CodeCamp, tradiție ieșeană care se extinde în toată țara

CodeCamp a fost creat de trei oameni cu inițiativă din dorința de a avea ceva unic, la nivel local, deși a apărut în stadiile incipiente ale IT-ului românesc. A reușit să acapareze peste 2.000 de participanți în cei 10 ani de activitate, iar acum vrea să se extindă la nivel național.

“Fericirea omului nu ține de locul unde locuiește, dar când nu ai ceea ce vrei unde ești, creezi.”

Cel puțin asta a făcut Florin Cardașim prin CodeCamp. Din dorința de a face ceva, de a crea și deservi comunitatea locală, s-a născut o tradiție în Iași. Florin împreună cu Gabriel Enea și Dan Nicola au început cu acest proiect în anul 2008, când industria IT nu prea își spunea cuvântul pe piața din România. A vrut să comunice mai bine și să dezvolte comunitatea locală, într-un eveniment care a ajuns la peste 2.000 de participanți la fiecare ediție.

Florin era implicat la acea vreme în diferite evenimente alături de Microsoft, iar apropierea față de aceste tipuri de experiențe l-au făcut să vadă un potențial în crearea unei conferințe pentru comunitate, creată din interiorul ei, nu de o entitate separată sau o companie mare.

Este simplu, am vrut să încurajăm oamenii să se dezvolte, de aceea nu am insistat pe nume de speakeri care să atragă, am vrut să creăm aici un public, să creștem oameni până la nivelul la care să meargă ei la conferințe internaționale

 “Este simplu, am vrut să încurajăm oamenii să se dezvolte, de aceea nu am insistat pe nume de speakeri care să atragă, am vrut să creăm aici un public, să creștem oameni până la nivelul la care să meargă ei la conferințe internaționale”, povestește Florin.

Motivul a fost destul de vizibil: plecarea a tot mai multor oameni din plan local către țări din Occident. Dar tocmai pentru că la „ei” se întâmplă și la noi nu, a fost un imbold suficient pentru a crea ceva, orice care să ofere un motiv de implicare și recunoștință în propriul oraș.

Începuturile

În primă fază a fost vorba de un workshop de 3 zile, la care au venit 30 de oameni și s-au implicat în dezbateri, iar prin metoda clasică de a povesti mai departe s-a creat o cerere. „Formatul s-a mai schimbat de-a lungul anilor dar și numărul participanților a crescut la aproximativ 2000 de participanți la fiecare ediție.”, spune Florin.

“Deși diferența dintre Iași și Cluj nu este foarte notabilă, putem vorbi de o implicare conștientă a comunităților acolo.”

Din anul 2016 CodeCamp și-a extins publicul către Cluj unde evenimentul a prins de la prima ediție. “La Cluj IT-ul s-a dezvoltat de multă vreme, are o piață matură în astfel de evenimente și deși diferența dintre Iași și Cluj nu este foarte notabilă putem vorbi de o implicare conștientă a comunităților acolo. În segmentarea pieței, la Iași au venit mereu foarte mulți juniori, iar la Cluj doar 20%, asta de la prima ediție.”, își amintește Florin.

Acum, creșterea devine naturală, în funcție de cerințele pieței, cerințele comunităților și implicarea la edițiile din anul trecut. După ce au făcut primul pas, băieții au primit cereri și din alte zone ale țării. „Imediat după Cluj, ne-au contactat de la Baia Mare și ne-au întrebat de ce nu facem și acolo. Ca și la Iași, de altfel, dar aici deja este o tradiție CodeCamp, oamenii mă întreabă mereu pe stradă când e următoarea ediție, mi-aș dori să mă mai întrebe și ce mai fac.”, râde Florin.

Aniversare și planuri de viitor

Din noile orașe spre care se extinde CodeCamp, pe lângă Cluj și Baia Mare se adaugă listei Piatra Neamț, Bacău, Suceava, Timișoara și Chișinău. Și deși câteva dintre ele nu au o activitate sporită în domeniul IT au posibilitate de dezvoltare după cum spune Florin.

„De exemplu, Piatra Neamț, o locație între munți foarte interesantă. De când am anunțat că vrem să mergem, mulți care provin din zonă au spus că vor să se întoarcă să creeze ceva și acolo. Sunt câteva firme și o comunitate destul de mică, dar mergând pe ideea de dezvoltare regională, Iașul e la o oră jumătate distanță, ceea ce nu impune limite în implicarea în orașele de lângă noi. Avem un partener nou care s-a implicat foarte mult și care dorește să creeze un incubator de business powered by IT și aici mă refer la Agenția de Dezvoltare Regională și tot pe secțiunea de regiune intră în ecuație și Suceava și Bacău. Iar pentru Timișoara, e aceeași poveste ca la Baia Mare, cererea ne duce și la ei.”

De exemplu, Piatra Neamț, o locație între munți foarte interesantă. De când am anunțat că vrem să mergem, mulți care provin din zonă au spus că vor să se întoarcă să creeze ceva și acolo. Sunt câteva firme și o comunitate destul de mică, dar mergând pe ideea de dezvoltare regională, Iașul e la o oră jumătate distanță, ceea ce nu impune limite în implicarea în orașele de lângă noi

Tot în ediția aniversară, formatul se schimbă pentru comunitatea-mamă din Iași, unde timp de o săptămână vor fi evenimente de tip hackathon, open days în firmele partenere, masterclasses, o conferință cu speakeri internaționali în proporție de 90% și evenimentul de bază, community driven unde se vor implica comunitățile locale care vor organiza track-uri de discuții pe diferite segmente din IT.

Pe viitor cei trei organizatori doresc o creștere constantă, deși nu fac analiză de piață, ideile apar mereu și se lasă duși de val „pe traseu e posibil să mai apară nenumărate idei, să ne extindem și spre Sibiu, Brașov și București, oportunități sunt”, dar cu toate acestea ei speră și la o extindere internațională.

Acum nu avem nimic stabilit, dar avem idei de a duce conceptul în afară, cu oameni de la noi. Văd componenta aceasta de conferință cu oameni de la noi care au un alt tip de experiență față de țările deja dezvoltate

„Acum nu avem nimic stabilit, dar avem idei de a duce conceptul în afară, cu oameni de la noi. Văd componenta aceasta de conferință cu oameni de la noi care au un alt tip de experiență față de țările deja dezvoltate, noi avem oameni care sunt capabili să privească din capătul celălalt al comunicării business. De obicei comunicare se face de la ei înspre noi, iar un schimb de experiență ar fi interesant. Poate unele dintre ideile noastre par ireale, dar mergem în continuare pe drumul acesta.”