Ce este un contract și câte tipuri de contracte există?


Un contract trebuie privit ca o înțelegere, un acord de voință prin care două sau mai multe persoane fizice sau juridice dau naștere, modifică sau sting un raport juridic. Un contract este acordul de voință prin care două sau mai multe persoane reglementează o relație socială care se stabilește între ele.

Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.


Contractul este acordul de voință dintre două sau mai multe persoane cu intenția de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic. Ce tipuri de contracte există?

Contractul sinalagmatic – obligațiile sunt reciproce și interdependente (spre exemplu: contractul de vânzare-cumpărare). În caz contrar, contractul este unilateral chiar dacă executarea lui presupune obligații în sarcina ambelor părți (spre exemplu: contractul de împrumut). 

Contractul cu titlu oneros – fiecare parte urmărește să își procure un avantaj în schimbul obligațiilor asumate (câștig de fiecare parte).

Contractul cu titlu gratuit – una dintre părți urmărește să procure celeilalte părți un beneficiu, fără a obține, în schimb, un avantaj (spre exemplu: contractul de donație).

Contract comutativ – în momentul încheierii, existența drepturilor și obligațiilor părților este certă, iar întinderea acestora se poate determina.

Contract aleatoriu – prin natura acestui contract sau prin voință părților, oferă cel puțin uneia dintre părți șansa unui câștig și o expune în același timp la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor și incert. 

Contractul consensual – se formează prin acordul de voință al părților.

Contract solemn – validitatea să este supusă îndeplinirii unor formalități prevăzute de lege.

Contract real – atunci când, pentru validitatea sa, este necesară remiterea bunului.

Contract de adeziune – clauzele esențiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre părți, pentru aceasta sau ca urmare a instrucțiunilor sale, cealaltă parte neavând decât să le accepte.

Contract – cadru – este acordul prin care părțile convin să negocieze, să încheie sau să mențină raporturi contractuale ale căror elemente esențiale sunt determinate de acesta. 

Contractul de adeziune – atunci când clauzele sale esențiale sunt impuse ori sunt redactate de una dintre părți, pentru aceasta sau ca urmare a instrucțiunilor sale, cealaltă parte neavând decât să le accepte ca atare.

Un contract se încheie prin simplul acord de voințe al părților dacă legea nu impune o anumită formalitate pentru încheierea sa valabilă. 

Ce conditii sunt esențiale pentru validitatea unui contract?

– capacitatea de a contracta;

– consimțământul părților;

– un obiect determinat și licit;

– o cauză licită și morală.

Contractul se încheie prin negocierea lui de către părți sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta.

Este suficient ca părțile să se pună de acord asupra elementelor esențiale ale contractului, chiar dacă lasă unele elemente secundare spre a fi convenite ulterior ori încredințează determinarea acestora unei alte persoane.

Baza legală: Legea 287/2009 – Codul Civil



Citeste si