- 30 Aprilie 2024
CorFlow de la Autosymed - inteligența artificială care caută sursa a 17 milioane de decese pe an
CorFlow este o soluție dedicată industriei medicale și care vrea să schimbe activitatea cardiologilor, finanțată cu ajutorul EEA și Norway Grants.
CorFlow utilizează inteligența artificială pentru a ajuta medicii specialiști să înțeleagă mai bine cauzele afecțiunilor cardiace. start-up.ro a discutat cu Grzegorz Jarzab, CTO al Autosymed, pentru a afla mai multe despre această soluție finanțată din granturile norvegiene.
"CorFlow este un ecosistem specializat software care analizează automat imaginile obținute în urma corongrafiilor, oferind specialiștilor acces la parametri cruciali în decizii medical. Sistemul nostru colectează date direct de la sursă, de la clinici și spitale, prin machine learning și din surse de diagnostic asistate de computer. Practic, oferim clienților un algoritm specializat de calcul pentru detectarea și caracterizarea stenozelor", explică Grzegorz Jarzab.
De ce e important sistemul? Pentru că aceste date pot duce la depistarea bolii arteriale coronariene, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic sau care duce la atac de cord, hipertensiune sau embolism pulmonar.
"Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivelul întregii lumi. 17,9 milioane de oameni mor în fiecare an din aceste cauze. O treime dintre aceste decese survin prematur, în rândul persoanelor sub 70 de ani", spune Jarzab. Astfel, pornind de la aceste statistici, tehnologia poate ajuta la depistarea mai rapidă a acestor cauze.
O echipă accelerată la InnovX și finanțată din fonduri norvegieneAutosymed este una dintre companiile care au participat la acceleratorul de business InnovX din România. Acest lucru a dus la posibilitatea de a prezenta soluția unui număr de experți din domeniu, au primit premiul pentru inovație, dar au putut să se ducă și spre accesarea granturilor EEA și Norway Grants.
"Fondurile ne-au permis să dezvoltăm într-un ritm accelerat noi extensii pentru algoritmii de analiză a imaginilor și să construim ecosistemul CorFlow API. Au deschis drumul spre inovație în îngrijirea cardiacă", explică Grzegorz Jarzab.
Conform CTO-ului companiei, Autosymed a primit finanțare Innovation Norway, dar și Microsoft for Startups. În total, echipa a primit 530.000 de euro finanțări și a investit 800.000 de euro în dezvoltarea CorFlow.
Astfel, din granturi au primit 233.300 de euro în 2022, 234.700 de euro în 2023, dar și suport pentru aplicația privind patente de invenție. De asemenea, de la Microsoft au primit 30.000 de dolari în servicii Cloud de tip Azure.
Polonezii au ajuns la InnovX în cohorta de toamnă 2023 după ce au avut primul prototip cu cardiologi în faza beta. În cadrul Demo Day-ului InnovX-BCR din 22 noiembrie au fost clasați pe locul 4.
Rareori auzim de companii din Polonia care au decis să se mute în România. Dar Autosymed au văzut oportunități aici. Dincolo de acceleratorul InnovX, ei au primit granturile norvegiene cu ajutorul biroului din România. De asemenea, Grzegorz menționează de oportunitățile de piață din România, accesul la ingineri talentați, un ecosistem de susținere, dar și parteneriate precum companii cum ar fi Medlife sau Netopia.
Cercetarea inițială a pornit în Polonia cu ajutorul companiei Medsun, unde au oferit echipament medical pentru clienți. Dar ulterior echipa fondatoare s-a uitat înspre alte abordări de piață în zona medicală și cu ajutorul background-ului de Computer Science au dezvoltat CorFlow.
Viziunea soluției merge dincolo de cardiologie. "Vrem să ducem mai departe ideea de îngrijire cardiacă prin creșterea acurateții diagnosticării, personalizarea tratamentului și îmbunătățirea rezultatelor pentru pacient. Vedem aplicații posibile în telemedicină și în zona de suport pentru specialiști prin Data Sharing", spune CTO-ul Autosymed.
Echipa a fost fondată în 2021 și e formată din patru persoane de bază - Kamil Sterna (CEO), Grzegorz Jarzab (CTO), Katarzyna Heryan (Head of R&D), Jakub Galkowski (Head of Development).
Cei patru au fost colegi de peste 20 de ani, iar Grzegorz chiar le-a fost profesor lui Kamil și Jakub la Universitatea de Știință și Tehnologie din Cracovia, în timp ce Katarzyna lucrează la Universitate și ține cursuri despre AI.
Kamil a fondat mai multe companii în IT în ultimii 18 ani și este concentrat pe zona de piață și organizare, Grzegorz vine cu 20 de ani în IT, Katarzyna se concentrează pe cercetare în zona de bioinginerie, iar Jakub este arhitect de soluții IT de peste 18 ani.