Anunțurile Apple care te interesează: iOS 14 cu widget, iPad OS mai bun, aplicații dezvoltate pe toate platformele

Apple a anunțat noutățile privind sistemele de operare, dar și următoarele sale device-uri la conferința, de data aceasta online, WWDC 2020. Apple a prezentat iOS 14, iPad OS, îmbunătățirile pentru Airpods și Apple Watch, dar și detalii despre următoarele MacBook-uri.

Conferința online dedicată dezvoltatorilor care construiesc aplicații pentru iPhone, iPad, Apple Watch sau MacBook s-a desfășurat pentru prima oară în noile condiții cauzate de Covid-19, adică online, de la distanță.

Toate anunțurile făcute de Apple sunt îmbunătățiri la lucrurile deja existente. Printre cele mai importante sunt aducerea pe iOS a unor feature-uri de pe Android, cum ar fi widget-urile, îmbunătățiri pentru sincronizarea Airpods, dar și noi procesoare pentru MacBook.

Noul iOS 14, îmbunătățiri cu iz de Android

Nu vom intra în dispute Android versus iOS, poate și pentru că eu sunt utilizator fericit ale ambelor sisteme de operare. Dar Apple a adus câteva feature-uri căutate de utilizatori și care existau pe Android.

Cea mai importantă schimbare adusă de Apple în iOS 14 sunt widget-urile de pe ecranul principal, widget-uri de vreme, calendar, muzică și altele. Practic, vei putea să schimbi ecranul principal relativ plictisitor de pe iPhone și să adaugi funcții rapide care să-ți arate vremea sau care pot schimba muzica. De asemenea, pe lângă widget-urile tradiționale vor exista și „Smart Stack”, practic sistemul de operare își recomandă anumite aplicații în funcție de momentul zilei. Dacă dimineața folosești Waze, să zicem, seara îți va recomanda o aplicație de meditație.

De asemenea, Apple a adus și așa-numita App Library, care organizează aplicațiile în grupuri și liste. Practic, poți să nu mai pui aplicațiile pe ecranul principal, ci în aceste grupuri. Nu sunt similare cu dosarele de pe iOS-ul existent, ci mai degrabă cu App drawer de pe Android.

Un alt lucru fericit care va fi pe iOS 14 va fi sistemul de picture-in-picture. Dacă ai Android știi cum funcționează. Dacă minimizezi un video de pe YouTube sau Netflix, acesta rămâne pe ecran pentru a putea folosi și alte aplicații. Acest lucru va fi disponibil pe telefoane și tablete de la Apple, împreună cu apelurile video FaceTime.

O altă chestiune adăugată de Apple este capacitatea de a-ți seta propriul tău serviciu de email, fără să folosești aplicația standard mereu. De asemenea, vei putea seta și un browser, nu numai Safari. Siri se schimbă și nu mai ocupă tot ecranul atunci când e activată, ci va fi o bulă în partea inferioară ce te va asculta și va deschide un full screen doar atunci când ai și un răspuns. Apelurile audio și FaceTime vor avea notificări în partea de sus a ecranului și nu vor mai ocupa direct tot telefonul, putând să ieși din ele și să faci altceva dacă nu vrei să răspunzi.

AirPods vor putea face tranziția între iPhone și iPad, știind ce device ții în mână. 

Apple Messages îți va permite să adaugi contactele și conversațiile importante în partea superioară pentru a putea găsi oamenii favoriți mai ușor. De asemenea, au fost adăugate noi așa-numite Memoji, adică acele emoji-uri animate cu fața ta peste care vei putea adăuga și o mască de protecție acum. Una virtuală. Nu sunt feature-uri wow, dar merită menționate la enumerare.

Am vrea să vorbim și despre Apple Maps, dar o vom face doar în trecere, deoarece au fost îmbunătățite de-a lungul timpului în România, dar nu destul și nu le putem recomanda. Apple Maps va avea suport pentru ciclism în anumite țări și orașe. Apple Maps va fi actualizată în New York, Los Angeles, San Francisco și Beijing. Apple Maps începe să aibă integrare și pentru mașinile electrice și se va putea conecta la mașina ta pentru a putea să-ți recomande stații de încărcare. Apple lucrează cu BMW și Ford la acest feature, dar, la fel, să nu-l așteptăm în România.

Alt lucru interesant e posibilitatea de a folosi telefonul cu iOS 14 ca o cheie a mașinii, lucru ce va fi disponibil odată cu BMW Seria 5 din 2021. Poți să distribui „cheia” digitală cu alți oameni pentru ca aceștia să poată deschide mașina dacă ești la un eveniment, de exemplu.

Câteva schimbări și pe iPad OS

Pentru iPad OS, lucrurile vor sta asemănător cu iPhone. Și iPad-ul va avea widget-uri pe ecranul principal.

iPad OS 14 va avea același design al notificărilor de pe FaceTime, noi interacțiuni cu Siri și o opțiune care aduce tabletele mai aproape de laptopuri, prin Search.

Majoritatea aplicațiilor vor avea noi meniuri laterale, inclusiv Photos, Files, Notes, Calendar și Apple Music, pentru a putea naviga mai ușor pe tabletă. Acest lucru face la fel de mult tranziția către Mac OS.

iPad OS 14 îmbunătățește și aplicația de notițe, prin Scribble, care funcționează foarte bine cu Apple Pencil. Dacă scrii de mână, se va transforma automat în text clasic. Așadar, vei putea da reply-uri scrise în iMessage sau vei căuta în Safari cu ajutorul stylusului.

Atunci când scrii, Smart Selection va face diferența dintre scrisul de mână și desene pentru a putea să transcrie textul mai rapid și mai bine. Aplicația va recunoaște numere de telefon, date și adrese, așa că vei putea da telefoane, de exemplu, dacă apeși pe un număr de telefon scris de mână. De asemenea, vei putea integra un eveniment scris de mână în calendarul de pe iPad.

Toate aplicațiile de pe iPad vor cere permisiunea utilizatorilor înainte de a te monitoriza în orice fel.

Celelalte schimbări au fost menționate mai sus la iOS 14.

macOS Big Sur, noul sistem de operare pentru MacBook

macOS va avea o nouă versiune numită Big Sur. Va exista o minimă schimbare de design, dar și noi feature-uri, cum ar fi o pagină de start customizabilă, tab-uri inteligente și unelte de Privacy.

Designul a fost un pic rafinat și vei observa schimbarea în aplicațiile din Dock. Practic, iconițele aplicațiilor vor fi mai asemănătoare. De asemenea, vor exista butoane și meniuri ce vor apărea doar atunci când ai nevoie de ele.

Safari va fi updatat pentru a fi optimizat în privința vitezei, promite să ajute autonomia bateriei și va avea favicon-uri standard, pentru a putea identifica site-urile mai ușor, ceea ce nu era disponibil până acum. Safari va avea funcție de translate, momentan disponibilă pentru 7 limbi, iar în App Store vor exista mai multe extensii pentru Safari, ceea ce îl duce mai aproape de puternicul Google Chrome.

Safari va avea un meniu automat care-ți va spune ce trackere are fiecare site.

Pentru dezvoltatori vor exista opțiuni excelente de tranziție între MacBook și iPad. Cu Mac Catalyst, o unealtă ce a debutat anul trecut, programatorii vor putea să ducă aplicațiile de iPad direct pe Mac, fără modificări uriașe de design.

Aplicațiile vor putea fi construite cu SwiftUi pentru a avea cod pentru toate platformele Apple, ca să adaugi widget-uri pentru Mac, iPhone și iPad deodată, fără să dezvolți separat. E una dintre integrările cele mai importante anunțate, dar care e dedicată momentan doar programatorilor. Vom aștepta să vedem noi aplicații create astfel. Acest lucru simplifică experiența de-a lungul întregii linii de device-uri Apple.

Schimbări pentru Apple Watch

Nici Apple Watch nu a fost uitat și watchOS 7 aduce noi facilități, iar cea mai importantă e că vei putea să-ți monitorizezi somnul.

Astfel, Apple Watch va fi adaptat la nevoile fiecărui utilizator. De exemplu, un site dedicat pasionaților de tenis va putea crea rapid o aplicație pentru Watch OS de tip watch face, care să ofere informații pe ecranul de pornire și aceasta va putea fi downloadată de pe site-ul respectiv. Dacă ești fan Formula 1, vei putea descărca un watch face de pe site-ul oficial cu informații relevante pentru tine.

Odată cu watchOS 7, Apple Watch va avea sleep tracking. Va putea oferi utilizatorilor metode prin care să-și atingă țintele de somn, să se relaxeze mai bine și va detecta micromișcări în timpul somnului.

Pentru a trezi utilizatorii, Apple Watch va vibra haptic sau va avea sunete discrete. Dacă, de exemplu, bateria ceasului va fi destul de descărcată, Apple Watch îți va reaminti să-l pui la încărcat înainte de somn.

Pentru că suntem în epoca Covid-19, Apple Watch va detecta mișcarea de spălare a mâinilor și va avea un timer de 20 de secunde pentru ca tu să te speli pe mâini corespunzător. În funcție de locația ta, vei primi reminder să te speli pe mâini.

Pasionații de fitness vor avea patru noi tipuri de exerciții: Core Training, Dance, Functional Strength Training și Cooldown (am folosit denumirile în engleză pentru că cei pasionați le folosesc deja).

MacBook cu procesor Apple Silicon

Pe viitor, Apple va face tranziția către procesoarele proprii pentru Mac. Apple Silicon vor fi procesoarele proprii ale Apple, care vor fi optimizate pentru laptopurile sale. 

În primă fază procesoarele Apple Silicon vor fi optimizate pentru macOS Big Sur. Programatorii vor putea converti aplicațiile lor existente pentru a putea să funcționeze pe procesorul Apple.

Cu ajutorul Apple Silicon, aplicațiile de iOS și iPad OS vor putea fi puse pe Mac fără nicio modificare. 

Apple a lansat și Universal App Quick Start Program, care oferă acces la documentație, forumuri de suport și versiuni beta de macOS Big Sur și Xcode 12, dar și o folosire limitată momentan a Developer Transition Kit, sistemul bazat pe procesorul Apple A12Z Bionic. 

Primul Mac cu Apple Silicon ar putea fi lansa până la finalul anului, cu o tranziție completă în doi ani. Apple va avea suport și noi versiuni de macOS pentru procesoarele cu Mac în anii următori și va lansa noi MacBook-uri cu Intel. 

 



Citeste si