🎥 Coreto: românii care cântăresc valoarea unei opinii prin blockchain

Iustina și Vlad Faraon au construit o altfel de afacere de familie. Au pornit la drum cu gândul de a pune pasiunea pentru blockchain în scopul construirii unei altfel de rețele sociale. Și nu, nu e clasicul „Facebook killer”, ci e o rețea care folosește blockchain pentru a crea un profil al încrederii utilizatorului ce nu poate fi schimbat niciodată.

Abonează-te la canalul de YouTube start-up.ro Business, dedicat interviurilor și materialelor cu antreprenorii români. Click pe acest link. 


Coreto este o rețea lansată anul acesta care aduce blockchain-ul în lumea opiniilor. Cu o funcție numite Staking Pool of Opinion, practic utilizatorii vor primi un rating în timp care nu poate fi modificat, pentru că o caracteristică a blockchain-ului este faptul că e imuabil.

Dacă astăzi oricine poate avea o opinie și e la fel de puternică precum cea a unui academician, Coreto vrea să schimbe acest lucru și toată lumea să vadă cât de încredere ești și cât de multă expertiză bazată pe date ai într-un anumit domeniu.

Am discutat cu cei doi fondatori despre ceea ce este Coreto și cum vrea să schimbe lucrurile. Platforma va începe ca una dedicată pasionaților și specialiștilor de zona crypto și blockchain, care vor primi rating-uri pe blockchain în funcție de corectitudinea opiniilor lor.

„Coreto va fi o platformă completă și user friendly chiar și de către cei care nu sunt obișnuiți să folosească platforme specializate pe industria blockchain și crypto, unde vei întâlni informații filtrate cu ajutorul comunității și a algoritmilor”, spune Iustina Faraon.

Despre Coreto și scopurile platformei, Iustina spune că „e o platformă socială bazată pe reputație unde opiniile sunt înregistrate pe blockchain. Vrem ca Coreto să devină principala sursă de informație în procesul de research și due dilligence”

„Contentul e creat de utilizatori și e bazată pe reputație. Conținutul este evaluat atât de către comunitate, cât și de algoritmii noștri și automat este ușor ca în timp să-și crească o reputație care se bazează pe trust și performanța trecută. Prin performanță ne referim la faptul că avem o opinie despre o anumită monedă sau cryptoasset, am o opinie că va crește, rezultatul este dat de piață și se traduce într-un scor pentru mine ca utilizator pe Coreto”, explică și Vlad Faraon.

Cum diferă de o rețea socială obișnuită?

„Noi pe lângă facilitatea de a putea să-ți postezi gândurile și interacțiunea clasică a unei platforme de social, mai avem secțiunea prin care vrei să-ți construiești o reputație, iar respectiva opinie o publici într-o secțiune separată, într-o secțiune separată a unui feature numit Staking of Opinion Pool”, explică Vlad Faraon.

Practic, acea opinie va fi trecută printr-un filtru al celorlalți utilizatori care vor putea să o aprobe sau nu, să o conteste, iar prin esența blockchain-ului, faptul că opinia ta a fost aprobată de utilizatori și de piață îți va crește gradul de încredere. Pe termen lung, nu toți utilizatorii vor fi egali, ci cei care au expertiză și opinii corecte vor fi favorizați.

„E un pool de opinii unde lucrează algoritmii și vorbești momentan doar despre un anumit proiect, acolo este zona unde eu postez opinia, utilizatorii vin și văd opinia, îmi pot da un Agree sau Disagree. Poți primi și Challenge pe respectiva opinie și ai o gamificare în sistem. Opinia e expusă publicului, utilizatorii vorbesc despre ea. Opinia are o durată de timp limitată, să spunem că dai un target de preț pentru bitcoin peste 2 săptămâni. Dacă după acele 2 săptămâni opinia ta a fost corectă sau nu, algoritmii calculează potențialul tău, potențialul opiniei care creează în timp o reputație online”, spune Vlad Faraon.

„Nu mai poți să modifici opinia în acel timp pe care l-ai dat tu. Nu se adresează doar retail investorilor, se adresează oricui are treabă cu industria crypto sau blockchain. Ne adresăm atât proiectelor unde încercăm să oferim un tool astfel încât proiectele cu potențial de a dezvolta și a crește un business care va ajuta această industrie să iasă în evidență. La fel ne adresăm traderilor și influencerilor care vrem să-și dovedească opiniile și competențele”, completează Iustina.

Cei doi menționează că vor să dea o portavoce celor care chiar merită să fie ascultați.

„Când oamenii se înregistrează pe platformă pornesc de la zero. Dacă vei crește în încredere pe platformă, Coreto îți va da dreptul să-ți faci un upgrade. Poți să începi să creezi conținut bazat pe Subscripție, pe abonament. Vei putea să pui cursuri dacă ai un anumit grad de încredere pe platformă”, explică și Vlad.

Momentan platforma a trecut print testul Alpha cu 500 utilizatori la început, la care s-au mai adăugat alți 500 de utilizatori. S-a testat zona de rating a opiniilor, pentru că aceea este cea mai importantă.

De ce o rețea pe blockchain?

„Blockchain-ul a apărut din necesitatea de a elimina intermediarul din diverse industrii. De ce am ales să legăm Coreto de blockchain este exact că poți crea o reputație care nu poate fi modificată. O reputație poate fi găsită și pe Fiverr. Istoricul din Coreto e înregistrat în blockchain și îmi va fi mai greu să-l modific. Lumea va ști dacă am avut opinii slabe sau nu. Eliminăm hype-ul de pe Twitter care se pierde”, explică Vlad Faraon.

„Cred că e nevoie să schimbăm ceea ce se întâmplă în social media tradițională. Social media este o portavoce pentru orice om care poate să strige frustrările și nimeni nu-i trage la răspundere pentru ce valuri creezi”, spune și Iustina.

De asemenea, spun ei, și-au dat seama că industria crypto e încă la început și are un potențial mare, dar ca să fie adoptată în masă oamenii trebuie să fie mai deschiși și să o înțeleagă mai bine.

În plus, pentru monetizări ulterioare, există și Coreto Token, care va putea fi folosită pe platformă și de unde se vor putea accesa majoritatea funcționalităților, dar și zonele unde care sunt sub formă de abonament.

„Din interacțiunile pe care Coreto le va intermedia, vor fi oprite comisioane în acest token. Pe viitor căutăm și investitori instituționali”, spune Vlad Faraon.



Citeste si