CodeTruck e startup-ul care câștigă timp și bani pentru programatori freelanceri

CodeTruck este un startup fondat de Radu Dumitrescu și Ștefan Iordache, participant la Innovation Labs, care ajută programatorii să dezvolte mai rapid produse și să câștige timp. Au lansat de curând versiunea a doua a produsului și noi am discutat despre viziunea lor.

CodeTruck este o platformă care salvează timp în fazele inițiale ale proiectului, pentru că autogenerează cod de backend pentru API-uri în limbajul NodeJS. Astfel, programatorii se pot concentra mai ușor pe munca mai complexă și mai interesantă din cadrul unui proiect.

De curând CodeTruck a lansat versiunea a 2-a a produsului care a fost urcată și pe platforma ProductHunt, unde a fost între primele produse ale zilei.

La Innovation Labs CodeTruck a primit premiul pentru startup-ului anului.

De ce e important CodeTruck?
  • Simplifică munca programatorilor atunci când proiectul este în faza inițială
  • Se câștigă timp și bani
  • E creat de programatori pentru programatori

Radu și Ștefan sunt doi tineri studenți care au venit cu ideea pentru CodeTruck în momentul în care făceau muncă de freelancing și au observat că partea inițială de setare a unui proiect durează prea mult.

„Ideea ne-a venit nouă dintr-o nevoie. Noi în ultimii ani am practicat freelancing și outsourcing și ne-am lovit de problema de la începutul proiectelor: aveam de făcut lucruri similare, dar atât de diferite încât nu puteam să dăm copy paste din alte platforme și care generau bug-uri, frustrări și enervări. Am căutat un tool, nu l-am găsit și ne-am decis să-l dezvoltăm noi”, spune Ștefan Iordache.

El menționează că CodeTruck salvează timp la începutul proiectelor pentru a-i lăsa pe programatori să se concentreze pe logica mai complexă a proiectelor.

Ce pot face programatorii prin CodeTruck?

Startup-ul nu este unul no code sau low code. Nu vrea să ofere o interfață vizuală. Ci una în care un programator să facă un setup clar, iar apoi să primească efectiv linii de cod care pot fi integrate în produs.

„Noi ne ocupăm momentan de partea aceea de server, comunicarea și managementul datelor. E o parte importantă, de multe ori cu aceasta se începe. Salvăm mult atunci când programatorul scrie primele linii de cod”, explică Radu Dumitrescu.

Ștefan dă și un exemplu. De exemplu ai vrea să faci un site hotelier. Pentru acest proiect vei avea nevoie de un sistem unde să conectezi avioane, oferte, hoteluri, user management. Un programator poate să definească cum ar vrea să arate aceste lucruri, iar CodeTruck oferă limbajul programatic pe care-l poate lua programatorul și să-l lege la un site. Astfel, acea bază a site-ului este pusă mult mai rapid de oamenii tehnici.

„Am găsit zone repetitive și zone dinamice customizabile. Prin interfața noastră rezolvăm problema configurării minimale ale lucrurilor dorite de programatori, dar în termeni tehnici. Nu este un limbaj natural, sunt configurări strict tehnice pe care le-ar înțelege doar un programator”, adaugă Radu.

Odată generat codul de către CodeTruck, acesta este 100% funcțional.

Nu e o platformă no code

Ștefan și Radu vor să facă destul de clar faptul că nu e vorba de o platformă no code. Acelea sunt platforme prin care conținutul unui site sau al unui proiect poate fi generat vizual, ca un fel de Wordpress, dar mai complex.

„e diferențiem de acest aspect. Sunt folositoare și ele, dar ajută oamenii nontehnici să aibă soluții tehnice fără să știe craftul din spate. Noi vrem să oferim un ajutor programatorilor, oamenilor experimentați din domeniu”, spune Ștefan Iordache.

„Zona pe care o dăm noi programatorilor este total automatizată. Când ai oferit configurările, algoritmul nostru ia datele din input și generează codul funcțional”, adaugă acesta.

Unul dintre lucrurile importante la CodeTruck e că oferă acces la cod clientului, iar acesta poate să-l extindă ulterior.

„Nu pretindem că am genera orice aplicație posibilă, pentru că nu se poate cu tehnologia disponbilă. Dar îi dăm un punct de start programatorului pentru a lucra mai departe. Ce oferim noi este automatizat”, mai explică Iordache.

CodeTruck nu păstrează codul, odată ce acesta a fost generat. Platforma poate fi folosită cu un abonament lunar de 49 de euro sau per proiect, pentru aceeași sumă, dar plătită o singură dată. După generarea codului, programatorii îl dețin în totalitate, el se șterge din serverele CodeTruck.

În momentul de față programul funcționează pentru limbajul de programare NodeJS, dar băieții vor să-l extindă și spre altele, odată ce au validat modelul de business.

„Ne gândim pe viitor și pe partea de front end, pentru a oferi soluții complete pentru programatori. Asta e o scalare la care ne gândim pe viitor, poate printr-un partener care face această parte foarte bine deja în piață”, spune Radu Dumitrescu.

Pentru cine este CodeTruck?

Nu vorbim aici de un produs pentru un public general, dar e unul care ar putea să se dezvolte în următorii ani.

Publicul CodeTruck este format din freelanceri, pentru că e segmentul unde s-ar încadra cel mai bine acum. Dar pe viitor s-ar uita și la companii mari.

Radu și Ștefan spun că folosirea programului lor poate să salveze, în funcție de complexitatea proiectului, de la câteva ore la câteva săptămâni.

„Nu există concurență 100% directă. Există concurență indirectă cu generatoare de API-uri, inclusiv Google are așa ceva. Dar majoritatea merg pe zona low code/no code. Soluțiile care există sunt un mix, dar nu există strict un dev tool. Acest flag putem să-l luăm în două sensuri. Ori nu a reușit nimeni să facă asta, ori că oamenii vor mai mult decât atât, iar la întrebarea aceasta ne vom răspunde mai clar în următoarele luni”, explică Radu.

Limitarea la publicul format din programatori aduce și provocări, pentru că este un public pretențios și complicat. Să vinzi acestora nu e un lucru ușor.

Dar Ștefan și Radu se bazează pe nevoie de confort. „Un programator senior în SUA dacă este plătit cu peste 50 de dolari, chiar și că i-am salvat o oră de muncă, pentru el este un profit clar. Lumea începe să pună preț și să-și dorească să cumpere confort. Chiar și în lumea programatorilor va crește tendința de a alege confortul”, explică ei.

De la robotică, facultate la Innovation Labs și un business

Radu și Ștefan s-au cunoscut în orașul lor natal, Călărași, acolo unde au fost în același liceu și s-au cunoscut la echipa de robotică.

„Când am ajuns la facultate, terminând cu etapa de robotică din liceu, a început fiecare să lucreze pe diferite proiecte de freelancing, site-uri mai mici sau mai mari, contracte mai mici sau mai mari. Am colaborat pe diverse proiecte, Radu făcea partea de backend, eu partea de frontend”, spune Ștefan Iordache.

Ideea le-a venit în iunie 2021, iar ea s-a concretizat după 3-4 luni de încercări.

„Pentru noi Innovation Labs a fost un punct care ne-a ajutat foarte mult. În continuare suntem noi doi ca echipă de bază. Ne bucurăm foarte mult că am primit și o investiție, iar echipa de acolo ne ajută cu smart investment și sfaturi. Pe dezvoltare suntem doar noi doi”, explică cei doi.

Innovation Labs i-a ajutat să crească mai rapid decât ar fi făcut-o în mod normal și au discutat cu foarte mulți oameni pentru a vedea diferite perspective.

În plus au primit și o investiție de 60.000 de euro de la Andrei Pitiș prin Simple Capital pentru dezvoltarea inițială. „Avem o relație foarte bună. Ne așteptam să fie un mediu mai rigid, mai concentrat pe succes și pe evoluție. Sunt așteptări, dar ne bucurăm că putem crește împreună. Există obligații, pentru că am primit încrederea oamenilor și nu vrem să o risipim”, spune Ștefan Iordache.



Citeste si