Antreprenoriatul e pe datorie, dar cum eviți supraîndatorarea?

Viața antreprenorilor poate fi una care să fie descrisă de cuvântul flexibilitate. Asta înseamnă că poți crește mult, dar poți și să ai momente dificile, când un business nu mai funcționează așa cum trebuie, când cash flow-ul e negativ, iar obligațiile de plată nu mai pot fi îndeplinite. Cum faci să nu te supraîndatorezi și ce se întâmplă dacă nu plătești un leasing?

Seria editorială Finanțare Responsabilă este susținută în 2024 de BT Leasing care este alături de antreprenorii care mișcă România.


În episodul anterior am discutat despre ce se întâmplă când decizi să nu oprești leasingul, fie prin găsirea unui cesionar, fie prin închiderea anticipată a acestuia. În viața unei companii e important gradul de îndatorare, pentru că acesta influențează finanțările pe care le primești, dar și modul în care îți poți face planurile financiare.

Gradul de îndatorare influențează noi credite pe care le iei în funcție de dimensiunea companiei, cifra de afaceri, veniturile pe care le-ai avut în ultima perioadă. Dincolo de un semn de sănătate financiară, astfel încât să nu riști să rămâi în imposibilitate de plată, din cauza unui cash flow defectuos, te ajută și pentru a poziționa firma în zona de credite și leasing.

Gradul de îndatorare înseamnă un indicator prin care companiile pot evalua datoriile pe care le au în raport cu veniturile generate, dar și cu profitul. Dacă știi gradul de îndatorare și fluxul de capital, atunci poți să știi cât de dependent ești de plățile clienților. Ca să nu suni după "facturică".

Afacerea se construiește pe îndatorare

Un aspect important de care unii antreprenori la început de drum este ideea de a fi dator. Cultural nu ne place să fim datori. Dar o afacere se construiește pe datorie. Cei mai buni bani nu sunt ai tăi.

Astfel, dincolo de fondurile pe care un antreprenor le are, cele pe care le generează firma, metodele de finanțare sunt esențiale. Fie că vorbim de leasing, credite, credite imobiliare, finanțări europene sau din programe naționale. Niciun antreprenor nu trebuie să se teamă de idee de îndatorare, ci doar să aibă un raport foarte clar al veniturilor estimate pe următoarele 12 luni, datoriile pe care le are și fluxul de capital.

Ca să analizezi gradul de îndatorare al afacerii, instituțiile de credit, cum ar fi firmele de leasing, se uită la trei indicatori financiari - rata curentă, rata datoriei pe termen lung/capitalizarea totală și rata datoriei totale.

Astfel, acestea înseamnă:
  • Nivelul de lichiditate disponibil pentru plata datoriei imediat
  • Gradul de îndatorare pe termen lung - ce alte credite sau contracte de leasing ai deschise
  • Gradul general de îndatorare al companiei - care sunt datoriile firmei?

Cel mai mult contează gradul de îndatorare pe termen lung. Adică veniturile pe care le estimezi pentru următoarele 12 luni, dar și cât plătești pentru credite, leasing și alte obligații de acest fel. A nu se confunda gradul de îndatorare cu cash flow-ul de care ai nevoie pentru a administra o afacere, la care se adaugă toate celelalte cheltuieli care trebuie acoperite de către veniturile făcute de companie.

Cum îți calculezi gradul de îndatorare? Aduni toate datoriile pe care le ai, fie că sunt un contract de leasing, un credit pe termen lung, o linie de credit. Apoi împarți această sumă la capitalul propriu al firmei, existent sau estimat. Descoperi câți lei datorie ai pentru fiecare leu pe care-l produce firma.

Conform specialiștilor, un raport bun între datorii și capital e de 1 - 1.5, dar acesta depinde foarte mult de industria unde activezi. Dacă deschizi o firmă de producție, ai un grad de îndatorare mai mare decât o companie de dezvoltare software, care nu va avea nevoie de atât de multe utilaje la început. Dar vei începe să produci bani mai rapid.

Cum eviți supraîndatorarea în companie?

Pentru a evita supraîndatorarea orice antreprenor trebuie să-și facă calculele bine. Astfel, pentru deschiderea unei linii de producții vei avea nevoie de leasing la echipamente, dar pe care le vei plăti din veniturile pe care le vei face după ce deschizi.

Asta înseamnă că poți să-ți mai faci o linie de credit pentru a avea o sursă de venituri în caz de nevoie, poți apela la servicii de factoring pentru a primi sumele din facturi mai devreme, dar treptat te poți uita și la un credit pe termen lung.

O metodă de a evita supraîndatorarea este să "jonglezi" cu aceste obligații financiare. Astfel, dacă vrei să iei un nou credit sau un leasing pentru un utilaj nou, poți să te gândești să închizi leasing-ul existent anticipat sau să cedezi leasing-ul, dacă nu mai ai nevoie de acel bun. E o metodă utilă și pentru a face upgrade-uri la echipamente.

Dar pentru a evita supraîndatorarea trebuie să te uiți cu atenție în P&L, în estimările financiare și să-ți dai seama cum stai lunar, trimestrial, semestrial și la un an, tocmai pentru a lua în calcul și sezonalitatea, dacă acest lucru se aplică la o firmă. Pentru că dacă gradul de îndatorare e mare, iar business-ul are fluctuații sezoniere, ai putea avea dificultăți în a rambursa credite sau ratele la leasing dacă nu ai făcut calculul având imaginea completă.

Ești executat silit - ce mai plătești atunci?

Executarea silită este ultima variantă în caz că nu ai cum să mai plătești ratele leasingului pentru autoturism sau bunul pe care îl folosești. Cum spuneam și mai devreme, dar și în episoadele anterioare, când estimările financiare arată că vei fi în imposibilitatea de a plăti un leasing, trebuie să anunți firma de leasing pentru a găsi o soluție potrivită. De cele mai multe ori vei găsi înțelegere și posibilitatea de a restructura leasing-ul sau cum ți-am arătat în articolul anterior, modalități de a cesiona leasing-ul.

În cazul în care nu vei plăti ratele sau vei întârzia, penalitățile sunt cuprinse între 0,1% și 1% pe zi din suma restantă. De asemenea, firma va fi raportată la Biroul de Credit.

Dacă toate aceste lucruri nu au funcționat, finanțatorii decid renunțarea parțială sau totală la daunele compensatorii, în funcție de un raport de evaluare. Astfel, vei fi nevoit să plătești această evaluare.

Poți însă să găsești împreună cu firma de leasing un cumpărător sau varianta în care returnezi bunul și plătești penalizările. Important este să ai dialog cu firma de leasing și să returnezi bunul dacă nu mai poți să-l plătești, pentru că altfel intervin și costuri cu firmele de recuperare de creanțe, costuri care vor fi imputate firmei. Când returnezi bunul trebuie să plătești sumele restante și penalitățile, dar vei pierde și sumele deja plătite în cadrul contractului de leasing, dar și anumite costuri contractuale privind încetarea anticipată.


Episodul 1 îl descoperi aici - Cum finanțezi afacerea dacă nu poți apela la bancă

Episodul 2 este aici - Cum poți avea un leasing sănătos și transparent

Episodul 3 - Cum gestionezi un leasing când ai un startup

Episodul 4 - Leasing financiar vs credit în cazul IMM-urilor - cum se calculează dobânda?

Episodul 5 -  Leasing financiar pentru companii - cum alegi asigurarea potrivită și de ce ai nevoie?

Episodul 6 - Cum ieși din leasing ca firmă în cel mai bun mod posibil



Citeste si