Aurul în Era Digitală: Investiții fără seif, la doar un click distanță

Aurul este apreciat la nivel global și astăzi, pentru valoarea și istoria sa, inclusiv ca investiție de refugiu în perioade economice complicate. Este metalul prețios către care investitorii se orientează mai ales atunci când alte monede nu dau randamentul dorit.

Spre deosebire de valutele pe suport de hârtie, de monede sau de alte active fără o valoare intrinsecă, aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul timpului. Oamenii văd în acest metal o modalitate de a păstra și transmite averea de la o generație la alta. Încă din cele mai vechi timpuri i s-au apreciat calitățile unice, cum ar fi oferta limitată. La sfârșitul anului 2022, estimările arătau că aproximativ 209.000 de tone de aur - în valoare de 12 miliarde de dolari - au fost extrase de-a lungul istoriei.

Din punct de vedere istoric, aurul a reprezentat o protecție sigură împotriva inflației. Prețul său tinde să crească atunci când crește și costul vieții, spre deosebire de bani, a căror valoare se depreciază. În plus, aurul își păstrează valoarea nu doar în perioadele de incertitudine financiară, ci și în situații de incertitudine geopolitică. Investițiile în aur pot părea un concept abstract, un apanaj al aristocrației. Însă, dezvoltarea platformelor de tranzacționare și evoluția tehnologiei, în general, au făcut ca investițiile în aur să fie mult mai accesibile, chiar și pentru micii investitori.

Aurul cotat la bursă reprezintă prețul la care se poate cumpăra sau vinde o uncie de aur (aproximativ 28,35 grame) la un moment dat. Există două tipuri de preț în funcție de piața pe care se tranzacționează: spot și futures. Prețul spot reprezintă valoarea aurului la acel moment și fluctuează continuu. Prețul aurului pe piața futures este valoarea la care cumpărătorii sau vânzătorii își vor deconta contractul la o dată ulterioară.

CITEȘTE CONTINUAREA ACESTUI MATERIAL PE WALL-STREET.RO. 



Citeste si