Ce e deeptech și 5 companii din România de care trebuie să știi

Deeptech este un domeniu al tehnologiei care se bazează pe cercetare de durată, descoperiri tehnologice și folosește aceste aspecte pentru construirea unor afaceri solide. România are câteva asemenea nume, deși multe din aceste startup-uri sunt încă necunoscute publicului larg.

Deeptech vine, evident, de la deep technology, o clasificare ce se referă la faptul că un startup folosește tehnologia pentru a depăși niște dificultăți existente în momentul acesta pe piață care nu și-au găsit rezolvare. Fie că vorbim de inteligență artificială, blockchain, machine learning, toate acestea pot fi subdomenii ale zonei deeptech.

În ultimii ani s-au dezvoltat câteva afaceri bazate pe deeptech în România, pornite de la cercetări și ingineri care îmbină cercetarea cu IT-ul pentru a crește o afacere.

Noi am făcut o listă de cinci asemenea startup-uri, dar dacă știți și altele, puteți să ne spuneți. Lista nu este una exhaustivă și nu este niciun clasament. Se bazează pe interviuri și materiale care au fost publicate anterior pe start-up.ro.

Humans.ai

Echipa Humans.ai creează și gestionează genomuri digitale, care încorporează elemente precum vocea, imaginea și gesturile umane, pentru a dezvolta apoi actori sintetici, digitali. Compania continuă să investească în dezvoltarea inovațiilor din spatele ecosistemului Humans.ai și să le permită inovatorilor să își publice și să monetizeze tehnologiile de inteligență artificială pentru adopție în viața reală.

Humans.ai a dezvoltat o platformă dedicată creării și guvernării IA, cu accent pe synthetic media. Aceasta bibliotecă de instrumente de IA este disponibilă într-o suită de tip studio de creație în care utilizatorii și companiile vor putea să aleagă și să selecteze modelele IA de care au nevoie pe măsură ce își aduc ideile la viață. De asemenea, echipa Humans.ai creează și gestionează genomuri digitale, care încorporează elemente precum vocea, imaginea și gesturile umane, pentru a dezvolta apoi actori sintetici, digitali.

Oxid OS

Echipa OxidOS lucrează la un sistem de operare și unelte de dezvoltare software pentru industria auto. Mai exact, cu ajutorul OxidOS integratorii de componente auto și companiile de software OEM pentru această industrie vor putea reduce cu până la 50% timpul de dezvoltare software auto certificat și cu 40% costurile de dezvoltare, contribuind totodată la construirea de mașini mai sigure.

Compania a fost fondată de un grup de cinci specialiști români: Alexandru Radovici (CEO), Bogdan Genis (CTO), Vlad Rădulescu (responsabil cu certificarea software auto), Ioana Culic (R&D) și Daniel Rosner (business development).

Sistemul de operare si uneltele puse la dispozitie de catre echipa OxidOS vor permite dezvoltatorilor sa implementeze, verifice si certifice software pentru microcontrolere din cadrul controlerelor electronice din masini mai rapid si cu un grad de siguranta mai mare.

Cyber Swarm

Cyber Swarm este un startup care dezvoltă un ecosistem neuromorfic, practic un creier artificial în cadrul unui procesor. Echipa din Ploiești fondată de Mihai Raneti transformă acești memristori în neuroni artificiali pe care pun algoritmi de machine learning.

Spre deosebire de multe alte soluții de machine learning, Cyber Swarm creează chiar un chip fizic despre care spun că nu poate fi spart de către hackeri. Procesorul are securitate incorporată, dar și inteligență artificială.

Footprints

Soluția Footprints are la bază o tehnologie ce le oferă companiilor din retailul offline posibilitatea de conversie a traficului anonim în clienți profitabili, cu un comportament de achiziție predictibil, analizând în mod unitar datele comportamentale din offline și online, cu ajutorul inteligenței artificiale și automatizării algoritmice.

În prezent, complexitatea interacțiunilor dintre clienți și produsele și serviciile companiilor nu este înțeleasă complet de către modelele de date ale retailerilor și ale platformelor cu care lucrează, iar investițiile de media ale retailerilor se concentrează pe câte un canal de interacțiune (Google, Facebook etc.) în mod izolat.

Mai mult, potrivit analizei Footprints, dacă, în cazul retailerilor online, proporția dintre investiția de media în achiziția unui client nou sau în generarea unei tranzacții noi și rezultate este de 15-25% (Return on Ad Spend), în cazul retailerilor fizici această pondere este de doar 3,5-5%.

Quarks Interactive

Quarks Interactive  este un startup care a dezvoltat Quantum Odyssey, primul joc prin care poți învăța conceptele computerelor cuantice. De asemenea, ei lucrează cu firme mari din IT, precum IBM, pentru crearea de software care să funcționeze cu aceste calculatoare cu adevărat ale viitorului.

Un calculator cuantic folosește proprietățile cuantice ale materiei, precum superpoziția sau inseparabilitatea cuantică, pentru a efectua operațiuni pe date. Datorită calităților cuantice, calculele se pot face mult mai rapid, iar specialiștii spun că aceste calculatoare ar putea deține răspunsul pentru marile întrebări ale universului. De ce? Într-un limbaj ultra simplist, dacă un calculator clasic funcționează pe baza unor operațiuni bazate pe biți, adică șiruri de 0 și 1, un calculator cuantic folosește… qubiți (quantum bit) care nu sunt doar 0 și 1, ci pot fi 0 și 1 în același timp. Acest lucru poate duce la un număr enorm de calcule și rezultate finale.



Citeste si