- 2 Iunie 2022
Business în 5 Minute: Cum se transformă prin digitalizare E-Acumulatori
„Business în 5 Minute” este un proiect start-up.ro, susținut de către ING Bank România, în care provocăm antreprenorii să ne răspundă la 10 întrebări în doar 5 minute. Descoperim astfel modul în care s-au născut business-urile, cele mai mari provocări, importanța partenerilor precum ING Bank în dezvoltarea afacerii, dar îi punem și în fața unor situații ipotetice care le testează rapiditatea de gândire și de reacție, atât de esențiale în antreprenoriat.
Primul business cu care discutăm în cadrul proiectului „Business în 5 Minute” este E-Acumulatori, o afacere care pune la dispoziția clienților sisteme fotovoltaice și solare, acumulatori, baterii, surse neînreruptibile de curent și alte metode prin care să-și eficientizeze consumul de energie electrică.
Dan Tudose este fondatorul afacerii de familie, începută în 2002, din pasiunea pentru acumulatori, după cum spune chiar el.
„Acumulatorii salvează baterii și mult gunoi. Un singur acumulator salvează 40 de kilograme de baterii”, spune Dan Tudose.
Afacerea a pornit în 2002, dar după ce fondatorul său a rămas fără serviciu în 2009, tată a doi copii, a decis să se concentreze puternic pe dezvoltarea E-Acumulatori. „Dacă nu o făceam atunci, după aceea era prea târziu”, spun eacesta.
„Am crezut mereu în reciclare și refolosire. Suntem aproape de clienții noștri, încercăm mereu să ne informăm de trendurile din piață și cele mai performante produse și să le aducem pe piața din România și în oferta noastră. Suntem foarte prezenți pe zona de vânzare consultativă: întrebăm și ascultăm înainte să ofertăm și propunem mereu mai multe soluții”, explică Dan Tudose mentalitatea după care se ghidează afacerea sa.
Astfel, E-Acumulatori permite oamenilor să achiziționeze panouri fotovoltaice și soluții de stocare de energie, pentru a-și optimiza consumul, dar și pentru a avea independență energetică. E un business greu, cu furnizori din toată lumea, dar și cu satisfacția de a vinde pe 4 continente.
Decizii curajoase și decizii rapideAntreprenoriatul e despre decizii curajoase, dar și despre unele foarte rapide, în fața problemelor inerente care pot apărea. L-am testat pe Dan Tudose în chestionarul de 5 minute să ne spună despre deciziile cele mai curajoase de business, dar și ce ar face în fața unei situații-problemă, cum ar fi să aibă un container de produse blocat.
Dan menționează că cea mai curajoasă decizie de business a fost să se înscrie ca furnizor, atunci când a început programul de subvenții pentru sisteme fotovoltaice „Casa Verde”, furnizat de statul român. Acolo avea de luptat cu nume mari, dar asta nu a fost o problemă.
„M-am gândit că toți jucătorii mari din piață care furnizează energie vor fi parte și deci trebuie să intrăm într-o competiție foarte mare. Am întrebat mentori și persoane care au afaceri mari și singurul lor răspuns a fost să mergem înainte, să încercăm orice ar fi”, a spus Dan Tudose.
Dar provocările au existat mereu. Spune că a avut cazuri când lanțul de aprovizionare a fost foarte complicat, iar unele livrări au durat și 9 luni, deși aveau avansul plătit.
„Nu poți decât să ai încredere în furnizori și să aștepți în continuare, în același timp să cauți soluții alternative pentru că tu trebuie să livrezi clienților tăi marfă. În fiecare zi trebuie să ai 2-3 alternative prin care să poți furniza. Orice problemă pe lanțul de aprovizionare nu înseamnă că tu trebuie să te oprești, ci să ai soluții”, explică Dan Tudose.
Extinderea spre fotovoltaice și independența energeticăDan Tudose crede în sisteme care să furnizeze energie alternativă, dar și în independență alternativă. De la acumulatori și baterii s-a dus către sisteme solare pentru a putea oferi clienților soluții din timp, fără să aștepte ca alții să o facă înaintea lui.
„Antreprenoriatul este despre a încerca, despre a testa și despre a asculta ce doresc clienții, persoane fizice, persoane juridice, distribuitorii și partenerii. Atât timp cât poți să identifici o nișă sau într-o nișă să identifici care e locul tău și unde poți aduce valoare adăugată, trebuie să încerci. Faci asta zi de zi, săptămânal sau lunar, dar este despre a încerca”, explică acesta.
„Într-o perioadă scurtă de timp putem să devenim independenți energetic. Pentru o locuință, independența energetică sau a asigura o parte din energie de pe acoperiș, înseamnă între 20-40 mp de acoperiș. O locuință are 100-120 mp amprenta la sol. O treime sau jumătate din acoperiș, acoperit de panouri fotovoltaice, poate asigura 80% din necesarul de energie”, mai menționează acesta.
Practic, investiția ar fi de 5-7% din valoarea locuinței, iar perioada de amortizare este relativ scurtă.
Cum sfătuiești clientul din timpE-acumulatori activează într-un domeniu unde vânzarea nu este una simplă, chiar dacă se realizează online. Ea are o parte de consultanță importantă, pentru ca un client să primească exact ceea ce are nevoie.
„Noi numim asta vânzare consultativă, noi explicăm fiecărui client care sunt beneficiile și limitările sistemelor pe care le oferim. Punem la dispoziție mai multe variante sau soluții tehnice”, spune Dan Tudose.
La fiecare proiect, mărturisește acesta, există un input minim necesar din partea echipei de suport, pentru a oferi varianta avantajoase la nivel de costuri, performanțe sau garanție.
Iar acest lucru nu se realizează doar în România, ci în mai multe continente, pentru că E-Acumulatori a lansat un site și pentru clienții din străinătate. Au investit în marketing, pentru a fi descoperiți de clienți, iar acum au vândut în Europa, Asia, America și Australia.
„Piața evoluează într-o direcție bună. Sunt cereri bune din Orientul Mijlociu, iar cele mai căutate sunt bateriile și sistemele de stocare”, explică Dan Tudose.
Cum ai acces la un curs valutar bun?E-Acumulatori e un business care vinde pe mai multe continente și, de asemenea, furnizorii sunt din străinătate. Din acest motiv plățile se fac mereu în valută, așa că afacerea are nevoie de un curs valutar bun mereu.
„La ING Bank am găsit o soluție flexibilă prin care poți să vezi cursul valutar. Dacă ai valori mai mari, poți să negociezi și beneficiezi de un curs mai bun astfel încât să transmiți valoare adăugată și să nu pierzi din aceasta către clienții tăi”, spune Dan Tudose.
Dar fiecare afacere are nevoie de un partener, iar mai multe despre avantajele unui curs valutar bun a știut Andrei Giușcă, Coordonator IMM la ING Bank România.
„Un produs care simplifică mult viața antreprenorului este produsul nostru de schimb valutar, accesibil din platforma de internet banking ING Business, platformă disponibilă de pe orice device, atât de pe laptop sau mobile”, explică acesta.
„Aici poți avea acces la curs de schimb instant, actualizat la 20 de secunde. O opțiune interesantă este aceea că poți personaliza ecranele, astfel încât poți vedea în orice moment cursul de schimb valutar”, a mai spus Andrei Giușcă.