Bitdefender, venituri de aproape 400 de mil. de $ global în 2023. Situația din România și cum schimbă noua raportare contabilă datele față de 2022

Bitdefender a anunțat rezultatele sale financiare la nivel de grup internațional pentru 2023, dar și pentru România, în contextul adaptării la noul format de raportare contabilă. Astfel, la nivel global Bitdefender are venituri pe 2023 de 399,2 milioane de dolari.

Florin Talpeș a prezentat cifrele Bitdefender. Odată cu trecerea la noul standard, există discrepanțe în cifre între rezultatele înregistrate în România și cele la nivel de grup. Diminuarea veniturilor Bitdefender în anul fiscal 2023, comparativ cu 2023, se datorează astfel exclusiv adoptării unui nou standard contabil local de recunoaștere a veniturilor, stabilit prin Ordinul 4291 din 20 decembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial nr.18 din 6 ianuarie 2023.

Acest lucru vine pe fondul transformării modului de raportare contabilă, pentru adaptarea României la standardele internaționale. Acest lucru înseamnă că rezultatele financiare pot arăta diferit pe 2023, primul an în care Bitdefender a folosit noul standard. Motivul este că raportarea pentru contracte care se întind pe 1-3 ani în zona B2B, dar cu facturare lunară, se face acum de la lună la lună. Astfel, dacă anterior contractele acestea intrau în rapoartele financiare cu toată suma, acum se împart pe toată perioada. Acest lucru poate duce la cifre care să arate mai slab decât sunt în realitate. Florin Talpeș a explicat că odată cu trecerea la acest nou mod de raportare, lucrurile se vor echilibra în cifre până în 2026, când aceste contracte vor ajunge la maturitate.

"Până acum standardele contabile din România indicau încărcarea în bilanț a facturii inițiale, dacă aveam, să spunem, un contract pe 3 ani de zile. Cu trecerea la noul standard, se face o procesare a facturii mai granulară. Efectuezi un serviciu timp de 35 de luni și veniturile sunt recunoscute atunci când se vor efectua. În loc să recunoști suma integrală la început, vei recunoaște în bilanțuri veniturile reale de la lună la lună", a explicat fondatorul Bitdefender.

Cum arată datele Bitdefender la nivel global

Florin Talpeș, fondatorul și cel care conduce Bitdefender, a explicat în cadrul unei conferințe cifrele grupului. Astfel, Bitdefender raportează în Olanda activitatea internațională, iar în România prin Bitdefender SRL.

La nivel global compania a generat 399,2 milioane de dolari, practic veniturile facturate, ceea ce înseamnă o cifră de afaceri anuală de 391,9 milioane de dolari, în creștere cu 16%.

Compania de securitate cibernetică are o EBITDA de 85 de milioane de dolari și 81,6 milioane de dolari în cash. Florin Talpeș a explicat că acesta este cel mai mare venit din ultimii 23 de ani pentru Bitdefender, dar și cea mai mare EBITDA.

"Profitabilitatea este un focus pentru noi, iar în 2024 vom vedea un an mai consistent din punct de vedere al creșterii", a explicat Florin Talpeș.

Rezultatele din România ale Bitdefender cu noul format

Astfel, cifra de afaceri a Bitdefender SRL în România înseamnă 1.029 miliarde de lei, în scădere cu 29% pe raportarea aceasta, dar pe care am explicat-o anterior.

O cifră mai corectă este cea a așa-numitelor deferred revenues, adică veniturile amânate, cele care vor fi încasate și raportate în următorii 3 ani, în funcție de contracte. Acestea sunt de 736,8 milioane de lei, în creștere cu 240% de la an la an. Așadar, o cifră care le ia în calcul pe ambele înseamnă 1,766 miliarde de lei, adică o creștere anuală de 5%.

Pierderea raportată de Bitdefender este de 122 de milioane de lei.

"Tranziția Bitdefender SRL la standardele internaționale de raportare rezultă într-o scădere a cifrei de afaceri datorită timing-ului privind recunoașterea veniturilor. În 2026 rezultatele SRL-ului vor fi aliniate cu cele ale grupului.



Citeste si