- 20 Mai 2016
Avocatoo e prima platformă din România de unde-ți găsești avocat ca pe Uber - consultația gratuită
Avocatoo este o platformă nouă prin care poți să-ți găsești avocat la o simplă căutare pe net. Spre deosebire de procesul obișnuit, consultația e gratuită, iar prețul e fix.
Am cunoscut-o pe Ana-Maria Udriște în ziua finală a hackathonului Innovation Labs de la București. Nu părea că e studentă la Politehnică, iar când am întrebat-o de ideea sa, am descoperit că este avocat și vrea să facă un marketplace pentru profesia ei. Așa s-a născut Avocatoo, o platformă online unde depui o cerere și primești un avocat „la cheie“. De asemenea, prima consultație este gratuită, spre deosebire de casele de avocatură obișnuite. Ana-Maria și colegul său, Wiliam Bognar, încearcă să digitalizeze relația dintre clienți și avocați și să democratizeze accesul oamenilor la acești specialiști.
La Avocatoo consultanța preliminară este gratuită, avocații nu pun clientul să vină la întâlniri peste întâlniri, preferând ca lucrurile să se desfășoare online, pe cât posibil
„La Avocatoo consultanța preliminară este gratuită, avocații nu pun clientul să vină la întâlniri peste întâlniri, preferând ca lucrurile să se desfășoare online, pe cât posibil. Propunerea de preț a avocatului va fi mereu fixă, fără a exista costuri ascunse. Cât ți se comunică, atât vei plăti“, spune Ana-Maria Udriște.
„Aici scapi de toată căutarea, de întâlnire, de plata consultației și răspunsul vine mai rapid. Trimiți documentele online, avocatul te sună la o oră convenită, puteți avea întâlniri pe Skype. Avocații din platformă nu au costurile unei societăți de avocatură. Ei sunt freelanceri și au costuri mai reduse, pentru că nu cheltuie bani pe sediu fancy, pe materiale promoționale, pe camere de așteptare“, spune fondatoarea Avocatoo.
„Marele câștig e diminuarea de timp și de stres. Vrem să creăm un loc care oferă încredere, iar clientul să facă doar tracking al avocatului lor pe internet. Consultația gratuită și costul fix asigură că știi clar ce urmează“, spune Wiliam. Una dintre problemele lucrului cu avocați, în general, e plata pe oră. Din acest motiv, costurile estimate inițial ajung mult mai mari.
Ana-Maria Udriște a terminat Facultatea de Drept din București și e avocat, iar partenerul său, Wiliam Bognar, a studiat Finanțe în cadrul Lancaster University și acum lucrează ca Business Intelligence Project Manager la HP România. Totul a pornit de la o idee a Anei-Maria de a o lua pe cont propriu ca avocat și de la o întâlnire la cafea cu Wiliam, care i-a fost coleg în școala generală.
Eu nici nu știam pe unde sunt facultățile de la Politehnică, darămite ce înseamnă Innovation Labs
„I-am expus toate motivele pentru care vreau să plec de unde lucram atunci și că sunt nemulțumită de experiența clientului și modul în care avocatul înțelege să se poziționeze pe piață. Atunci Wiliam a propus un marketplace, un Uber pentru avocați și că Innovation Labs începe în două săptămâni. Eu nici nu știam pe unde sunt facultățile de la Politehnică, darămite ce înseamnă Innovation Labs“, povestește Ana-Maria Udriște.
Wiliam spune că tot experiența clientului a contat în ideea inițială a site-ului. „Deși nu ne dorim să avem nevoie de unul, până la urmă tot ajungem să depindem de un avocat. De multe ori nu știm la cine să apelăm. Se merge pe recomandări, iar noi vrem să oferim un loc unde oamenii să-și trimită problemele și să nu mai fie nevoiți să-și facă griji“.
După întâlnirea celor doi, au intrat la Innovation Labs, care va avea ziua finală (Demo Day) pe 26 mai. La hackathon i-a ajutat Narcis Mihai, unul dintre fondatorii startup-ului de acum defunct Waldo. Ulterior i-au ajutat alți apropiați și oameni tehnici: Leo Mart (iRewind), Tudor Juravlea (Școala Informală de IT), Ștefan Alexandru (iRewind). Au primit de la fiecare învățături importante privind gândirea de business, designul aplicațiilor, implementare tehnică și user experience. De la o idee la o cafea în doi, Avocatoo e o echipă de cinci oameni care încearcă să facă proiectul să meargă.
Digitalizarea unei profesii blocate în cutumeAvocatura este un domeniu rezistent la schimbare, poate și din faptul că majoritatea specialiștilor lucrează cu legi și lucruri clare. Nu le plac schimbările, iar lucrurile trebuie să fie albe sau negre. „Abia de câțiva ani avocații au început să folosească platforme de lucru în echipă ca Sharepoint sau Dropbox, să aibă un planner dedicat pentru task-uri, să-și facă un profil de Facebook sau LinkedIn. Mai cunosc avocați care-și scriu pe hârtie lucrările“, povestește Ana-Maria Udriște.
Țin din ce în ce mai des întâlniri cu clienții pe Skype, să lucreze mai mult în Cloud, să apeleze la programe
Lucrurile acestea se întâmplă la noi, în timp ce în Statele Unite, UK sau Australia avocații oferă consultanță pe Skype sau prin chat. De asemenea, în Australia a fost testată o instanță virtuală pentru cazuri comerciale minore. „Vrem să oferim servicii de calitate la un click distanță. Dacă te duci la un film și trebuie să dai la revizuit un contract, s-ar putea ca la finalul filmului să ți-l trimitem înapoi“, explică Ana-Maria.
Cu toate că profesia e ancorată în cutume din trecut, avocații tineri vin cu schimbarea. „Țin din ce în ce mai des întâlniri cu clienții pe Skype, să lucreze mai mult în Cloud, să apeleze la programe“, spune Ana-Maria. De asemenea, din datele Avocatoo, doar 20% din clienți nu și-ar dori digitalizarea relației cu avocații.
„Acest lucru derivă din încredere. La avocat nu te duci ca la piață, ca să cumperi legume, ci găsești în el un bun profesionist și un sfătuitor căruia îi încredințezi unele dintre cele mai personale probleme ale tale: divorțuri, partaje, dreptul muncii, revendicări, certuri familiale“, spune Udriște. Dacă ai o cameră bună, o conexiune la internet și un cont bancar, platforma e o alternativă.
Avocații de pe Avocatoo vor fi verificați la înscriere, iar după fiecare caz la care lucrează vor avea un review din partea clienților. Primul lucru verificat este apartenența la barou, rezultatele avute pe parcursul facultății și profesionalismul. „Avocații vor fi puși ulterior să aleagă între cinci arii de practică. Pentru fiecare, avocatul trebuie să ne prezinte un proven record, ce cazuri a mai avut în acel domeniu, ce probleme au presupus și cum s-au soluționat. La final, vor ține un interviu online cu membrii echipei, pentru a vedea dacă viziunea noastră de lucru e asemănătoare cu a lor, dincolo de ceea ce scrie într-un formular“, a explicat Ana-Maria Udriște.
De unde vor veni banii?Avocații vor fi puși ulterior să aleagă între cinci arii de practică. Pentru fiecare, avocatul trebuie să ne prezinte un proven record, ce cazuri a mai avut în acel domeniu, ce probleme au presupus și cum s-au soluționat
Avocatoo e abia la început și în următoarele luni va primi cu adevărat botezul pieței. „Momentan avem înscriși pe platformă 20 de avocați care acoperă aproape toate domeniile, de la drept civil la cel penal, IT, proprietate intelectuală, corporate, drept fiscal. Suntem în căutare de colegi care să ni se alăture în domeniul farma, piețe de capital și al energiei“, spune Udriște.
De asemenea, monetizarea va fi făcută din monetizarea tranzacțiilor. „Vom percepe un comision fix din tranzacțiile realizate prin platformă. În platformă vom oferi avocaților programe de facturare, update de jurisprudență, programe de gestionare a dosarelor care să-i ajute în meseria lor. Vom integra și tineri studenți pentru a avea programe de mentorat pentru aceștia“, spune și Wiliam.
Avocații au deplină libertate de a-și alege clienții și decid asupra timpului lor liber sau a momentului când vor să lucreze, adică să-și aleagă un client
Avocatoo nu vrea să intre în dispută directă cu o casă de avocatură, ci doar va fi un intermediar. E ceea ce este Uber pentru companiile de taxi. „Avocații au deplină libertate de a-și alege clienții și decid asupra timpului lor liber sau a momentului când vor să lucreze, adică să-și aleagă un client. Casele de avocatură sunt rigide și nu oferă libertatea și implicarea dorită de avocați“, spune Ana-Maria. Ca să merg mai departe în comparația mea legată de Uber, avocații nu vor lucra „la plan“, ci atunci când doresc.
Wiliam spune că Avocatoo vrea să lucreze cu casele de avocatură. „Colegii de breaslă au fost încântați, pentru că nu s-a mai încercat implementarea unui asemenea serviciu la noi, dar și pentru că le-ar fi și mai ușor să o ia pe cont propriu și să se afirme cu munca de calitate pe care o prestează“, spune Ana-Maria.
Experiența de startup pentru un avocat și un IT-istEu nu știam ce e ăla un MVP, nici ca acronim, nici ce presupune. Am cunoscut oameni diferiți de cei cu care eram eu obișnuită în ultimii opt ani - deschiși, prietenoși, doritori să ajute, cu idei, care vor să schimbe ceva
Wiliam și Ana-Maria nu aveau experiența muncii într-un startup înainte, așa că toată experiența de la Innovation Labs a fost una interesantă. În plus, acum trei luni nu aveau un produs, iar de săptămâna aceasta l-au și lansat.
„Eu nu știam ce e ăla un MVP, nici ca acronim, nici ce presupune. Am cunoscut oameni diferiți de cei cu care eram eu obișnuită în ultimii opt ani - deschiși, prietenoși, doritori să ajute, cu idei, care vor să schimbe ceva. E o schimbare radicală față de ceea ce vezi zilnic în domeniul juridic“, spune Ana-Maria Udriște.
Wiliam a trecut prin IT, știe ce înseamnă un MVP, dar experiența de startup a fost interesantă. Cu toate acestea, a fost impresionat de povestea Anei - „pe care am convins-o într-o zi ploioasă de februarie să mergem la concursul care noi considerăm acum că ne-a schimbat viețile“.
„A fost fascinată de atâția oameni care scriau cod și vorbeau folosind niște cuvinte foarte ciudate“, încheie Wiliam.