nu în cantități mari, ceea ce e un lucru bun. Oamenii tind să-și facă stocuri și e exact opusul a ceea ce ar trebui să faci. Deși e mai dificil să găsești măști, guvernul coreean găsește diverse soluții să le distribuie unitar. 

Acum poți să cumperi măști în diferite zile ale săptămânii în funcție de anul nașterii. Apropo, deși acest lucru e împotriva naturii umane, dacă faci stocuri mari crești riscurile de infecție. Dacă ai un stoc mare de măști acasă, înseamnă că alți oameni riscă să nu aibă acces la ele, ceea ce poate duce la răspândirea virusului la alte persoane, până când ajunge și la tine. 

Dacă vrei să îți reduci șansele de infecție, gândește-te la scară largă. Cumpără cât să-ți ajungă o perioadă, dar nu atât de mult cât să faci rău altora sau chiar ție. 

Mitul 5 - Nu poți să faci afaceri din cauza coronavirus

Mitul final e cel mai apropiat de realitate, dar rămâne tot un mit. O serie de întâlniri de afaceri și proiecte au fost amânate. Lucrurile se mișcă, dar într-un ritm mai redus. Unele lucruri sunt realizate prin videoconferințe, dar nu e o metodă foarte populară în Coreea de Sud. 

În cazul nostru, pentru că știu să vorbesc despre asta cel mai bine, am văzut o creștere a cererilor internaționale de advertising Digital Out Of Home pe ecranele din zonele afectate de virus. Au fost abordări umanitare și comerciale de la companii care au stocuri disponibile. 

În același timp, câțiva clienți locali își reduc campaniile pe ecranele noastre deoarece nu au stocuri suficiente sau nu pot distribui eficient. Depinde foarte mult de cum te adaptezi. Unele afaceri vor suferi mai mult decât altele. De exemplu, în Coreea de Sud unele școli private sunt subvenționate de Guvern pentru că au fost nevoite să-și închidă clasele, iar altele au apelat la cursuri online. 

În concluzie, vreau să spun că nu e finalul lumii, așa cum unele articole spun într-un mod dramatic. 

E un moment în care ar trebui să fim și mai rațional și să nu sucombăm instinctelor noastre de bază. Excluderea socială a persoanelor infectate e motivul pentru care unii mint privind istoricul lor de călătorie. E un instinct de conservare. Acest comportament nu ar trebui scuzat, dar trebuie să avem empatie și să realizăm că mulți dintre noi poate am face același lucruri dacă nu ne-am simți în siguranță. 

Așadar, luați aceste informații cu precauție, analizați știrile rațional, nu emoțional și, cel mai important, ca să citez una dintre cărțile mele preferate: nu vă panicați.