Betonul, materialul comun pentru construcții cu posibilități mari de reciclare

Industria construcțiilor folosește anual circa 30 de miliarde de tone de beton pentru diverse proiecte, iar reciclarea acestui material comun pentru ridicarea și consolidarea clădirilor îi poate reduce semnificativ amprenta uriașă de carbon asociată cu producția sa.

Pentru fiecare tonă de beton produsă este eliberată o cantitate aproape identică de dioxid de carbon, acesta fiind unul dintre cele mai poluante materiale de construcții produse la nivel global. Este, totodată, și unul dintre cele mai vechi materiale de construcții pe care încă le folosim, pentru că este relativ ieftin, rezistent și durabil.

Citește mai multe despre acest subiect pe Green Start-Up.

Confundat uneori cu cimentul, este important de reținut că ele nu sunt același lucru, iar cimentul este, de fapt, unul dintre ingredientele care se folosește pentru producția de beton, alături de apă, nisip și pietriș.

Utilizarea betonului pentru consolidarea fundațiilor sau a șoselelor trebuie evitată, pentru că aceste moduri de întrebuințare îi scad capacitatea de reciclare, dată fiind contaminarea ridicată cu alte materiale. Betonul poate fi reciclat direct pe șantiere, folosind utilaje specializate, însă pentru obținerea unui material de o calitate mai bună se poate apela la centrele specializate în reciclare.



Citeste si