- 4 Aprilie 2024
Cosmin Georgescu, CEO ClusterPower: „Trebuie să mergem cât mai mult spre tehnologie. Când ai specialiști foarte buni cu supercalculatoare, nu mai ai cerul ca limită"
Cu o infrastructură de calcul performantă, proiectul ClusterPower este primul centru de date de tip hyperscale din România și creează contextul pentru stimularea creșterii economice a regiunii, permițând găzduirea și dezvoltarea de soluții digitale de ultimă generație, cu valoare adăugată ridicată.
Lucrările pentru ridicarea centrului de date dezvoltat de ClusterPower au început încă din iulie 2021 în localitatea Mischii, județul Dolj, iar investiția inițială a fost de de 172 milioane lei (36 milioane euro). Cosmin Georgescu a urcat pe scena evenimentului IQ Digital, care a avut loc la Craiova pe data de 28 martie.
Povestea în IT a lui Cosmin a început la liceul de informatică Tudor Vianu din București și a continuat la Asebuss și Kennesaw State University și crede că „mesajul pe care trebuie să îl reținem este să jucăm în piața globală și să ne arătăm în piața globală.”
Acesta a fost de fapt ideea ClusterPower încă de la început, ideea de a face lucrurile diferit și cu un focus specific pe supercalculatoare.
De ce este important ca România să fie pe harta centrelor de dateDeschiderea către piața globală a centrelor de date și a companiilor care folosesc astfel de centre, crede Cosmin, va fi un avantaj important pentru România și va pune țara noastră pe harta marilor jucători.
„În hărțile globale ale industriei noastre, lucrurile sunt concentrate pe coasta de Vest a Europei, pe coasta de est a Statelor Unite sau în alte regiuni; regiunea în care ne aflăm noi este la zero. Cu un astfel de proiect, apari pe harta globală, iar dacă apari pe harta globală, lumea vede o luminiță”, adaugă Cosmin.
Dincolo de beneficiile globale, astfel de centre de date ajută și la dezvoltarea economică regională și națională, prin specialiștii care lucrează și le mențin operaționale și prin lucrările de infrastructură. „România beneficiază ca stat, ca regiune de o astfel de investiție deja implementată. Companiile din România pot să folosească această tehnologie direct din România, fără să fie nevoite să acceseze o astfel de tehnologie din afară”, a declarat Cosmin Georgescu pentru start-up.ro.
„Craiova este un centru universitar cu peste 20.000 de studenți, are de unde să aducă oameni, există specialiști, există industrii foarte puternice. Trebuie întotdeauna să ajungem să ne specializăm mai bine, toate lucrurile pe care le-am învățat se actualizează, toate meseriile se schimbă, trebuie să mergem cât mai mult spre tehnologie”, explică CEO-ul ClusterPower.
În ce privește infrastructura, ClusterPower oferă centrul de date și modelul de lucru pentru potențiali clienți, atât din România, cât și din alte țări, iar acest model, spune Cosmin, poate fi urmat și de alți jucători din piață care vor să facă ceva similar cu ClusterPower.
Cum se dezvoltă eficient noile tehnologii„Combinația celor două, specialiști foarte buni cu supercalculatoare, te face să nu ai cerul ca limită”, spune el.
Pentru că dezvoltarea noilor tehnologii, în ce privește centrele de date, dar nu numai, presupune investiții, iar Cosmin Georgescu explică faptul că Nvidia este una dintre. companiile care aplică metodologia testării înainte de investiție.
„Există un concept în investiții care se numește „test before you invest”. Asta știe să facă foarte bine Nvidia, are o platformă care se numește Omniverse care simulează o fabrică, un teatru, un data center înainte să îl construiești”, a explicat Cosmin Georgescu în cadrul evenimentului IQ Digital din Craiova.
Simplu spus, acest mod de lucru ajută companiile să evite greșelile și asigură investiții mai eficiente și cu un impact mai mare.
În ce privește dezvoltarea algoritmilor de inteligență artificială, Cosmin a explicat că Nvidia deține 80% din piața chip-urilor capabile de procesarea acestor algoritmi, astfel că 8 din 10 companiile care folosesc soluții pe bază de inteligență artificială folosesc tehnologii ale companiei din California.
Acest lucru se traduce printr-o performanță superioară, iar „performanța înseamnă viteză mult mai mare față de concurență. Ce s-a anunțat săptămâna trecută la GTC (n.red. evenimentul Nvidia dedicat AI-ului), noul procesor Blackwell, este de patru ori mai rapid decât tehnologiile de top pe care Nvidia le are în prezent”, explică CEO-ul ClusterPower pentru start-up.ro
Centrul de date din Craiova operat de companie va folosi și el noul procesor Blackwell odată ce acesta va fi disponibil pe piață.
Eficiența energetică a centrului de date construit de ClusterPower este de 1.1, comparativ cu media europeană din industrie de 1.7, iar reprezentanții companiei au implementat și soluții de producție pentru energie regenerabilă, ceea ce contribuie la independența energetică a centrului de date.
ClusterPower va fi unul dintre puținele centre de date din lume cu conexiune directă la cel mai înalt nivel de tensiune electrică (Transelectrica), precum și la cel mai înalt nivel de presiune de gaz natural (Transgaz), ceea ce îi asigură independența energetică și îi permite costuri reduse de operare, siguranță înaltă în funcționare și flexibilitate în satisfacerea cerințelor de creștere viitoare.
Sfatul lui Cosmin pentru antreprenori sau cei care doresc să intre în lumea antreprenoriatului este „să folosească banii disponibil în diverse fonduri, suntem parte din Europa, sunt foarte mulți bani, iar acei bani de început sunt foarte importanți și statul, Europa ajută orice fel de industrie, în special pe cea digitală.”
Cât despre planurile de viitor ale companiei, acesta ne-a spus că „suntem în continuă expansiune, nu ne oprim niciodată din construit, continuăm să creștem capacitățile.”