Cooperativa românească renăscută. Când ajunge la Bursa de la București

După 1989 ideea cooperativei agricole a căpătat o conotație negativă în România. Ne era frică să ne dăm pământurile. De asta, din înălțimea cerului, terenurile României arartă ca un puzzle defect. Cinci antreprenori români vor să reia visul unei cooperative agricole moderne în România, prin Holde Agri Invest. Am vorbit cu Liviu Zăgan, unul dintre fondatori și unul dintre cei mai de succes arhitecți din România.

Holde Agri Invest SA, o companie românească care operează terenuri agricole, a închis cu succes prima rundă de finanțare și a atras 5 milioane de euro, atât de la investitori români renumiți cât și de la investitori instituționali.

Ideea pentru proiectul Holde a fost concepută în 2016, de către patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu și Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii s-au asociat cu echipa de la Certinvest și împreună au creat un model de business inovator și motivant, înființând în 2018 Holde Agri Invest SA.

Banii strânși în timpul tranzacției vor fi folosiți pentru extinderea suprafeței agricole operate de societate, achiziționarea de utilaje agricole și dezvoltarea echipei. Printre investitorii care au participat la prima rundă de finanțare se numără oameni de afaceri români de renume, printre care: Alexandru Leonard Leca, Dan Manolescu, Daniela Nemoianu, Cristian Pop, Angelica Rapotan, Cristian Scafa, fonduri locale de investiții, Vertical Seven Group și Certinvest și companii precum Safe Adventure controlată de familia Badiu.

Compania de management este guvernată de către un Consiliu de Administrație, format din Robert Maxim, în calitate de Președinte, Alexandru Covrig, Cosmin Mizof, Eugen Voicu și Liviu Zăgan în calitate de Membri. Activitatea de zi cu zi este desfășurată de echipa executivă, formată din profesioniști locali și internaționali, organizată ca un Shared Service Centre pentru toate fermele administrate.

Pe termen lung, Holde Agri Invest vrea să înceapă prin a se lista la Piața AeRO și astfel vei putea investi într-o cooperativă care să producă bani siguri pentru tine.

Iată povestea lui Liviu Zăgan și a business-ului Holde Agri Invest. Mai jos puteți să urmăriți interviul (citatele de sub intertitluri sunt sau să dați click direct pe video pentru a-l asculta.

Dacă vrei să-l asculți în format podcast poți să te abonezi la podcast-ul nostru numit Startup Mashup aici.

De la arhitectură la agricultură

“Știi de unde pleci, nu știi unde ajungi. Sunt arhitect din 2003, am făcut o firmă de proiectare. Au trecut mulți ani de atunci.

Povestea cu agricultura a venit pe filiera familiei soției care are un business în agricultură. De aici am aflat despre domeniu. La început a fost un pic de ajutor pe care ne-am gândit să-l oferim, ulterior am descoperit mai mult despre domeniu și combinând informațiile astea cu ideile despre business m-am gândit că poate e posibil să merg mai departe decât agricultură și o afacere de familie.”

Cum funcționează Holde Agri?

“Suntem constituiți într-o societate de management în domeniul agriculturii și în același timp investitori în Holde Agri Invest care e societatea de investiții. E un model pe care nu l-am inventat noi. Nu e neapărat specific agriculturii, ci mai des întâlnit în alte industrii.

Sunt 2.800 de hectare în momentul de față, am preluat o fermă. Nu mai sunt vremurile să începi cu 5 hectare. Nu e neapărat modelul nostru. Ne-am propus să creștem prin achiziții. Am făcut o primă achiziție într-o fermă de 2.800 de hectare pe care încercăm să o modernizăm și îmbunătățim. Era o fermă ok, dar credem că se poate mai mult.

Ne-am propus să facem cultură mare, adică grâu, porumb, floarea soarelui. Cereale pe suprafețe mari. Ferma pe care am achiziționat-o are un specific ecologic în proporție de 80%. E certificată suprafața ecologic.”

Planurile se duc la 20.000 de hectare

“Planul e să ajungem la o suprafață de 20.000 de hectare. Este o suprafață necesară ca să poți să obții cele mai bune randamente în afacerea asta de agricultură. E o afacere care profită de efectul de scară. Pe măsură ce crești suprafața, cresc anumite costuri, iar altele nu mai cresc proporțional.”

Extindere prin achiziții sau prin arendă?

“E un mix. Și la Roșiori am achiziționat o societate. A fost un share deal. Așa se întâmplă în business-ul de agricultură. Este societatea comercială care include contracte de arendă, teren în proprietate, utilaje, imobile, echipa.

Încă ne urmărește fantoma trecutului. Sunt fermieri și fermieri. Predomină fermierii care nu știu despre ce avantaje ar putea presupune o asemenea asociere în cooperativă. Și noi suntem un fel de asociere.

Ne gândim că poate în viitor vor fi fermieri care să ni se alăture, venind cu aport poate chiar ferma sau societatea pe care o au și care poate preferă să beneficieze avantajele unei firme de investiții, păstrând specificul afacerii. Ce se schimbă pentru ei este că se depărtează de zona de operațional, de zi cu zi.

Fermierii mai mici par să nu fie foarte deschiși, dar cred că e o chestiune de informație și probabil ar trebui mai mult discutat.”

Avantajele de a veni alături de voi?

“O profitabilitate mai mare. Poate să constituie pentru unii un avantaj că nu mai trebuie să facă tot. Se pot concentra pe chestii pe care le fac mai bine și care poate le plac mai mult. Eu cred că pentru unii ar putea să fie un avantaj. Sunt și fermieri care vor să fie foarte implicați în toate componentele afacerii.”

5 milioane de euro - cum ați ajuns la sumă și la un număr de investitori?

“Eu zic că este o alternativă la oportunitățile de investiție din România. Este o investiție în agricultură, poate nu cu un randament atât de mare ca alte industrii la modă, să zicem zona IT, dar credem că este o investiție cu un grad de siguranță mai mare, mai stabilă.

Eu am început să iau contact cu agricultura după 2008 și sub impresia a ce s-a întâmplat atunci în zona de construcții mă uitam pe cifre și în agricultură nu a fost niciun fel de impact, niciun hop. A fost totul la fel în plină criză financiară. E o alternativă așadar la alte investiții și un produs pe care nu-l mai găsești cel puțin în România.

Dacî ești investitor mic și vrei să pui banii la treabă și să primești o rentă. Pot pune banii în agricultură, prin modelul nostru. Acum în România ce poți să faci? Să cumperi o garsonieră. Cred că trebuie să existe și alternativa.”

Planuri după investiție

“Experiența partenerilor din business a contat pentru că avem experiență în altă zone. Investitorii au fost atrași si de o altă abordare când e vorba de agricultură. Cred că toată lumea a fost mulțumită să mergem către altceva decât doar ce se face în momentul ăsta și să aducem cât mai multă tehnologie.

Tehnologia și digitalizarea în agricultură sunt la început și pot crește.

Vom păstra zona de cultură în regim ecologic, într-o proporție. Mizăm pe stabilitatea business-ului și vrem să amortizăm eventuale creșteri și scăderi. Partea de agricultură ecologică e puțin specială, dar vrem să păstrăm, pentru că e de viitor.

Ne uităm și la posibilitatea unei listări. Poate pe prima etapă pe platforma AeRO. Credem că e o potrivire între ideea aceasta și conceptul nostru.”

Agricultura ecologică - da sau nu?

“Agricultura a suferit o revoluție acum câțiva zeci de ani, când tratamentele chimice au apărut. Viața agricultorului a devenit mult mai simplă.

În agricultura convențională poți să folosești tratamente ca să combați buruienile, problema dispare în curs de câteva zile. În agricultura ecologică este interzisă folosirea substanțelor pentru combaterea buruienilor.

Așa că trebuie să folosești metode mecanice, e mai dificil. Trebuie să fii mai organizat, mai bine dotat. Reacția trebuie să fie rapidă și în forță, nu prea există loc de eroare.”

Resursa umană în agricultură

“Pentru noi nu a fost greu să găsești oameni. Agricultura e un domeniu în care resursa umană nu este tratată cu atenția cuvenită. Am văzut multe situații în care oamenii nu au condiții. Noi încercăm să plătim niște salarii corecte. Condițiile pot fi mult mai bune, iar noi am oferit asta.

E adevărat că mecanizarea vine cu avantaje din punctul ăsta de vedere. Dacă ai suprafețe mari îți poți permite să lucrezi cu utilaje mari. În loc de 5 combine să ai două, înseamnă că trebuie să ai doar doi combineri. Utilajele sunt din ce în ce mai sofisticate. Conceptul de tractorist, părerea mea, a dispărut. Sunt niște oameni care trebuie să aibă niște cunoștințe. Noi facem un fel de instructaje de specialitate pe cum se folosesc și cum se reglează.”

Importanța agriculturii pentru economie

“Germania are sub 1% din PIB din agricultură. România are 8-9% din agricultură. E un lucru care nu spune despre agricultură, ci despre țară. Agricultura ar trebui să reprezinte un procent mai mic din producția României, dar în același timp există mult potențial. Și agricultura este la început în România, spun eu.

Agricultura este o industrie care pe partea de producție este limitată la potențialul pământului. Nu poți să obții mai mult de 6-7 tone pe hectar. Dar nu suntem acolo. Mai avem mult să creștem.

Nu cred că putem să ne propunem să salvăm România cu agricultura. Putem să creștem și să o ducem la potențialul maxim.”



Citeste si