- 22 Octombrie 2020
Cramele mici de la noi, presiune în pandemie: vânzări mici, fără export în China. Soluția găsită de unii antreprenori: comerțul online
Cramele mici din România trec printr-o situație dificilă. Veniturile s-au redus considerabil pentru că o mare parte din piața de desfacere a dispărut.
Nu mai pot fi organizate festivaluri, livrările către HoReCa au scăzut considerabil, iar Asia a redus importurile de vin din zona europeană, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19. Practic, cramele mici funcționează la limita supraviețuirii și este greu de crezut că vor rezista în acest fel, pe termen lung.
Crama Dealul Dorului din Silagiu, județul Timiș, a înregistrat în perioada februarie 2020 -septembire 2020 o scădere de aproximativ 50% a vânzărilor. Singurele puncte de vânzare care au rămas în picioare sunt magazinele proprii și supermarketurile, dar și aici s-au înregistrat scăderi.
“Perioada verii și începutul de toamnă, de obicei, aduceau o activitate de nedescris în cramă. Eram solicitați la numeroase festivaluri, livram către China, distribuitorii ne cereau stocuri mari de vin pentru a le livra, acum suntem șocați de această liniște. Este dificil să reziști în asemenea condiții, mai ales că activitatea restaurantelor a fost restrânsă și mai mult decât era. Cea mai importantă pierdere este a pieței asiatice, despre care nu știm dacă vor mai fi reluate legăturile comerciale“ susține Doru Husarciuc, proprietarul cramei Dealul Dorului, din Timiș.
Pentru a acoperi această pierdere, Crama Dealul Dorului a lansat recent magazinul online www.cramadealuldorului.ro. Tot aici, este disponibilă și gama MAESTOSO, care este destinată pentru consumul din HoReCa.
“Să lansăm un magazin online, era cea mai logică mișcare în condițiile actuale. Ne adresăm celor care nu percep cina fără un pahar de vin. Le garantăm produse de cea mai bună calitate. Suntem producători locali și punem mare accent pe calitatea vinului. Limităm producția de struguri, încă din iarnă, de la tăierea viței-de-vie, iar mai târziu prin tăiere în verde, astfel încât să obținem strict cantitatea de care avem nevoie pentru o calitate superioară a vinului! Doar cramele care într-adevăr vor să obțină calitate fac această limitare și ne bucurăm că noi putem oferi un vin pentru cele mai rafinate gusturi”, a adăugat Doru Husarciuc.
Livrarea se face în cele mai sigure condiții, fiecare sticlă de vin este împachetată separat. Comenzile din Timișoara și împrejurimi beneficiază de transport gratuit.
Crama Dealul Dorului produce anual aproximativ 100.000 de sticle de vin. Podgoria este întinsă pe 17 hectare în producție și include următoarele soiuri de viță de vie: Merlot, Cabernet Sauvignon, Burgund Mare, Riesling Italian și Muscat Ottonel. Pentru a dezvolta un proiect ambițios, în următorii doi ani vor mai intra în producție încă 26 de hectare de viță de vie cu soiurile de mai sus, dar și Fetească Neagră și Sauvignon Blanc.