- 24 Februarie 2017
BLU Pure XR - afară-i vopsit gardul... [REVIEW]
Săptămânile acestea am avut ocazia să testez un telefon abia intrat pe piața din România. E vorba de BLU Pure XR, un terminal teoretic premium, de la o companie care nu distribuia produse la noi. Smartphone-ul de 5,5 inci, cu ecran Full HD, arată foarte bine pe hârtie, dar experiența poate fi contradictorie.
Înainte de orice, câteva cuvinte despre cum a ajuns BLU în România. Cei de la Quickmobile, care ne-au obișnuit să aducă multe gadgeturi înainte ca ele să fie distribuite oficial la noi în țară. Lucrul acesta e bun și rău în același timp. E bun pentru că pasionații de gadgeturi au acces la niște mărci la care nu ar avea acces în mod normal, dar există probleme de garanție. Doar Quickmobile poate să facă ceva pentru aceste telefoane, dar nu tot timpul. În oferta celor de la quickmobile.ro sunt șapte telefoane BLU, de la modelul Joy, unul de tip feature phone destinat pensionarilor, până la Pure XR, care este vârful de gamă.
BLU este o companie americană, cu sediul la Miami, fondată în 2009. Numele vine de la Bold Like US. Producția se face, evident, în China, iar de curând, compania încearcă să mute producția în Brazilia, pentru a fi mai aproape de clienții săi. În mare parte, terminalele sunt disponibile în Statele Unite, Caraibe și America Latină. Fondatorul companiei este brazilianul Samuel Ohev-Zion.
Telefonul pe care l-am avut în teste e unul care impresionează la prima atingere și se simte ca unul premium. Ecranul de 5,5 inci e mare și luminos, marginile și corpul de metal îl fac să te atragă. Ce primești de banii pe care-i dai, adică 1.900 de lei?
Cutia neagră are telefonul, o husă de cauciuc utilă pentru orice telefon din aluminiu, predispus la zgârieturi, dintr-un material transparent. Încărcătorul este britanic, așa că primești și un adaptor românesc. Lucrul ăsta nu e neapărat unul plăcut. În primul rând, orice încărcător britanic este oribil, pentru că e enorm și ocupă mult spațiu. Dacă-i montezi și un adaptor românesc, atunci ai de-a face cu monstrul doctorului Frankenstein în priza ta.
Am apreciat cablul de transfer din calculator. E practic un cablu USB Type C (da, telefonul are mufă de tip nou) cu un capăt de USB normal, pe care-l poți folosi ca să transferi fișiere cu un cablu obișnuit de pe calculator în telefon. Căștile sunt albe și au o calitate foarte bună. Mi-au adus aminte de cele care vin odată cu OnePlus în cutie. Au 3 tipuri de dopuri, pentru diferite dimensiuni de ureche, bass-ul e decent pentru niște căști in-ear, iar lungimea firului e decentă. În plus, ai butoane pentru selectarea următoarei melodii și pentru închiderea unui apel.
Per total, prima impresie pe care ți-o lasă telefonul este una bună, deși nu impresionează nici prin packaging. Poate doar prin aspect.
Designul terminaluluiE greu să mai spui ceva despre designul unui telefon în 2017. E o bucată dreptunghiulară. Telefonul acesta are un buton fizic în centru, sub ecran, pe spate în stânga sus este camera și sigla simplă de la BLU. Pe marginea dreaptă sunt butoanele de Power și de Volum, iar în partea stângă slotul dual-SIM, care poate fi folosit și pentru un card microSD.
Marginile sunt lucioase, iar deasupra acestora a fost montată o fâșie albastră de silicon. Detaliul de design e unul interesant. Și e și un detaliu ciudat, pe care nu l-am văzut nici pe site-ul Quickmobile și nici pe site-ul oficial al producătorului. Fâșia albastră a cedat însă rapid, iar ăsta a fost unul dintre primele puncte negative. Zilele trecute a fost foarte frig în București, iar într-o dimineață mai și ningea, era și înghețat afară. M-am dus să-mi curăț mașina de gheață și a durat vreo 20 de minute. În tot acest timp, BLU îmi era în buzunarul de la geacă. S-a făcut un relativ condens și telefonul s-a umezit. Nu a pățit nimic din punct de vedere tehnic, doar că, odată ajuns la muncă, fâșia albastră a început să se desprindă și m-a făcut să mă întreb dacă nu cumva era o țiplă. Pur și simplu a început să se strâmbe și să se dezlipească precum un bulevard asfaltat iarna, iar acum, la două săpătmâni de testare, mai am jumătate din benzile acelea. Le-aș putea dezlipi pe toate, dar nu e așa ușor să o faci și nu vreau să risc să zgârii telefonul.
Terminalul vine și cu o folie de ecran inclusă, care nu prea mi-a plăcut, pentru că nu acoperea marginile foarte bine, dar măcar a fost utilă. Dar, o altă problemă a fost butonul de home de pe terminal.
Tehnic vorbind nu ar trebui să fie problemă. Butonul are amprentă, dar, spre deosebire de OnePlus 3T, funcționează și prin apăsare, ca la iPhone 6, de exemplu. Am remarcat însă faptul că la nivelul calității construcției, butonul lasă de dorit. Dacă îl apeși încet, ca și cum l-ai mângâia, butonul nu este fix și pare că se mișcă. Sunetul scos este unul de buton dezlipit sau neprins bine.
BLU Pure XR - Performanțe tehniceAvem de-a face cu un telefon cu niște caracteristici tehnice foarte bune pe hârtie. Procesorul este un Mediatek MT 6755 Helio P10. Întâlnim acest procesor la Meizu M3 Note, Elephone P9000 și alte telefoane chinezești (detalii în acest articol de pe gadget.ro). E un procesor octa-core cu performanțe bune. Memoria RAM este de 4 GB, mai mult decât suficientă pentru diverse procese, gaming și browsing de calitate.
La nivelul performanței, nu am ce să mă plâng, pentru că telefonul a mers impecabil toată perioadă aceasta, tranziția între aplicații se face fără lag, jocurile au funcționat așa cum trebuie, iar telefonul nu a avut nici bug-uri sau momente de întârziere. La prețul și la pretențiile acestea, BLU Pure XR își îndeplinește cu succes misiunea. Am întâlnit alte review-uri în străinătate care au criticat calitatea telefonului la jocurile high-end, dar nu am avut probleme nici în Real Racing 3.
Se simte diferența față de procesoarele Snapdragon. Deși în funcționarea normală nu ai zice că e o diferență între acesta și un OnePlus 3T, pe care-l folosesc în fiecare zi, tot timpul am simțit că acela funcționează mult mai fluid, pe când BLU are câteva milisecunde de întârziere în toate privințele. Asta în condițiile în care sunt aproape la același preț.
Totul se simte, de fapt, un pic mai lent și mai ieftin (nu în preț) la acest telefon. De exemplu, deși nu voi putea să măsor acest lucru vreodată cu exactitate, vibrațiile telefonului se simt... ieftine. Sunt prea puternice și lipsite de eleganță. Îl recunosc într-o cameră cu 10 telefoane atunci când vibrează. Folosindu-l în paralel cu OnePlus 3T, OnePlus e mai rapid.
Nu cred cu totul în testele sintetice și nici nu-mi cumpăr telefoane bazându-mă pe ele, dar am decis să verific telefonul acesta și am fost neplăcut surprins să văd că are scoruri mai mici în testele Antutu decât Samsung Galaxy Note 5, decât Samsung Galaxy S6 sau LG G5.
Capacitatea de stocare e de 64 de GB, destul de bună, mai ales că poți introduce un card microSD de 64 de GB, dacă nu îl folosești în format dual SIM.
Localizarea a fost problematică pe alocuri - GPS-ul nu a fost găsit, deși era setat la calitate maximă, chiar dacă folosea internet sau nu. M-am trezit în Waze, de multe ori cu acest telefon, poziționat foartea ciudat pe hartă, lucru pe care nu l-am pățit cu alte telefoane.
Autonomia bateriei de 3.000 de miliamperi e mai bună decât mă așteptam. M-a dus de dimineață până seară cu folosire intensă, pentru că sunt un heavy user de date și de aplicații. Măcar un lucru bun zic aici - are Fast Charging, ceea ce înseamnă că se duce la 70% în 30 de minute. Asta-i o funcție pe care toate telefoanele de top ar trebui să o aibă în viitor, pentru că e foarte utilă. Fast Charging nu merge cu alte încărcătoare decât cele de la BLU, nici măcar cu cele de la OnePlus.
E partea pozitivă a acestui terminal, măcar la partea de redare a imaginilor și de calitatea culorilor. Dimensiunea e de 5,5 inci, iar rezoluția e Full HD. Nu am nevoie de rezoluții precum 2K sau 4K, așa că am fost mulțumit. Culorile sunt puțin mai saturate decât ar fi obișnuit pe alte telefoane, dar am apreciat asta.
Ca funcții suplimentare, ecranul are Force Touch, ca la iPhone 7. Asta înseamnă că dacă apeși mai cu forță, poți deschide un meniu rapid în anumite aplicații. Dar funcția e destul de limitată și nici nu știi la care din aplicații va funcționa. De exemplu, la Facebook nu merge, ci mai degrabă la cele preinstalate de BLU, cum ar fi ceasul de alarmă, calendarul, Notițe, Voice Recorder. Mi-aș fi dorit să funcționeze și la altele, dar asta înseamnă muncă din partea BLU. Așadar, funcția e aproape inutilă.
O mare problemă pe care am identificat-o este responsivitatea touchscreen-ului, care lasă de dorit, mai ales în zona butoanelor de meniu și de înapoi, de lângă butonul de home. Acestea trebuie apăsate de cel puțin două ori pentru a funcționa. Se poate să fie și de la folia de ecran, dar ar fi anormal acest lucru, mai ales că folia vine preinstalată pe telefon în cutie.
Senzorul de amprentă, am ales să-l prezint aici, funcționează mai bine decât mă așteptam, cu o reacție relativ rapidă pentru deschiderea telefonului și responsivitate chiar și în condiții de umezeală.
Telefonul sosește preinstalat cu Android 6.0, dar care a fost modificat destul de intens de BLU. Se vede că e un telefon de inspirație latino-americană și asiatică, pentru că are meniul după preferințele de acolo. În Europa nu prea se poartă meniul de Android inspirat de iPhone, adică fără posibilitatea de a vedea aplicațiile în ordine, în cadrul unui alt meniu, acel sertar de aplicații tradițional. La BLU Pure XR aplicațiile sunt instalate pe ecranele principale ale telefonului, pot fi mutate în foldere, dar nu ai un meniu cu toate aplicațiile, nici nu le poți ascunde. Așadar, uneori pare greu să te descurci în telefon, mai ales dacă nu ai trecut deja prin experiența Apple, pentru a înțelege cum funcționează lucrurile.
Un alt aspect negativ este prezența de mult bloatware, adică aplicații preinstalate de producători. Pe lângă BLU Help, de care nu ai nevoie, mai ai aplicații de Amazon, Amazon Kindle și Apps and Games de la Amazon, ceea ce e de înțeles, dat fiind că telefonul e destinat pieței din Marea Britanie.
În rest, Android-ul a fost modificat mai mult cu funcții prezente la iPhone. În locul ferestrei care se deschide prin swipe de sus în jos, cei de la BLU au decis să facă acea funcție dedicată doar notificărilor. Funcțiile rapide, cum ar fi WiFi, Bluetooth, Localizare și 4G pot fi accesate prin swipe de jos în sus, ca la iPhone. Și aici există o chestie complicată - mai există un swipe de jos în sus, dar care nu pleacă din butonul de home, ci din partea superioară a ecranului. Aceea permite editarea desktop-ului, căutarea de aplicații, schimbarea temei și a wallpaper-ului.
Per total, BLU a făcut niște editări destul de neplăcute ale Android-ului, de care nu era neapărat nevoie. Nu e o experiență negativă, dar una foarte diferită de cea de pe un alt telefon cu Android.
Camera principală a telefonului are 16 megapixeli, cu focus pe bază de laser. Camera secundară e de 8 megapixeli, iar filmările se realizează Full HD la 30 de fps.
Pe timp de zi, fotografiile sunt decente, dar nu m-au impresionat. Unde e jale e la pozele noaptea, care sunt până și sub calitatea de la OnePlus 3T, care nu e tocmai un reper în această categorie. BLU Pure XR îți permite să-ți faci fotografii, să imortalizezi momente diurne, dar în niciun caz cele nocturne.
Am apreciat, totuși, funcțiile diversificate ale camerei, de la Macro, până la Panoramă și HDR. Dar și funcția de GIF, care în epoca internetului și a memelor e una folositoare. Am folosit-o de două ori și scoate niște GIF-uri de o calitate rezonabilă, cu 16 cadre, pe care le poți modifica. Nu ești obligat să ai un GIF atât de lung, poți să-l editezi imediat după realizare. Mai jos e o galerie foto cu imagini făcute cu BLU Pure XR. Sunt un utilizator obișnuit, nu fac poze în condiții controlate, ci exact așa cum ar face un om obișnuit.
Raport calitate/prețTelefonul costă la quickmobile.ro 1919 lei. Și hai să fim corecți, chiar dacă telefonul a venit în teste fix de la Quickmobile. Nu prea merită. De banii ăștia cumperi un Huawei P9 la reducere, un iPhone SE sau un LG G5, telefoane care sunt mai bune, au sisteme de operare mai plăcute și nu au atât de multe ... stângăcii.
Prețul mi se pare prea mare pentru ceea ce oferă terminalul și pentru toată experiența de zilele acestea. Pur și simplu nu pot avea încredere să recomand un terminal de 1919 lei cu toată inima. Mai degrabă v-aș spune să luați un OnePlus 3T.
Puncte bune- Designul este reușit și telefonul arată bine
- Ecranul redă culorile bine, iar rezoluția e ce trebuie
- Camera foto este decentă
- Autonomia bateriei nu lasă de dorit
- Performanțele sunt la nivelul prețului
- Încărcare rapidă
- Calitatea construcției este cel puțin îndoielnică - s-au desprins bucăți din telefon, butonul de home nu stă la locul lui
- Touchscreen-ul nu este destul de responsiv
- Sistemul de operare e Android 6.0 și este agresiv modificat, cu mult bloatware
- Probleme de localizare cu GPS-ul
- Încărcător britanic foarte mare, cu adaptor românesc