Coronavirus | Măsurile economice din decretul privind Starea de Urgență

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României în contextul pandemiei de coronavirus - Covid-19. În documentul publicat și în Monitorul Oficial sunt menționate și o serie de direcții pentru mediul economic.

Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului Covid-19 la nivelul a peste 150 de țări, în care aproximativ 160.000 de persoane au fost infectate și peste 5.800 au decedat, precum și declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății, la data de 11.03.2020 președintele României a decretat stare de urgență pe teritorul României.

Starea de urgență a fost instituită pe o durată de 30 de zile și vor fi luate o serie de măsuri graduale. Practic, starea de urgență permite grăbirea unor proceduri și implementarea unor soluții mai rapide, uneori cu limitarea unor drepturi.

Cu toate acestea, cuvântul gradual este esențial și măsurile vor fi luate în funcție de gravitatea situației de la nivelul României.

În documentul publicat de președintele României și disponibil integral pe site-ul administrației prezidențiale sunt trecute și o serie de măsuri economice. Acestea sunt doar primele și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri a promis prin vocea ministrului Virgil Popescu că va veni cu o serie de măsuri concrete pentru protejarea mediului de afaceri.

Iată măsurile din decretul de stare de urgență:

Art. 8 - Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.

Art. 9 - Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Art. 10 - Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar, pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.

Art. 11 - Beneficiarii fondurilor europene afectați de adoptarea măsurilor de urgență prevăzute în prezentul decret pot decide, împreună cu autoritățile de management/organismele intermediare, să suspende contractele de finanțare încheiate conform legii.

Art. 12 - Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează, la cerere, operatorilor economici a căror activitate este afectată în contextul COVID-19, certificate de situație de urgență în baza documentelor justificative.

Art. 13 - Se vor dispune măsuri pentru asigurarea continuității în aprovizionare, respectiv extracție, producție, procesare, transport, distribuție, furnizare, mentenanță întreținere și reparații a resurselor și materiilor prime și/sau semiprocesate necesare funcționării corespunzătoare a sistemului energetic național, precum și asigurarea continuității funcționării acestuia și a tuturor serviciilor de utilitate publică.

Art. 14 - Se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expiră pe perioada stării de urgență.

Art. 15 - Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.

Mai multe detalii despre măsurile cu aplicabilitate directă din decretul prezidențial poți vedea pe pagina de Facebook Avocatoo - Ana-Maria Udriște.  

Citește și alte articole despre măsurile economice luate sau de care este nevoie pentru a trece cu bine peste perioada Covid-19:



Citeste si