- 13 Decembrie 2022
Assetto, startup-ul care te face investitor imobiliar începând cu 100 de euro
Assetto este o platformă de investiții în proiecte imobiliare de orice fel. Se folosește de tehnologia blockchain pentru a tokeniza astfel de proprietăți. Până acum era greu să împarți proprietatea unei clădiri la 10.000 de oameni, dar cu ajutorul blockchain acest lucru este posibil și sigur. În plus, Assetto a strâns alături o echipă de experți în domeniu și se folosește de legislația din Elveția, privind activele digitale, pentru a oferi utilizatorilor un cadru sigur pentru investiții.
Assetto este fondat de Bogdan Almași și Andra Costin, despre care am povestit anterior în contextul platformei de crowdfunding investițional Ronin. Alături de ei, în Board of Directors sunt oameni importanți din domeniu - Hans Kuhn, unul dintre cei mai buni avocați din zona de blockchain, și Guido Buehler, fondatorul Seba Bank, prima bancă digitală din lume care îmbină activele obișnuite cu cele crypto.
Assetto a atras anul acesta o investitie pre-seed de 500.000 de euro de la un investitor angel din Londra și pregateste lansarea unei runde seed de 5 milioane de euro în prima parte a anului viitor, imediat după lansarea pe piață a aplicației.
Noi am discutat cu ei pentru a afla cum poți deveni investitor în proprietăți imobiliare, chiar si cu sume mici precum 100 de euro.
Cum funcționează Assetto?Investițiile imobiliare masive, în clădiri de birouri, depozite, spații comerciale erau rezervate celor cu foarte mulți bani. Dacă ai niște bani puși deoparte, nu poți visa la un randament bun și nici nu ai acces la astfel de investiții.
Assetto vrea să transforme aceste lucruri prin deschiderea unei platforme de investiții în real estate care pot începe de la 100 de euro. Practic, un exemplu ar fi un complex comercial care are nevoie de investiție pentru extindere sau un teren unde se pun eoliene. O asemenea proprietate poate fi listată pe Assetto și cu ajutorul tehnologiei blockchain poți investi de la 100 de euro în sus. Cum ar fi să ai 0,1% din proprietatea unei clădiri de valoare ridicată care generează venituri lunare? Până acum acest lucru era aproape imposibil sau birocratic, dar blockchain-ul deschide această piață.
Cu ajutorul Assetto dezvoltatorii imobiliari pot să strângă capital mai ușor și cu mai multă flexibilitate și pot să reducă deficitul de lichiditate din piață. În plus, investitorii pot beneficia de pe urma aprecierii în timp a valorii proprietății în care au investit, cat și a randamentului generat periodic, pot să-și vândă activele digitale și au și drept de vot în deciziil elegate de gestionarea acesteia.
Pe Assetto vor fi puse proiecte care vor trece printr-un due diligence, astfel că nu oricine poate lista o investiție imobiliară pe site. Utilizatorii vor putea cumpăra cel puțin un token, dar nu mai mult de 10% din tokenii puși la vânzare, tocmai pentru a democratiza luarea deciziilor.
Cum faci bani? Ei bine fiecare investiție imobiliară are un randament. Poți câștiga poate pe termen scurt prin vânzarea activelor digitale dintr-o proprietate imobiliară pe care le vinzi către alți utilizatori. De asemenea, dacă vorbim despre un proiect de investiție (cum ar fi dezvoltarea unui parc eolian sau a unui parc de panouri fotovoltaice), acesta va crește în valoare pentru că a fost valorificat. Altă variantă e să investești într–o proprietate imobiliară care se vinde ulterior, ca exitul unui startup.
Cum a început Assetto?Andra Costin, cofondatoare a Assetto, menționează că s-au gândit de multe ori la aplicabilitatea tehnologiei blockchain dincolo de zona financiară clasică. Ne-am dorit sa adresam o industrie care ar putea beneficia de avantajele create de blockchain astfel incat sa rezolve probleme reale din piața, dar să și producă un efect pozitiv în viețile cat mai multor persoane.
Ei bine, piața imobiliarelor este cunoscută ca fiind cea mai mare clasă de active din lume și extrem de renumită pentru lipsa de lichiditate. Cum rezolvăm această problemă de lichiditate? Fireste, aducem imobiliarele mai aproape de mase și le facem accesibile publicului larg. In felul asta, deblocam aceasta piață si, in plus, oferim o soluție care să deservească cu adevărat majoritatea oamenilor si sa aibă un impact real în bunastarea lor financiară. O metodă care să-i ajute sa pună banii sa muncească pentru ei și să construiască încet, dar sigur, premisele dezvoltării unei avuții personale”, spune aceasta.
Bogdan Almași menționează toată lumea știa să facă tokenizare încă din 2018, adică împărțirea unui activ în mai multe subdiviziuni care pot fi achiziționate și tranzacționate. „Marea problemă pe care toată lumea o avea era că nu exista un cadru legal clar care sa reglementeze aceasta noua industrie”, spune Almași.
Din fericire pentru Assetto în 2021 Elveția a adoptat legi care reglementează foarte clar zona de DLT - Digital Ledger Technologies - astfel că de la 1 februarie 2021 în Elveția companiile pot folosi tehnologia blockchain și active digitale într-un cadru foarte clar.
„În vara anului 2021, am avut mai multe întâlniri la Zurich cu avocați specializati pe tehnologie și active digitale. Ne-am dorit sa definim un concept de produs alături de cel mai potrivit partener pentru Assetto pe zona de consultanță juridică. Așa am început parteneriatul cu Hans Kuhn, unul dintre cei mai experimentați avocați din lumea elvețiană a blockchain-ului. Proiectul Assetto este mult mai vast, dar am început cu proprietăți imobiliare pentru că, din punctul meu de vedere, nu există activitate economică generatoare de valoare adaugată care să poată funcționa fără a avea ca suport o clădire, un spatiu comercial sau macar o parcela de teren.”, explică Bogdan Almași.
Înainte de intrarea în vigoare a legilor din Elveția orice formă legală de realizare a unui asemenea proiect ar fi fost un compromis. Cadrul de reglementare învechit care rămăsese în urma avansului tehnologic făcea imposibil un proiect blockchain care să ofere utilizatorilor toate beneficiile aplicațiilor distribuite: accesibilitate, siguranță, transparenta, democratizare și imutabilitate. Pierdeai astfel esența unui produs blockchain.
Această călătorie de descoperire în Elveția i-a făcut pe Bogdan și Andra să se întâlnească mai întâi cu Hans Kuhn, iar apoi cu Guido Buehler, oameni pasionați de zona de blockchain și care văd oportunitatea în dezvoltarea aceasta.
Guido este fondatorul Seba Bank, prima bancă digitală din lume complet reglementată.
„Când Bogdan și Andra m-au contactat propunerea suna deja bine, pentru că era vorba de real estate, dar era foarte important sa înțeleg cum adresăm problemele din piață”, spune Guido.
El menționează că este important ca orice proiect din zona de web3 să asigure siguranța datelor, să aibă un model de business solid și să rezolve o problemă reală.
Astfel, Assetto are astăzi o echipă de fondatori puternică, dar și experiența lui Guido Buehler, care deja lucrează în domeniul web3 și are experiență și în zona financiară tradițională.
„Nu vorbim de o provocare tehnologică. Ci una de a fi într-o poziție esențială pentru a scala către utilizatori. Să ai proprietăți aici în România, dar și în Elveția, în care utilizatorii să vrea să investească”, consideră Guido.
Proprietarii vor dori să fie pe AssettoÎn momentul de față Assetto are provocarea de a ajunge la utilizatorii finali, la investitori. Pentru că proprietarii de clădiri rezidențiale sau de proprietăți imobiliare industriale sunt doritori să listeze activele digitale pe platformă.
„Când oferi mai multă lichiditate, vânzătorii sunt bucuroși. Pentru noi utilizatorii principali vor fi investitorii. Și ne uităm spre așa-numitul investitor de retail. Conform unui studiu de piata realizat de Assetto anul acesta, 75% din persoanele întrebate folosesc o aplicație mobilă pentru investiții sau servicii financiare și peste 45% își doresc să faca cel puțin o investiție în imobiliare”, explică Bogdan Almași.
Astfel, el consideră că piața este acolo, poate fi atinsă. Assetto are nevoie să facă această conexiune între piața existentă și ofertele pe care le vor lista în cadrul platformei.
Înregistrarea companiei în Elveția și funcționarea în cadrul strict, dar clar, de reglementare de acolo au menirea de a le oferi siguranță și încredere investitorilor. „Este un activ digital garantat 100% cu un activ imobiliar real. Nu e orice token. Cumperi o fracție dintr-un drept de proprietate ”, consideră Guido Buehler.
Din punctul lui de vedere este esențial ca Assetto sa funcționeze intr-un cadru reglementat de la început, pentru că a văzut numeroși jucători din piața blockchain care au avut dificultăți în a fi reglementați mai târziu pe piață.
„Avem un token care e titlu de valoare legal. E un instrument financiar al economiei de mâine”, explică fondatorul Seba Bank și membru în board-ul director al Assetto.
„Oamenii din blockchain nu sunt outside the box, pentru că ei nu au nicio cutie”Assetto a găsit echipa, a găsit tehnologia, iar în curând vor anunța și o investiție, dar și primele proprietăți pe care le vor lista pe platformă. Fiecare campanie de finanțare va dura între 3 și 4 luni, un avantaj pentru proprietari, deoarece media pentru o investiție imobiliară tradițională este de 6 luni în momentul de față. În plus, piața este un oligopol, adică un număr mare de proprietăți imobiliare cu valoare ridicată pot fi achizitionate de un număr restrans de cumpărători
„Sunt foarte multe proprietăți, dar nu la fel de mulți cumpărători. Dacă vrei să vinzi o proprietate de 20 de milioane de euro, de exemplu, probabil că nu există în momentul de față mai mult de 10-20 de cumpărători în România care să își permită o asemenea achiziție de unii singuri”, explică Bogdan Almași.
Toți banii investitorilor vor fi protejați de regulile financiare din Elveția și Uniunea Europeană. În plus, odată ce au investit, pot participa în luarea de decizii cu privire la proprietate în funcție de numărul tokenilor pe care îi dețin, o modalitate obișnuită în lumea blockchain.
Cum cred ei că vor convinge piața cu o idee nouă? Guido are exemplul Seba Bank, care a primit o licență bancară în Elveția, o raritate pentru o instituție nouă.
„Banii deștepți recunosc puterea tehnologiei distribuite. Elveția e o țară descentralizată, pentru că avem democrație directă. Așadar, e ușor să atragi investiții. Ai nevoie de reglementare, iar noi o avem. Ai nevoie de oameni. Oameni care să renunțe la vechile năravuri și să aleagă noul”, spune Guido Buehler.
El menționează că-i place să lucreze cu oameni din lumea blockchain. Motivul e simplu. „Oamenii aceștia nu gândesc în afara cutiei. Pentru că ei nu au o cutie. Experienta indelungata vine și cu părerile preconcepute aferente si cu tipare de gandire limitative. Iar cel mai greu lucru este să te dezveți”, mai spune fondatorul Seba Bank și unul dintre membrii consiliului director al Assetto.