Când acceptă un startup investiții? "Exitul nu e un destin implacabil. Amână-l cât mai mult!"

Când e timpul potrivit să primești o investiție? Este obligatoriu să te gândești la un exit în momentul când business-ul creștere? Acestea sunt unele dintre întrebările la care au răspuns Dan Ștefan (co-fondator Autonom Rent a Car) și Wangha Enayati (fondator Regina Maria).

La conferința „Antreprenor, caut finanțare“ organizată de wall-street.ro s-au discutat posibilitățile de găsire de resurse suplimentare de către un startup și nu numai. Dan Ștefan și Wangha Enayati au fost de acord că investițiile nu sunt obligatorii și orice moment în care dai equity, o parte din firmă, trebuie amânat cât mai mult.

„Orice înger are și o sabie. Nu vine nimeni într-un business fără niciun interes. În general au obiective clare și trebuie să fie împărtășite liber, pe masă. E bine dacă găsești variante alternative să întârzii cât mai mult momentul în care dai equity e cu atât mai bine. Va fi și mai interesant financiar, pentru că acțiunile vor valora mai mult. Facebook sau Alibaba s-au listat când erau giganți, au luat miliarde până în acel moment“, a declarat Dan Ștefan de la Autonom Rent a Car.

„Există instrumente prin care poți să crești ca să întârzii acest moment. Nu e un moment inevitabil și un destin implacabil. Noi, românii, nu avem o mentalitate de cuceritori. Ne-am apărat nevoile și neamul. În business dacă vorbești de creștere nu trebuie să vezi ca o finalitate exitul. Trebuie să construiești ceva pe un termen foarte lung, care să depășească chiar și viața ta. Family business-ul a mobilizat mai multe resurse câteodată. Ai o moștenire de făcut“, a mai spus Ștefan.

Trebuie să construiești ceva pe un termen foarte lung, care să depășească chiar și viața ta. Family business-ul a mobilizat mai multe resurse câteodată.

Dan Ștefan, Autonom

De asemenea, Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, rețea care a fost vândută către fondul de investiții Mid Europa, a spus că dacă putea să evite acest moment, o făcea. În schimb, ca să crească nu a avut altă alternativă.

„De la început conceptul a fost bazat pe abonamente. Vânzând abonamente trebuia să fiu geografic răspândit în toată țara. Trebuia să ții piept asigurărilor de sănătate. Eu cred în abonamente și nu cred în asigurări. Nu puteam să fac acest lucru pe cont propriu și trebuia să meargă mai rapid și să crească mai repede. Dacă eram într-un cabinet particular sau într-un spital de cardiologie puteam să cresc lucrurile ca un family business. Când dai servicii la sute de mii de oameni, devine mai dificil“, a spus Enayati.

Eu cred foarte mult în bootstrapping. Există o problemă reală cu firmele care au prea mult cash la dispoziție.

Dan Ștefan, Autonom

„Eu cred foarte mult în bootstrapping. Există o problemă reală cu firmele care au prea mult cash la dispoziție. Ai putea să construiești un business plan greșit“, a mai spus Ștefan de la Autonom. Ștefan a spus că e tot mai ușor să faci un business acum, pentru că există capital.



Citeste si