Codecool, școala care te face programator cu job din prima zi

Ai terminat liceul. Uman. Bagi Facultatea de Filosofie. Sau Jurnalism ca mine. N-ai știut ce să faci altceva, merg și astea, se stă bine la terasă și trece timpul. Te angajezi pe undeva, nu ești prost. Dar dacă ai vrea să faci o schimbare. Cum o faci? Ei bine, despre asta am încercat să aflu răspunsul la Budapesta. Că atât am putut, doar am terminat Jurnalismul.

Codecool e o școală de programare semigratuită deschisă prima oară în Ungaria. Iar din toamna aceasta lansează cursurile din București.

De azi înscrierile sunt și deschise. Am fost la Budapesta, la sediul lor central, pentru a vedea care este formatul unei școli inspirate de un model american și care vrea să aducă pe piața muncii mai mulți programatori juniori și să rezolve problema crizei locurilor de muncă.

E un model, printre multe altele, care poate funcționa pentru o piață în criză de programatori. Companiile caută din ce în ce mai mulți oameni, dar facultățile nu au de unde să-i dea. E drept, o miză pentru firme nu mai sunt doar juniorii, ci seniorii, iar acolo lucrurile devin complicate. Pentru Codecool miza e să convingă studenții că poate să-i formeze, să le dea un job și să supraviețuiască și să crească pe un model de business care depinde de companiile care au nevoie de candidați.

Codecool a fost fondată de Joszef Boda și a înregistrat o cifră de afaceri de 3,2 milioane de euro în 2018 și țintește către 5 milioane în 2019. A reușit să formeze 400 de noi programatori pentru 100 de companii partenere, iar 500 de studenți se antrenează deja pentru a deveni următoarea generație de programatori. Ceea ce nu poate să face o facultate, fac școli precum Codecool, unde cursurile țin 12 luni și sunt plătite de studenți din banii de la primul job. Pentru că asemenea startup-uri promit că la finalul cursurilor vei fi angajat ca Junior Developer la una dintre companiile partenere.

Cum funcționează Codecool?

La Codecool se poate înscrie oricine are peste 18 ani. Procesul de aplicație e simplu și se bazează mult nu pe cunoștințe tehnice, ci pe motivație și gândire logică. Mai întâi trimiți un video în engleză și ești invitat la teste de admitere care sunt de logică. Dacă treci și de ele, intri în prima serie.

Nu plătești nimic la început, poate doar o taxă modică de 60 de euro pentru cheltuieli administrative, și intri în seria de începători unde ți se predă programarea pentru începători. Totul se bazează pe echipe și lucrezi împreună cu mai mulți colegi în proiecte. Ai puțină teorie și multă practică, deoarece reprezentanții Codecool susțin că un programator nu trebuie să știe multă matematică, decât poate dacă vrea să lucreze în domenii mai specifice. Dar pentru un programator junior, ceea ce iese un absolvent Codecool după 12 luni, trebuie doar să vrei să înveți.

Ai 15 luni maximum să termini școala, iar asta se întâmplă trecând dintr-o grupă în alta. Ai 4 grupe, iar la finalul celei de avansați îți prezinți proiectul tehnic și companiile care au contract cu Codecool vin și te văd. Apoi primești 3 luni de probă plătită chiar de către Codecool în aceste firme. Modelul de business se bazează tocmai pe această crearea de talente. Codecool pariază pe faptul că firmele vor da bani pentru a primi candidați pregătiți. Anul acesta, startup-ul maghiar a primit o investiție de 3,5 milioane de euro investiție Series B.

Lea Kalocsai, Head of Sales pentru Codecool Ungaria și Polonia, spune că scopul Codecool e să producă absolvenți care să poată fi juniori în companii. Ei petrec 2-3 luni în ultima grupă și 98% din codecooleri se angajează.

“Avem peste 100 de clienți în țările unde suntem, printre care HSBC, Morgan Stanley, Vodafone, Generali sau Motorola. Lucrăm și cu firme medii sau mici. Studenții din București vor începe în septembrie și avem deja conversații cu mai multe companii. Studenții nu plătesc taxa de studii, ci o fac din salariile primite de la companii. Dar modelul de business se bazează pe faptul că putem livra absolvenți buni firmelor care plătesc, pentru că doar taxa de studiu nu ne acoperă costurile operaționale”, a spus Lea Kalocsai.

Codecoolerii sunt angajați de către Codecool în primele 3-6 luni, asta înseamnă că startup-ul maghiar își asumă responsabilitatea pentru ei în perioada de probă.

Studenții Codecool

Am stat de vorbă și cu o serie de actuali studenți de la Codecool, pentru a le afla povestea și motivația. Am descoperit oameni care au vrut să-și schimbe cariera sau care nu știau ce să facă la final de facultate. Absolvenți de școală militară sau doctori.

Adam Boszoki a studiat gastronomia, iar apoi a lucrat la firma tatălui său, ca operator al unor mașinării de pe linia de producție. Se gândea să se apuce de programare, dar nu a avut motivație.

Dora Koreny a fost medic. 8 luni. “Nu mi-a plăcut munca în spital. Am făcut și 2 ani în sistemul privat, dar am vrut să-mi schimb cariera. Acum 3 luni soțul meu mi-a arătat o reclamă și am decis să mă schimb. Eram doctor radiolog”.

Adam Rajmuller credea că programarea e doar pentru cei care știu matematică, credea că e “hardcore”. Studiase economie și psihologie. A sărit din facultate în facultate în căutarea drumului. “La universitate cursurile de informatică erau tare grele. Am auzit de Codecool acum un an și mi-a stârnit interesul. 99% e gândire logică, iar mentorii sunt oameni, nu zei, iar între grupurile cu care lucrezi se creează prietenii și nu e competiție”, povestește el.

Asoum Al-Agha era hotărâtă să o ia pe drumul tatălui ei, într-o carieră militară. Dar s-a întors din drum și a intrat în Codecool. Ce-i place? “Spre deosebire de universitate, profesorii nu te pedepsesc. Mentorii îți spun cum să lucrezi, explică și nu e un lucru rușinos să ceri ajutorul. Azi, de exemplu, am învățat cum să prezentăm pe scenă, iar asta nu te învață nimeni în școală”, spune Asoum.

Cum arată un curriculum de un an?

Cursurile durează un an și totul e foarte practic. Codecool Budapesta era împărțit în patru camere, adică săli de clasă, în care studenții lucrau în echipe. Fiecare clasă are un alt nivel de experiență.

Tamas Tompa, Head of Education la Codecool, spune că startup-ul nu vrea să aibă examene și lecții obșnuite, ci să ofere studenților oameni care să răspundă la întrebări. În același timp, mentorii nu au experiență pedagogică, ci una practică, în companii.

“În ziua 1 îți dăm un proiect foarte ușor, câteva task-uri. Trebuie să realizezi cum să începi proiectul doar din cunoștințele logice. Iar apoi construim pas cu pas. Avem propriul nostru curriculum pe care l-am construit de la zero cu ceea ce am învățat în industrie. Proiectele sunt unelte care te ajută să te concentrezi pe partea practică.”, spune Tamas.

Metoda se numește Mastery Based Learning, iar studenții trec prin aceste 4 camere și au 2-4 luni ca să termine fiecare modul. Și pe lângă algoritmi, UI, scrum, GIT și altele, vei învăța și soft skills, adică feedback, prezentare, lucru în echipă, adaptabilitate. O altă promisiune făcută studenților și angajatorilor e că Codecool livrează niște developeri care nu doar vor sta în banca lor și vor coda, ci se pot adapta rapid la munca în echipă, ba chiar se vor implica și vor promova.

La Codecool din 10 studenți potențiali care aplică unul intră. De altfel, dacă intri, poți să te retragi înprimele săptămâni dacă simți că nu-ți place.

Planurile din România

România era o piață cumva la îndemână pentru extindere. După Polonia, România e aproape și are nevoie de programatori. Codecool poate funcționa în orașe unde sunt multe firme de IT și unde ecosistemul e în creștere.

“Mediul academic e făcut să te transforme într-un expert de profunzime într-un domeniu în care se presupune că vei lucra toată viața. Dar noi vrem să învățăm oamenii skill-urile relevante”, spune Joszef Boda, CEO al Codecool.

L-am întrebat cum răspunde celor care spun că industria IT are nevoie de mai mulți seniori, nu de o cohortă de juniori. “E ca problema găinii și oului. Momentan plăcinta are o dimensiune fixă și din ce în ce mai multe companii vor o bucățică. Industria nu poate găsi destui experți, așa că rolul nostru e să formăm juniori. Primii noștri alumni au deja 3 ani de experiență”, spune Boda.

De altfel, în România Codecool vine cu un curriculum puțin diferit. Pe lângă școala de 12 luni, mai există cursuri tematice mai scurte pentru diverse specializări, tocmai pentru a răspunde pieței de aici și nevoilor. “Vom oferi training pentru redigitalizarea forței de muncă deja existente. Există deja foarte mulți angajați cu experiență care trebuie să învețe noi skill-uri”, spune Boda.

Boda speră să aibă 150 de studenți în 2019 în România, mai ales și prin oferirea cursurilor de 12 luni, dar și a celor de 4 luni de Java developer, Python developer, .NET Developer. Acestea din urmă sunt adresate celor care știu ceva programare și vor să se specializeze.

În România Codecool are deja concurență. Școala Informală de IT are deja experiență de câțiva ani și apar din ce în ce mai multe “pericole” pentru Codecool, dar piața cere specialiști. Modelul de business e asemănător cu cel din Statele Unite, unde Lambda School are aceeași promisiune, de angajare la finalul celor 9 luni de cursuri.

 



Citeste si