Coloana #9 - Ce trebuie să știi săptămâna asta din afaceri și tehnologie

Branduri românești care fac 400 de miloane de dolari pe an, factori pentru finanțarea unui startup, dar și noi tehnologii lansate pe piața globală, acestea sunt câteva dintre știrile săptămânii prezentate astăzi în formatul nostru rezumat numit Coloana. La final de săptămână vă aducem cele mai importante știri într-o formă simplu de citit.
Articolele recomandate de pe start-up.ro 252 de lei, valoarea medie a comenzilor de Black Friday la români

Românii au cheltuit, în medie, pentru o comandă, 252 de lei în ziua de 8 noiembrie 2024, potrivit datelor înregistrate în platforma SaaS de automatizare a activităților de eCommerce easySales. Suma a fost ușor redusă față de nivelul înregistrat de Black Friday 2023, când a atins 263 de lei.

Ponderea plăților online a crescut, de Black Friday 2024, la 70%, față de cele două treimi care au optat pentru această modalitate de plată în 2023.

Cea mai mare comandă de Black Friday realizată prin magazinele din platformă a depășit 47.000 de lei, dublu față de nivelul maxim înregistrat în 2024, și a constat în echipamente de construcții.

PayU - cât au plătit românii în total de Black Friday

Potrivit PayU GPO România, liderul plăților online, în ziua de 8 noiembrie 2024, la comercianții parteneri care au desfășurat campania de  Black Friday, s-au înregistrat peste 1,15 milioane de tranzacții, cu o valoare totală de circa 660 mil. RON. În plus, față de ediția precedentă, numărul tranzacțiilor realizate cu cardul salvat a reprezentat 63% din plăți, în creștere cu 31%.

Astfel, din datele PayU GPO, valoarea totală a volumelor tranzacționate a crescut cu 21% față de anul trecut, iar cea mai mare sumă raportată în perioada de referință s-a ridicat la peste 75.000 RON, la ora 09:20, pentru produse din categoria IT&C.

În plus, potrivit companiei, în minutul de aur al Black Friday 2024 au fost înregistrate peste 8.200 de tranzacții, categoriile dominante fiind IT&C, home & deco, beauty, articole pentru copii, fashion și vouchere la restaurante în aplicații de delivery.

ING a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio din grupul Bittnet

ING Bank România susține dezvoltarea companiei Dendrio, parte a grupului Bittnet, cu o linie de credit de 5 milioane de lei, pentru finanțarea capitalului de lucru și a activității curente.
Dendrio are un rol activ în transformarea digitală a firmelor antreprenoriale din România, prin soluțiile de IT oferite pentru optimizarea proceselor lor de afaceri, inclusiv pentru cele care doresc să acceseze fonduri PNRR.

Recent, Dendrio a înglobat companiile de tehnologie Toptech și Dataware sub același brand, iar o parte din fondurile primite va fi destinată proiectelor complexe rezultate din această fuziune. Totodată, Dendrio se pregătește de listarea pe Bursa de Valori din Suedia.

Grupul Bittnet a fost primul grup de companii IT din România listat pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB), inclus in indiciii BET-XT, FTSE Russel Micro-Cap si MSCI Frontier IMI. Bittnet funcționează ca un integrator de servicii IT&C și este un lider în domeniul formării profesionale în IT din România. Structura sa este organizată în patru piloni principali de activitate: educație,  infrastructură digitală, securitate cibernetică și aplicații de business și software. În prezent, grupul Bittnet are aproximativ 370 de angajați și colaboratori, dintre care 160 se află în Dendrio.

Simtel ajunge la profit net de 6,6 milioane de lei în 2024

Simtel, grup de inginerie și tehnologie listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, raportează, la nivel consolidat, venituri operaționale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 6,6 milioane de lei, în scădere cu 60% comparativ cu primele nouă luni din 2023.

La nivelul veniturilor operaționale înregistrate de entitățile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat venituri operaționale de 122,2 milioane de lei, GES Furnizare SRL – 33,6 milioane de lei, Simtel Moldova SRL – 6,5 milioane de lei, iar ANT Power Energy SRL – 6,5 milioane de lei.

În paralel cu dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii, Simtel a început și dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, prin care urmărește consolidarea poziției în domeniul energiei regenerabile, aceste parcuri reprezentând un element esențial în tranziția către un sistem energetic sustenabil și eficient. Comparativ cu primul semestru din 2024, când compania deținea patru parcuri de stocare a energiei, la 30 septembrie 2024, Simtel deținea cinci astfel de parcuri cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 200 MWh. Compania estimează că o parte dintre acestea vor fi implementate în a doua parte a anului 2025, iar restul pe parcursul anului 2026.

Safetech Innovations - majorare de 60% a profitului net

Safetech Innovations, companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează venituri de 43,3 milioane de lei la nivel individual în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 48% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei, o majorare cu 49%, și un profit net de 9,3 milioane de lei, o apreciere cu 58% față de primele nouă luni din 2023.

În primele nouă luni din 2024, la nivel individual, serviciile de securitate cibernetică au contribuit cu 32% la cifra de afaceri totală, iar implementarea soluțiilor de securitate cibernetică cu 68%. De asemenea, în T3 2024, compania a atras în portofoliu 9 clienți noi de pe piața românească.

La nivel consolidat, unde este inclusă și performanța înregistrată de entitatea din Marea Britanie, Safetech UK, compania a realizat venituri de 44 de milioane de lei, ocreștere de 40% față de primele nouă luni din 2023, și o cifră de afaceri de 30,7 milioane de lei, o majorare cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net a ajuns la7 milioane de lei, o creștere cu 382% față de primele nouă luni din 2023.

Statisticile recrutării medicale de la startup-ul MEDIjobs

În 2024, piața de recrutare din domeniul medical românesc a cunoscut o stabilitate remarcabilă, continuând să acopere nevoile ridicate de personal din sistemul de sănătate. Cererile de angajare pentru medici, specialiști medicali și farmaciști au ajuns deja, în luna noiembrie, la nivelul întregului an 2023, conform analizelor MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare medicală din România.

Sectorul medical a revenit pe un trend ascendent în 2024, atingând din nou nivelurile de activitate din 2022, când MEDIjobs a gestionat un număr record de 1.479 de procese de recrutare active. Deși 2023 a înregistrat o ușoară ajustare de 5% a cererii de recrutare, anul acesta a demonstrat o creștere pozitivă în industria de sănătate.

În 2024, mai mult de 300 de noi clinici, spitale, cabinete medicale, laboratoare și farmacii au început să adopte platforma MEDIjobs pentru recrutarea automatizată a personalului medical și farmaceutic.

Empower Tech - o nouă ințiativă dedicată femeilor din tehnologie și business

Pe 21 noiembrie 2024, DevTalks Romania lansează Empower Tech, prima ediție a unui eveniment de referință dedicat femeilor în tehnologie și business. Empower Tech își propune să redefinească peisajul conferințelor tech din România, oferind profesionistilor, antreprenorilor și liderilor din domeniu o platformă valoroasă pentru inspirație, învățare și dezvoltare profesională. Evenimentul se adresează, de asemenea, tuturor celor care susțin diversitatea și promovează echitatea de gen în sectorul tehnologic și de business, audiența fiind formată din 70% femei și 30% bărbați.

Empower Tech marchează un moment important pentru comunitatea tech din România, reunind peste 400 de participanți, speakeri și companii de renume, din care amintim: Dropbox, Electronic Arts Romania, Finastra, Google, Microsoft, Renault Group, sau Thoughtworks prezente pe scena principală a evenimentului, pe 21 noiembrie, 10:00 – 17:00, la NORD Events Center by Globalworth.  

Flexxon își extinde prezența în Europa de Est

Flexxon, lider global în soluții de securitate cibernetică hardware și stocare NAND industrială, anunță cu mândrie noul său parteneriat strategic cu SC Zone Consulting Pte Ltd, cu sediul în România. Acest parteneriat reprezintă un pas important pentru Flexxon, deoarece SC Zone Consulting devine prima companie din regiune care introduce soluțiile inovatoare de memorie și produsele avansate de securitate cibernetică Flexxon, inclusiv soluțiile premiate X-PHY cu inteligență artificială încorporată.

Fondată în 2007 și cu sediul în Singapore, Flexxon este o companie globală specializată în soluții de securitate cibernetică hardware de ultimă generație și dispozitive de stocare flash NAND industriale. Rădăcinile sale puternice ca furnizor de soluții de stocare flash NAND industriale susțin angajamentul Flexxon de a proteja drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor economiei digitale, prin inovare constantă pentru a răspunde nevoilor în continuă schimbare ale securității cibernetice de astăzi. În prezent, compania are birouri în țări și regiuni precum Singapore, SUA, Malaezia, Hong Kong și Taiwan. Cu peste 40 de brevete și în creștere, produsele și soluțiile Flexxon, lider de piață, au ca scop să ofere cele mai înalte standarde de securitate și confidențialitate utilizatorilor.



Citeste si