- 14 Martie 2024
Chedo - Gluten Free, business dulce fără gluten care mizează pe afaceri de 100.000 euro în acest an
Acum 10 ani acest segment era mai limitat și se găseau cu greu deserturi de top în maniera fără gluten, dar cand transformi o provocare în oportunitate și se află și pasiunea ca ingredient, apare Chedo - Gluten Free, cofetăria artizanală fără gluten.
Chedo - Gluten Free este cofetăria artizanală ce produce deserturi exclusiv fără gluten, care a apărut pe harta bucureșteană acum un an și jumătate, cu o investiție de aproximativ 140.000 euro. Cofetăria artizanală este creată de Ana-Maria Cheran, care a transformat diagnosticul cu boala celiacă primit în 2014, afecțiunea autoimună pentru care singurul tratament este dieta fără gluten, într-o călătorie antreprenorială în care și-a explorat pasiunea pentru a crea dulce la cel mai înalt nivel, lăsând în urmă cariera de inginer electroenergetician.
Călătoria de la inginer la Pastry Chef
“Când am aflat diagnosticul a fost nevoie să îmi schimb stilul de viață, am început să gătesc foarte mult, deși găteam și înainte, dar începuse să îmi placă din ce în ce mai mult să stau în bucătărie, în special să creez dulce. Îmi doream să mă bucur în continuare de prăjituri extraordinare și atunci a fost imboldul de a crea chiar eu locul unde gustul prăjiturilor din copilărie se întâlnește cu clasicul deserturilor franțuzești.
Inițial, am fost autodidactă și am văzut că deserturile mele au început să fie apreciate de familie, prieteni și colegii, iar pentru că deja se întrezărea ideea de a deschide un atelier de cofetărie cu produse exclusiv fără gluten, am urmat mai multe Masterclass-uri alături de Chef Richard Hawke, expert în deserturi fără gluten”, a spus Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo - Gluten Free.
După ani de practică și formare profesională în domeniul cofetăriei fără gluten Ana-Maria Cheran a pornit pe drumul antreprenoriatului într-un business în domeniul HoReCa creând cofetăria artizanală ce readuce gustul prăjiturilor din copilăriei îmbinat cu rețetele clasice din gastronomia franceză într-o locație concept cu stil minimalist - industrial.
“Toată pregătirea mea din ultimii 8 ani în de deveni Pastry Chef mi-a dat curajul să încep acest business plin de satisfacții când vezi bucuria pe chipul celor care gustă deserturile, dar și provocator pentru că a fost totul nou pentru mine - și cofetăria, dar și antreprenoriatul. Pot spune că a contribuit foarte mult background-ul meu de inginer în a fi creativă și în același timp disciplinată pentru că atunci când creezi un desert totul este exact, nimic nu este la întâmplare. Iar rigurozitatea învățată în profesia de inginer m-a ajutat să evoluez și să performez ca Pastry Chef”, a menționat Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo - Gluten Free.
Investiția de 140.000 euro în deserturi fără glutenViziunea Chedo este că produsul reprezintă doar jumătate din experiența oferită consumatorului, iar modul în care este gândit locul devine esenţial în călătoria senzorială. Astfel că spațiul cofetăriei artizanale destinat consumatorilor este minimalist, cu accente industriale, fiind o continuare a stilului reinterpretat al deserturilor.
Atelierul și cofetăria artizanală sunt acum în aceeași locație, iar investiția inițială în dotarea atelierului, cât și amenajarea cofetăriei s-a ridicat la aproximativ 140.000 euro sumă provenită din surse proprii.
În cadrul cofetăriei artizanale Chedo celebrele choux-à-la crème, eclair sau macarons stau lângă deserturile copilăriei, cum ar fi doboș, amandina, opera sau torturi care sunt reinterpretate în varianta fără gluten, astfel că devin un moment de răsfăț pentru cei nostalgici. În prezent, se regăsesc peste 30 de sortimente exclusiv fără gluten, iar toate deserturile sunt realizate în laboratorul propriu din ingrediente naturale gata să ofere consumatorilor o experiență gastronomică completă, care pot fi gustate la interior sau ridicate în regim de takeaway.
“Îmi place mult să spun cofetărie pentru că noi creăm deserturile copilăriei în maniera fără gluten și le aducem consumatorilor sentimentul de nostalgie, un dor de copilărie, iar cuvântul cofetărie transpune această emoție. Îmbinara aceasta dintre deserturile copilăriei cu deserturile clasice franțuzești și cu stilul în care este totul amenajat la Chedo oferă o atmosferă modernă cu emoție”, a punctat Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo - Gluten Free.
Deserturile fără gluten în preferințele consumatorilor de dulce“Gusturile și obiceiurile de consum ale românilor s-au transformat semnificativ într-o direcție pozitivă, manifestând o preocupare tot mai mare pentru calitatea ingredientelor, mai ales când aleg un produs de cofetărie care să fie exclusiv fără gluten. Am investit în materie primă de calitate cu certificările specifice gluten free și sunt mereu la curent cu tendinţele în industria cofetăriei pentru a crea un echilibru al gustului inconfundabil. Este important pentru mine ca, în produsele pe care le propun, să se simtă amprenta mea, pasiunea și orientarea spre excelență la nivel de gust. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți oameni să deguste produsele create de noi și să elimine eticheta că fără gluten este fără gust. Și produsele fără gluten pot avea gust, textură, aromă incredibil de savuroasă și pot concura cu deserturile clasice de top”, a spus Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo - Gluten Free.
Până în prezent cei care trec pragul cofetăriei artizanale sunt preponderent cei care au boala celiacă, fie intoleranță sau alergie la gluten, dar sunt și persoane care au renunțat să mai consume gluten din dorința de a avea un stil alimentar mai sănătos.
În ultima perioadă, un procent din ce în ce mai mare îl reprezintă și cei care au descoperit locul și apreciază calitatea și gustul inconfundabil al deserturilor Chedo. Pentru acest an, antreprenoarea Ana-Maria Cheran estimază afaceri de 100.000 euro din deserturi exclusiv fără gluten.
“Satisfacția muncii apare, cel puțin pentru mine, când toți cei care gustă din produsele noastre, se reîntorc la Chedo odată ce le-au descoperit, fie că urmează o dietă fără gluten fie că au fost convinși de gustul deserturilor. Zilnic ne trec pragul și foarte mulți turiști care rămân uimiți de ceea ce noi creăm la nivel de gust”, mentionează Ana-Maria Cheran, Pastry Chef Chedo - Gluten Free.