- 13 Mai 2024
Brick Lofts: un proiect rafinat și exclusivist, dedicat personalităților puternice, neconvenționale
Premiat ex aequo în cadrul Bienalei de Arhitectura 2022, secţiunea Design Interior, se distinge prin autenticitate şi rafinament, răspunzând perfect unei nevoi actuale: de a trăi și de a lucra într-un spațiu neconvențional, dar care oferă căldura și confortul unui cămin, concomitent cu rafinamentul, eleganța unui birou destinat persoanelor originale, libere și emancipate.
Înțelegând evoluția societății și a orașului din ultimii ani, Mihai Astratinei – CEO al In-Spekt Development si-a dorit un proiect dedicat persoanelor originale, libere și emancipate, impunător prin arhitectură, surprinzător până în cele mai mici detalii ca design şi execuție. Având ca element de origine stilul fabricilor de la începutul revoluţiei industriale, Brick Lofts îl reinterpretează cu elemente moderne, specifice arhitecturii contemporane.
„Deși suntem o țară cu o cultură a proprietății, am observat în ultimii ani în piață o dorință mai mare de a închiria. Sunt străini care investesc la noi, își deschid businessuri și decid apoi să rămână. Dar mai ales se schimbă generațiile. Vin tinerii care străbat lumea și se întorc cu alte paradigme, care preferă să nu se mai lege de un apartament, ci își oferă oportunitatea de a experimenta locuri și spații diferite. E o generație care vede în străinătate arhitectură frumoasă, armonioasă, care implicit înseamnă un anumit nivel de confort, iar ulterior caută asta și aici, în România: spații unice, diferite, out of the box”, explică Mihai Astratinei, Manager General In-Spekt Development.
Situat în zona de Nord a Bucureștiului, în zona Floreasca, BrickLofts se încadrează perfect în tiparul arhitectural al zonei, unde încă există clădiri ale fostelor fabrici construite la început de secol XX.
Pentru a obține o fațadă similară, clădirea BrickLofts a fost placată cu 230.400 de plăci din argilă naturală de culoare cărămizie, care îi conferă aspectul teluric, tipic industrial. Fiecare placă a fost montată individual, iar procesul complex de realizare şi ardere a acestora garantează unicitate fiecărei plăci în parte.
Apartamentele (lofturi, duplexuri sau întinse pe un singur nivel) surprind prin suprafața lor generoasă, prin design-ul care îmbină cu măiestrie clasicul cu modernul, fiind inspirate de lofturile newyorkeze din perioada boomului industrial de la sfârșitul secolului IXX - începutul secolului XX.
Amenajarea interioară o reflectă pe cea exterioară, îmbinând elementele metalice îndrăznețe - scări, balustrade, plafoane, ancadramente, instalații cu cărămida aparentă. Toate finisajele apartamentelor sunt alese cu atenție.
De la plafoanele din beton polișat, dușumelele din stejar natural, ceramica de top, până la obiectele sanitare negre, prizele și întrerupătoarele ceramice, pe aceeași tipologie retro, apartamentele BrickLofts sunt concepute și realizate excepțional până la cel mai mic detaliu. Parchetul are aspect de pardoseală și creează o estetică în ton cu elementele de metal îndrăznețe, fidele aspectului industrial. Acest tip de amenajare permite imediat schimbarea destinației unei încăperi dintr-un living șic, într-un birou distinct.
„Biroul e un spațiu extrem de important în care petreci cel mai mult timp din zi și e absolut necesar să fie un loc care te face fericit că ești acolo. Cei care s-au mutat deja în clădire spun că apreciază spațiul deschis, volumul pe orizontală și pe verticală, lumina care inundă toate camerele, senzația de respiro, zonele largi și aerisite, potrivite pentru creație și inspirație. Un alt atuu important este numărul mare de locuri de parcare din cele două niveluri subterane ale clădirii, care fac extrem de facil accesul în locație. Per ansamblu, raportul între dotările și calitatea clădirii și prețul de închiriere, este clar în favoarea clientului”, explică Mihai Astratinei.
Tavanele sunt la peste 6 metri înălțime, ferestrele, imense. Suprafețele vitrate, ample, sunt orientate în cea mai mare către punctele cardinale Est şi Vest, toate apartamentele primind, astfel, din plin lumină naturală. Ferestrele au înălțimi de până la 5 metri, care oferă cu 50% mai multă lumină decât reședințele nou construite.
„În realitate noi nu vrem doar metri pătrați, ci descoperim după ce ne mutăm în locație, că de fapt ne dorim un eveniment în casa noastră sau în biroul nostru, vrem să se întâmple ceva, să trezească în noi ceva nou în fiecare zi, să construim ceva, să ne inspire să creăm, vrem să avem punctul acesta culminant, să trăim un pic diferit, să simțim că am plecat dintr-un loc și am ajuns în altul - deși în același spațiu, dar care ne oferă o nouă experiență de viață”, spune Daniel Popescu, arhitect Fabrica de Arhitectură.
Specificațiile tehnice, detaliile privind apartamentele și birourile pot fi explorate pe site-ul web al proiectului rezidențial BrickLofts.