- 15 Martie 2020
Scrisoare deschisă de suport către comunitatea românească de startup-uri: Dragi fondatori, fiți calmi și mergeți înainte
- Articolul a fost publicat prima oară în engleză pe blogul disponibil pe Medium. Îl poți accesa aici.
- Despre Morphl poți citi mai multe în acest interviu realizat de Oana Coșman, editor start-up.ro, la începutul acestui an.
- Despre Morphl poți citi și pe site-ul lor unde afli despre echipă și ceea ce realizează.
Către fondatorii români de startup-uri,
Vi s-a spus de multe ori că să construiești un startup e greu, unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face în viața ta, că doar 1 din 10 reușesc. Totuși, ai început această călătorie. E 1% noroc și 99% muncă, spun oamenii. Doar că astăzi a devenit mai greu. De 10 ori mai greu.
Ai putea fi dintre cei 1%, dar dacă nu ești, ca și noi ceilalți, citește mai departe.
În timp ce scriu această scrisoare, în apartamentul meu închiriat prin Airbnb la Montreal, nu pot să nu mă gândesc că acum 10 zile eram în România și-mi planificam întâlniri cu clienți, parteneri și investitori. Ca fondator și CEO știi cum e, trebuie să muncești mult, să faci ceea ce trebuie făcut ca afacerea ta să crească.
Ca și alte startup-uri, aveam planuri ambițioase de creștere pentru 2020 și unul dintre scopurile noastre era (încă e!) să strângem 1 milion de dolari investiție în prima jumătate e anului. #shithappens.
Astăzi, cu foarte multe persoane și companii lovite de către criza COVID-19, inclusiv noi, ne-am schimbat focusul în câteva zile (avantajul de a fi un startup!) pentru a ne da seama cum să rezistăm în fața unei situații neprevăzute.
Am fost antreprenor de când mă știu și am avut „norocul” să trec printr-o altă criză în 2007-2008. Abia terminasem Automatica si Calculatoare, iar primii mei pași ca antreprenor (și inginer, yay!) au fost influențați de criza economica ce, într-un final, a lovit România. Ca multe alte lucruri, a prins România nepregătită. Nu a fost plăcut.
Crize au mai fost și lucrurile vor reveni la normal, așa cum o fac mereu, dar nu toată lumea va rezista.
Criza aceasta e abia la început. Numărul de cazuri declarate crește rapid în multe regiuni. Auturitățile din Europa, Statele Unite și Canada răspund deja la criză, dar e greu să prezici finalitatea.
E greu să anticipezi cum vor reacționa investitorii, clienții și angajații, dar e important să ai un plan de acțiune. Următorii pași sunt presupunerile mele și sunt convins că nu văd toate aspectele. Ia-le cu precauție și aplică-le pe cazul tău particular:
Dragi fondatori, suntem împreună.
Chiar dacă am vrea ca lucrurile să fie diferite, nu contează acum. Planurile noastre sunt complicate de criza COVID-19? Ce ne facem? E atât de nedrept. E atât de frustrant. Nu e corect.
Totuși..
Putem să fim nervoși și să nu fim de acord. Putem să ne ridicăm pumnul în aer, să blestemăm destinul și să spunem oricui ar asculta că viața e nedreaptă. Dar oricât de mult ne-am dori, nu putem schimba realitatea. Viața reală e încăpățânată și trebuie să o îmbrițișăm.
În final, aș vrea să citez o înțelepciune stoică a lui Epictet despre care cred că vă poate ghida în această perioadă și să vă facă să ieșiți din criză mai puternici și mai maturi.
„Adevărata față a omului e descoperită în momente dificile. Așa că atunci când intervin problemele, gândește-te la tine ca la un atlet căruia Dumnezeu, ca un antrenor, i-a dat un adversar tânăr și puternic. Din ce motiv? Ca să te transforme într-un olimpian desăvârșit”.
PS: Dacă ești investitor și fondatorii în care ai investit nu îți scriu cu update-uri și planuri de criză, alege mai bine data viitoare.
PPS: Dacă ești fondator și nu auzi nimic de la investitorii tăi în perioada aceasta, alege mai bine data viitoare.