Ciprian Zamfirescu, Vodafone: Dronele, ochii protectori de pe cerul României

Salvamontiștii din România se folosesc de drone pentru a găsi oamenii pierduți pe munte. Agricultorii își verifică lanurile, iar inspecțiile la eolienele uriașe nu trebuie făcute cu oameni mereu. Acesta nu e viitor, e prezent în România, iar Ciprian Zamfirescu, șeful diviziei de inovație la Vodafone România a vorbit despre asta la Tigers Summit.

Ciprian Zamfirescu a discutat la Tigers Summit, evenimentul inovației românești despre cum dronele pot salva vieți și o fac zi de zi. Dar, de asemenea, și despre investițiile făcute de Vodafone România în introducerea acestora în multiple zone, cum ar fi agricultura, parcurile fotovoltaice sau verificarea podurilor.

Ciprian Zamfirescu conduce zona de Transformare Digitală și Inovare a Departamentului Technology din cadrul Vodafone România.

El a coordonat inițiative de inovare, automatizare a proceselor și sistemelor, noi moduri de lucru Agile, analiză cloud pentru planificarea și optimizarea automată a rețelelor, dezvoltarea de platforme IT pentru digitalizarea rețelelor și a infrastructurii cu clone digitale.

De asemenea, Ciprian coordonează noua divizie de drone a Vodafone România.

Tigers Summit nu a fost un eveniment despre viitor, ci despre prezent. Și ne-am dorit să găsim o metodă diferită de a prezenta concluziile fiecărui panel. Așa că ne-am aliat cu Vatis Tech, un produs prin care poți să ai o înregistrare audio și să-ți genereze un transcript în diferite limbi. Cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și cu multă inteligență umană, facem rezumatul discuției pe care o poți urmări mai sus.

Pe scurt despre cum folosim AI pentru acest articole:

Pentru prima oară în cadrul unui eveniment, start-up.ro și compania românească Vatis Tech, vor genera ideile principale ale evenimentului cu ajutorul inteligenței artificiale.

Vatis Tech este o companie ce are un produs ce poate face transcrieri automatizate dintr-o sursă audio. Chiar pe 28 mai, în ziua evenimentului Tigers Summit, organizat de start-up.ro, Vatis Tech a lansat noi unelte cu inteligență artificială pentru utilizatori: rezumate automate, dar și posibilitatea de a dialoga în scris cu AI-ul pentru a găsi informații într-un text.

Fiecare panel din Tigers Summit va fi integrat în Vatis Tech și concluziile vor fi prezentate după ce au fost generate de AI și verificate de către echipa redacțională start-up.ro.

Iată ce am aflat de la Ciprian Zamfirescu și pentru detalii suplimentare, urmărește clipul de mai sus:   85% din salvamontiști cară o dronă de supraveghere cu ei
  • De 4 ani Vodafone a inițiat un proces de transformare pentru a răspunde nevoilor societății cu tehnologii utile.
  • Vodafone Innovation este un departament intern care a creat diverse tehnologii inovatoare.
  • Un proiect important a fost construirea unei soluții cu drone pentru scanarea infrastructurii de telecomunicații și utilizarea inteligenței artificiale pentru identificarea problemelor.
  • Aceste drone ajută la reducerea timpului de instalare și la protejarea angajaților de pericole inutile.
  • Vodafone a dezvoltat un parteneriat cu Salvamont pentru a îmbunătăți timpii de căutare și salvare pe munte prin utilizarea dronelor echipate cu antene de radiofrecvență și inteligență artificială.
  • "Peste 85% din salvamontiști transportă în rucsacul lor de intervenție o dronă portabilă ce are în jur de 900 de grame".
  • Proiectul implică drone care scanează aria de căutare transmițând date către un centru de comandă, folosind fotograme antrenate în baze de date pentru a identifica indicii de prezență umană.
  • "Avem o bază de date de 65.000 de fotograme care conțin geci, alură umană, câini, urme, tot felul de elemente care nu ar trebui să existe într-un ecosistem natural. Am scăzut timpii de căutare-salvare de până la 10 ori".
Inspecții de 50 de ori mai rapide ale parcurilor fotovoltaice cu dronele
  • Vodafone a creat și o divizie de drone pentru diverse industrii, cum ar fi energia solară, turbinele eoliene și rețelele electrice de înaltă tensiune, pentru inspecția și mentenanța preventivă.
  • "O dronă poate să ne facă de 50 de ori mai rapizi în inspecția unui parc de panouri fotovoltaice. De asemenea, inspectăm turbinele eoliene cu drone să vedem dacă există fisuri".
  • Dronele sunt utilizate pentru măsurarea grosimii pereților metalici în industria petrolieră și pentru digitalizarea infrastructurii cruciale, cum ar fi podurile. Dronele sunt folosite, de exemplu, la podul Giurgiu-Ruse de peste Dunăre.
  • În agricultură, dronele ajută la identificarea stării de sănătate a plantelor și la efectuarea topografiei și cartografierii precise.
  • Vodafone explorează tehnologii viitoare, inclusiv autostrăzi pentru drone și drone automate conectate la rețele 5G.
  • Prezentarea s-a încheiat cu o mențiune despre primul robot Vodafone bazat pe inteligență artificială generativă, care va fi integrat în curând în produsele lor.



Citeste si