- 16 Iunie 2020
Coronavirus | Cercetătorii au acces gratuit la o bancă de substanțe și un supercomputer
BASF e o companie care produce chimicale, de la unele folosite pentru anvelope, plastic sau îngrășăminte. Compania și-a dezvoltat propriile programe de software pentru proiectarea moleculelor, dar are și propriul supercomputer numit Quriosity, conform unui comunicat de presă.
„Utilizarea acestor capacități enorme de cercetare este un alt mod prin care putem contribui la combaterea pandemiei de Coronavirus”, a declarat Eckes.
Cu scopul de a identifica rapid un ingredient activ adecvat împotriva virusului SARS-CoV-2, instituțiile academice testează în toată lumea eficiența medicamentelor aprobate, care sunt deja utilizate în tratarea altor boli virale.
Acești compuși, însă, nu sunt suficient de eficienți, fiind necesară căutarea unor derivați îmbunătățiți ai ingredientelor active.
Astfel, cercetătorii BASF au efectuat o căutare asistată de calculator în banca de substanțe a companiei, care conține câteva milioane de molecule, pentru a găsi compuși similari, fapt care a dus la identificarea a 150 de „candidați” promițători.
Supercomputerul Quriosity modelează moleculele potriviteBASF pune aceste molecule la dispoziția grupurilor de lucru academice în mod gratuit și permite, de asemenea, utilizarea moleculelor pentru cercetare, fără a solicita patentarea.
O a doua abordare a fost inițiată de chimiștii de la unitatea de chimie computațională, care s-au gândit la modul în care își pot folosi cunoștințele pentru a ajuta la căutarea ingredientelor active.
Aceștia au luat în vedere proiectul „COVID-19 Moonshot”, al start-up-ului PostEra, în cadrul căruia oamenii de știință din întreaga lume s-au oferit să ajute la găsirea unei substanțe care inhibă așa-numita protează principală virală, o enzimă esențială a virusului.
Acest inhibitor este destinat prevenirii replicării virusului în corpul uman. Cercetătorii BASF s-au alăturat acestui efort colaborativ de căutare și au modelat numeroase molecule noi, cu ajutorul unui program pe calculator dezvoltat intern, dar și al supercomputer-ului Quriosity.
În cele din urmă, au găsit 20 de molecule care, în simulare, se potrivesc în mod optim în locul proteazei principale. Cercetătorii au furnizat gratuit aceste sugestii de molecule pentru studiile viitoare.
Sprijinul acordat grupurilor de cercetare academică pentru găsirea unui ingredient activ este una dintre numeroasele inițiative ale campaniei BASF „Helping Hands”. La nivel mondial, BASF investește în total peste 100 de milioane de euro pentru a lupta împotriva pandemiei.