Bookster: cele mai citite cărți din bibliotecă în 2020

Printre ședințe pe Zoom și lecții online cu cei mici, corporatiștii au citit mai mult în 2020. Care sunt cele mai citite cărți de la biblioteca Bookster în 2020.

Într-un an ca niciun altul, cei 77.000 de cititori de la biblioteca publică Bookster au făcut 900.000 de împrumuturi, iar finalul lunii decembrie a marcat împrumutul cu numărul 4 milioane.

În 2020, biblioteca Bookster a crescut cu 400 de titluri noi, ce însumează aproximativ 30.000 de exemplare adăugate pe rafturile Bookster.

Dintre toate lecturile împrumutate, cartea de mister scrisă de Alex Michaelides, ”Pacienta tăcută”, a fost titlul cel mai căutat de booksteri. Este un thriller psihologic șocant despre un act de violență pe care o femeie îl comite împotriva soțului ei și despre psihoterapeutul obsedat să-i descopere motivația.

Din categoria lecturilor de dezvoltare personală, cea mai căutată carte în 2020 a fost „Arta subtilă a nepăsării”, a lui Mark Manson, în care acesta argumentează că pentru a avea o viață mai bună nu trebuie să știm cum să transformăm lămâile în limonadă, ci cum să  le tolerăm mai bine.

Iar „Tată bogat, tată sărac”, de Robert Kiyosaki, se află pe primul loc în topul cărților de dezvoltare profesională. Clasicul titlu de investiții, apărut acum mai bine de două decenii, își propune să ne învețe lucrurile esențiale de știut despre modul în care funcționează banii.

Părinții au făcut semnificativ mai multe împrumuturi pentru copiii lor în 2020, pe măsură ce timpul petrecut împreună a crescut. Cărțile au fost atât o companie pentru copii în orele în care cei mari erau ocupați, cât și un ajutor pentru educația care s-a mutat, în cea mai mare parte, în mediul online.

Suedezul Sven Nordqvist, scriitor și ilustrator de cărți pentru copii, este autorul celui mai căutat titlu care se adresează celor mici, cu cartea „Pettson pleacă în excursie cu cortul”.

În topul celor mai citiți autori români din biblioteca Bookster regăsim nume precum Alis Anagnostakis, Cosmin Alexandru, Irina Binder, Vlad Mixich și Andrei Pleșu, prezenți pe rafturile bibliotecii atât cu cărți cât și cu articole online. Foarte căutate au fost și articolele cu temă psihologică, precum cele despre gestionarea cu succes a incertitudinii și anxietății sau despre raza de confort care se poate ascunde în perioade lungi de izolare.

Din rândul autorilor internaționali, preferații booksterilor de anul acesta sunt Agnes Martin-Lugand („Găsește puterea să mergi mai departe”), Jojo Moyes („Înainte să te cunosc”), Eric Emmanuel Schmitt („Oscar și Tanti Roz”), Brene Brown („Îndrăznește să conduci”) și redrik Backman („Oameni anxioși”). 

Cărțile de dezvoltare personală împrumutate de booksteri în 202

În rândul cărților de dezvoltare personală, lecturile preferate ale booksterilor rămân, ca și anul trecut, „Arta subtilă a nepăsării”, de Mark Manson și „Sapiens: scurta istorie a omenirii”, de Yuval Noah Harari. 

Ce cărți de relaxare au împrumutat românii anul trecut

În 2020, din rândul cărților de beletristică, cele mai căutate au fost titlurile romantice și titlurile de mister, ordinea celor două inversându-se față de anul precedent. 

Bookster este prima bibliotecă publică modernă din România. De la deschiderea bibliotecii în 2013, cei 77.000 de cititori au făcut peste 4 milioane de împrumuturi. Aceștia au acces gratuit la peste 100.000 de cărți, articole, studii de caz, ebooks și materiale video din diferite domenii, de la dezvoltare personală și profesională, la hobby-uri, beletristică și cărți de copii, accesând www.bookster.ro



Citeste si