Horia Velicu, BRD: Băncile, blockchain-ul și startup-urile - care e viitorul?

Programul Innovation Labs a ajuns deja la cinci ani. Prin el au trecut sute de studenți cu idei sau produse interesante, care mai târziu au devenit startup-uri. Am vorbit despre impactul programului, dar și colaborarea cu startup-urile din partea unei instituții tradiționale cu Horia Velicu, Head of innovation la BRD Societe Generale.

Am fost curios să aflu ce înseamnă pentru o bancă în 2017 un departament de inovație și cu ce se ocupă el. Horia Velicu, pe lângă implicarea în Innovation Labs, încearcă, împreună cu echipa sa, să găsească și să testeze soluții pentru o productivitate mai mare, eficientizarea proceselor din bancă.

Astfel, Horia urmărește în mod special sisteme de învățare automatizată și machine learning. Provocarea e să învețe acele softuri limba română.

“Multe dintre procesele care, prin flow-ul pe care îl au, pot dura foarte mult, pot fi scurtate extrem de mult cu ajutorul inteligenței artificiale. Una dintre provocări, în acest moment, este să le “învățăm” limba română astfel încât să poată îndeplini mai bine sarcinile pentru care avem nevoie”, spune Horia Velicu.

Pe lângă acest lucru, Horia Velicu și echipa sa trebuie să găsească soluții pentru clienți, dar și pentru procesele interne. Așa că experimentează. “Așa că putem să experimentăm cu tehnologii de tip blockchain, machine learning, inteligență artificială, biometrie și multe altele, însă facem toate aceste lucruri cu un scop bine definit. Firește, zonele cele mai implicate sunt cele legate de produsele bancare, în special cele digitale, dar sunt și zone de procese care pot fi puternic optimizate, cum ar fi activitățile de back office, analiză dosare etc”.

De altfel, anul acesta BRD s-a implicat în acceleratorul Catalyst, lansat de Societe Generale în India. În cadrul programului au vrut să dezvolte un sistem blockchain prin care să le ofere clienților posibilitatea de a beneficia de verificările pe care le face banca în momentul când se deschide un cont și în interacțiunile cu alți furnizori.

Ce poate învăța o bancă de la un startup?

Băncile sunt instituții care se adaptează greu. Având o experiență de zeci de ani în spate, numeroase proceduri și reglementări, băncile nu se pot adapta la fel de ușor ca un startup. Din acest motiv au apărut în ultima vreme o mulțime de fintech-uri care sunt mult mai agile. L-am întrebat pe Horia Velicu ce poate învăța o bancă de la domeniul startup-urilor.

E destul de puțin probabil să vedem bănci transformându-se în fonduri de investiții, din acest punct de vedere, dar cred că vom vedea din ce în ce mai des parteneriate în dezvoltarea de produse și chiar în privința capitalizării

“Din experiența pe care am acumulat-o lucrând în paralel cu startup-uri și în miezul domeniului financiar, cred că cele mai importante aspecte sunt curajul și viziunea. Capacitatea de a gândi pe termen lung, de a nu rămâne doar la cele ce se vor întâmpla imediat. Nu de a ignora riscurile, ci de a le alege pe cele care merită în drumul către succes.”, a spus reprezentantul BRD.

Cu toate acestea, Horia Velicu nu crede că băncile se vor schimba radical pentru a se adapta la viteza startup-urilor sau chiar pentru a contribui la finanțarea acestora. Dar va crește numărul achizițiilor. “E destul de puțin probabil să vedem bănci transformându-se în fonduri de investiții, din acest punct de vedere, dar cred că vom vedea din ce în ce mai des parteneriate în dezvoltarea de produse și chiar în privința capitalizării. Cu siguranță va crește numărul de achiziții, pentru că este mult mai rapid să încurajezi dezvoltarea unei entități externe, agile, de nișă, și apoi să beneficiezi de serviciile acesteia”.

Educația financiară e o nevoie

Deși avem o evoluție bună, românii au nevoie în continuare de educație financiară. Fie că e vorba de plata cu cardul, fie că e vorba de relația cu banca sau de plățile online. Acest lucru îl remarcă și Horia Velicu. În plus, el crede că băncile ar trebui să colaboreze cu alte instituții și surse de finanțare, mai ales cele care sunt pe fonduri europene.

“Cred că ar ajuta o implicare mai mare în educație financiară a acestui segment și, bineînțeles, o cooperare între diverse surse de finanțare, un exemplu fiind programele de fonduri europene destinate cercetării și inovației, programe prin care ne dorim și noi să contribuim la succesul acestor startup-uri”, spune Head of Innovation la BRD.

În privința domeniilor preferate de români, serviciile, comerțul și IT-ul rămân cele mai populare. “Analizele ne arată în continuare că serviciile, comerțul și sectorul IT&C sunt cele mai populare în rândul celor care plănuiesc să înceapă o afacere, cu cifre foarte bune și posibilități ridicate de finanțare”, spune Velicu.

Cred că ar ajuta o implicare mai mare în educație financiară a acestui segment și, bineînțeles, o cooperare între diverse surse de finanțare, un exemplu fiind programele de fonduri europene destinate cercetării și inovației

Pe viitor, băncile se vor duce mai mult spre fintech-uri. “Cred că efectul noilor reglementări, din ce în ce mai orientate pe client și pe concurență, va duce la crearea de alternative viabile la modelele de business existente. Firește, însă, că unele bănci vor îmbrățișa aceste modele și chiar vor ajuta la crearea lor. Mă refer aici, de exemplu, la noua directivă europeană de plăți, care încurajează serviciile bancare prin intermediul API-urilor. Fintech-urile au libertatea de a integra rapid noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, biometria, robotica, blockchain, în modalitatea de a livra serviciile financiare, iar unele bănci vor crea parteneriate solide cu acest gen de companii”, spune Horia Velicu.

Sfaturile privind finanțarea pentru startup-uri

Horia Velicu crede că un startup trebuie să dețină fina artă a îmbinării metodelor de finanțare, pentru că una singură nu e niciodată suficientă, mai ales dacă vorbim de domeniul tehnologic.

“În acest moment sunt multiple variante de finanțare: business angels, incubatoare de afaceri, fonduri europene, crowdfunding și, nu în ultimul rând, bănci. Cred că orice startup ar trebui să cunoască toate aceste alternative și ce costuri implică și să aleagă un mix care i se potrivește în faza de creștere în care se află. Arta este în a le combina astfel încât să se completeze reciproc și în a evita compromisuri nedorite, cum ar fi vânzarea prematură de acțiuni sau un cost prea mare al împrumuturilor. Educația financiară este esențială și de această dată”, spune Horia Velicu.

Implicarea în Innovation Labs

Cum am zis, BRD s-a implicat pentru prima oară în Innovation Labs și a descoperit cele mai interesante startup-uri de acolo, dar a făcut și mentorat.

“La Hackatonul din luna martie au participat peste 200 de tineri doar în București, iar programul a mai avut loc și în Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Sibiu. Asta înseamnă că sute de tineri au ales să își pună ideile în aplicare și să muncească aproape neîntrerupt timp de 24 de ore pentru a realiza un prototip de produs viabil și a se califica în etapa de mentorat a programului.”, a spus Horia Velicu.

În acest moment sunt multiple variante de finanțare: business angels, incubatoare de afaceri, fonduri europene, crowdfunding și, nu în ultimul rând, bănci. Cred că orice startup ar trebui să cunoască toate aceste alternative și ce costuri implică și să aleagă un mix care i se potrivește în faza de creștere în care se află

Horia a fost impresionat de proiectele din domeniul medical. “Două dintre echipele pe care le-am mentorat au fost din domeniul medical. Una dintre ele este Queet, o aplicație care se folosește de gamificare și de încurajarea interacțiunii sociale pentru a-i ajuta pe cei care se confruntă cu diverse adicții. Cealaltă echipă se numește iCare și au construit un sistem software dedicat sprijinirii copiilor cu autism, ca metodă complementară celor deja existente. Aceasta din urmă este o aplicație dezvoltată împreună cu medici și are aplicabilitate foarte bună deja, ajută inclusiv la monitorizarea evoluției copiilor atât de către medic, cât și de către părinți.”, a spus Horia Velicu.



Citeste si