- 4 Aprilie 2017
Bitdefender și Poliția Română te ajută să scapi de hoții de date. Lansează un tool anti-ransomware
Demersul este parte a proiectului No More Ransom, inițiat de Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică amenințare cibernetică a momentului.
Kit-ul pus la dispoziție de Bitdefender și IGPR funcționează pentru toate versiunile cunoscute ale amenințării ransomware Bart și este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în șase limbi.
Inițiativa este prima din acest fel din cadrul protocolului de colaborare în materie de Darknet (pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale utilizate de infractori) semnat recent între Bitdefender și IGPR. Protocolul acoperă activități precum traficul de arme și droguri, terorism și distribuție de malware, fenomene cu o evoluție rapidă la nivel internațional, alimentate de piețele negre din internetul ascuns.
Aplicația ransomware Bart a apărut în iunie anul trecut. Spre deosebire de majoritatea celorlalte familii de ransomware, Bart nu are nevoie de o conexiune la internet ca să poată cripta fișiere. De asemenea, procesul de criptare e radical mai rapid decât al celorlalte familii de ransomware care activează în prezent.
Peste jumătate dintre specialiștii în securitate IT susțin că amenințările ransomware, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, reprezintă cea mai mare temere în 2017, arată o statistică a Bitdefender realizată pe 181 de respondenți chestionați la RSA, una dintre cele mai importante conferințe de securitate IT la nivel global. 2016 a fost anul ransomware, iar amenințarea va continua nu doar să se extindă înspre alte sisteme de operare, ci mai ales să găsească victime din rândul companiilor. Din cauza acestor viruși care blochează calculatoarele și datele, un român s-a sinucis acum doi ani.
Pe nomoreransom.org, utilizatorii pot afla informații suplimentare despre ransomware și modul în care se pot feri de această amenințare. Utilizatorilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din e-mail-uri nesolicitate.
Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliția națională olandeză și Europol, instituția de combatere a criminalității la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a crește nivelul de colaborare dintre sectoarele public și privat în lupta contra ransomware.