- 17 Mai 2018
CredXP – soluția tinerilor care cumpără timp pentru bănci și antreprenori
Ionuț Ciută, Liana Pănătău și Robert Drăghici sunt studenți la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București. Cei trei au participat la programul de pre-accelerare pentru startup-uri Innovation Labs, destinat tinerilor studenți și nu numai, care au o idee de startup tehnic ce poate schimba lumea și care poate fi o platformă pentru lansarea unei afaceri. Ei au ales zona fintech, un ecosistem aflat în continuă dezvoltare, și au creat, la început timid, CredXP - un produs care poate schimba fața industriei bancare, una dintre cele mai importante din România, la fel cum poate inova experiența a circa 6 din 10 români, în eventualitatea accesării serviciilor de creditare.
Concret, cu ajutorul CredXP, funcționarii nu vor mai fi nevoiți să analizeze aleator dosarele, fără să știe dacă au șanse sau nu să fie aprobate, pentru că softul automatizează analiza dosarelor de credite primite de funcționarii bancari și le oferă calificative, ceea ce poate reprezenta o simplificare procedurală semnificativă.
Astăzi, pentru a ți se accepta dosarul de credit, depui documentația și aștepți. Dosarele nu sunt prioritizate în prealabil, pentru că banca nu are cum să știe acest lucru. Așadar, de multe ori, bancherii pot lucra și câteva zile sau săptămâni bune până să ajungă la o concluzie. Ce te faci dacă dosarul la care s-a lucrat atâta timp, ajunge să fie refuzat?
În acest caz, situația este una dificilă, afectând atât banca, dar și antreprenorii, care au cea mai mare nevoie de credite rapide și, ideal, de o predictibilitate asupra aprobării dosarului de credit. CredXP își propune să adreseze aceste cazuri, soluționându-le simplu și eficient. Știm cu toții că o afacere are nevoie de bani într-un ritm alert, dar și că problemele de cash flow sunt cele care falimentează afacerile mai rapid decât altele. În afaceri, diferența dintre 3 zile sau o săptămână este adesea una de viață și de moarte, pentru că antreprenorilor le bat la ușă furnizorii, salariile și, de ce nu, investițiile care le permit creșteri fulminante.
Produsul tinerilor de la Politehnică vrea să ofere o primă analiză folosind inteligența artificială, ceea ce le va permite bacherilor să prioritizeze mai bine dosarele cu șanse mari de succes și să ofere astfel credite mai rapid. Prin acest produs, bancherii vor avea la dispoziție un asistent, un adevărat Amazon Alexa pentru operatorii de dosare de credit, care asigură o claritate și transparență nemaiîntâlnite asupra întregului proces.
Între muncă și startup – trăind în prezent, dar cu gândul doar la viitorCredXP a fost acceptat în programul de pre-accelerare Innovation Labs, în secțiunea de fintech, susținută de BRD – Groupe Societe Generale.
Cei trei tineri sunt la Facultatea de Automatică, iar doi dintre ei mai și lucrează. Nu e surprinzător că ne-am întâlnit la 8 dimineața pentru interviu - altfel nu ar fi avut când. Și-au găsit pasiunea pentru informatică târziu, spun ei, dar dau totul pentru a reuși în domeniu, ca mulți alți tineri români motivați de un ideal tangibil.
Liana e în anul 4 la facultate și spune că pasiunea pentru informatică i-a fost indusă de o profesoară de fizică de la liceul ei din Călărași și așa a ajuns în acest domeniu. E și principalul motiv pentru participarea la Innovation Labs, pentru că CredXP a pornit de la proiectul ei de licență.
Ionuț, cel mai experimentat dintre cei trei, e în anul doi de master și spune că nu avea tangență cu domeniul înainte de facultate, pentru că era la Științele Naturii la liceul din orașul său natal, Zlatna. Dar pasiunea exista. "Îmi băgam mereu degetele prin calculatoare, făceam skin-uri pentru Winamp, hărți pentru jocuri. Mi s-a indus ideea asta de Facultatea de Calculatoare pentru că se câștigă bine. Am zis că de ce nu? Cât de greu putea să fie? Nu știam eu ce mă așteaptă...", spune Ionuț.
Robert, cel mai tehnic dintre cei trei, dar și cel mai mic, e în anul 3. Pasiunea pentru informatică s-a născut în clasa a XI-a, când Robert a făcut pregătire la informatică și a descoperit că algoritmii și codul de programare îl înțeleg, iar el a descoperit potențialul creator și disruptiv al acestui domeniu.
Pentru unii, facultatea poate să fie un drum ușor, dar cei 3 studenți au vrut să-i dea un sens. După cum spune Ionuț, "Dacă ești dispus să renunți la somn, viață și activități sociale, va ieși bine. Trebuie să înveți să faci sacrificii". Până la urmă, toți marii antreprenori vorbesc despre puterea muncii, a disciplinei, dar și despre renunțarea la sine în primii ani, în tinerețe, atunci când te ține energia.
"Știi cum se zice în facultate...primii șapte ani sunt grei, până-ajungi în anul trei", râde Liana, completându-l pe Ionuț.
Au început să lucreze din facultate pentru că au vrut să aibă experiență și motive să rămână în București. Liana lucrează la OneTwoOne Development din anul 2 de facultate, când voia să rămână peste vară în Capitală, iar Ionuț a început să muncească în anul 3, după ce a descoperit programarea pe Android. De atunci, a trecut pe la un startup din Franța și a rămas cu ideea că un startup e o perspectivă mișto de carieră.
De la un proiect de licență la un startup cu potențial globalCredXP a evoluat de la un proiect de licență al Lianei. Nu știa ce înseamnă cu adevărat Innovation Labs, dar a zis să încerce, ca să aibă aplicabilitate practică mai mare. Pe Ionuț îl știa și l-au luat și pe Robert în echipă, omul care se ocupă de algoritmi.
Ionuț a mai fost la Innovation Labs, dar nu a trecut de hackathonul de 24 de ore. Râd între ei și Liana-i spune că mai are șanse să pice și anul ăsta, la Demo Day din 21 mai.
"Nu aveam multe cunoștințe din domeniul învățării automate și a machine learning-ului. Știam că se dezvoltă și e un domeniu din ce în ce mai interesant. Am zis că dacă investesc timp într-un proiect de licență complex, de ce nu aș face și ceva care să mă ajute pe viitor", spune Liana. De obicei temele de licență au tematici generale, iar ei au aplicat la Innovation Labs pe o soluție mai particulară, destinată dosarelor de credite.
De altfel, decizia de a face ceva mai complex la licență aparține fiecărui student. După cum spune Ionuț, mulți studenți caută pur și simplu să facă un website, ca să scape de responsabilitate. "Ionuț chiar mi-a zis că dacă tot fac licența, să aleg o temă mai complexă, pentru că am lucrat patru ani și merită să am o satisfacție", spune Liana. Innovation Labs și CredXP e satisfacția lor. Care evoluează. A început ca un proiect în mintea lor și, de atunci, îl tot dezvoltă, până la faza finală care, după estimările lor, va ajunge pe piață în noiembrie.
Ce face CredXP?"CredXP oferă băncilor o soluție bazată pe inteligență artificială pentru prioritizarea dosarelor de credite. Ne axăm în mod special pe cele pentru persoane juridice. Facem această prioritizare în funcție de analiza duratei șI probabilitatea ca dosarul să fie acceptat", explică, pe scurt, Ionuț ceea ce face produsul lor.
"În prezent, pentru a face aceste analize există o echipă dedicată. Credeam că e o echipă de risc. Nu este chiar așa. La centrul problemei este echipa de analiză. Sunt foarte puțini oameni și se uită pe super multe contracte. Noi nu vrem să-i înlocuim, pentru că munca lor e super complexă. Noi vrem să-i scăpăm de stres. Vrem să-i ajutăm. Dacă un dosar are șanse mici să fie acceptat, nu investi timp în el. Cea mai importantă resursă este timpul. O prioritizare le va crește valoarea muncii", explică unul dintre fondatorii CredXP.
Pentru a ajunge la acest produs, cei trei au vorbit cu funcționarii din bănci pentru a afla nevoile lor. Au descoperit un sistem complex, dar care are oportunitatea de a se schimba. De exemplu, au aflat că funcționarii folosesc numeroase softuri separate care nu sunt neapărat interconectate între ele. De asemenea, astfel au realizat că nu pot propune o interfață web, pentru că lucrurile trebuie să fie cât mai simple și cât mai multe câmpuri să fie autocompletate, experiența utilizatorului (UX) fiind la fel de importantă cu infrastructura electronică necesară automatizării unor procese.
"Domeniul bancar are un foarte mare potențial de automatizare, dar din exterior are aura unui domeniu impenetrabil, în care nimeni nu vrea să se bage", spune Ionuț Ciută.
"Algoritmul nostru va lua în calcul mai multe caracteristici: cifra de afaceri, stocuri, datorii, creditele făcute anterior, creanțele. În funcție de acestea algoritmul va decide care e probabilitatea de acceptare și în cât timp se va face analiza", explică Robert, cel mai geeky dintre cei trei. Asta va duce la o mai bună organizare a dosarelor în cadrul echipei de analiză, dar și la mai bună predictibilitate pentru clienți, care pot primi o aproximare. Pentru că mulți clienți se duc cu dosare de credite la mai multe bănci, iar rapiditatea uneia sau a alteia, sau măcar informarea perioadei de analiză, duce la succesul conversiei.
"Sunt vreo 70 de caracteristici, iar noi le luăm pe cele mai importante și relevante pentru analiză", mai explică Robert.
O mare problemă care trebuie rezolvată e că dosarele nu respectă un tipar foarte clar și sunt foarte diferite în funcție de antreprenorii care le depun sau de băncile care sunt solicitate pentru un credit.
"Bancherii trebuie să realizeze o muncă relativ creativă. Nu au un șablon, e un proces de gândire complex pentru fiecare tip de contract", spune Liana.
Soluția CredXP va putea fi folosită de către șeful echipei de analiză, care va distribui apoi dosarele funcționarilor, economisind timp prețios din lanțul de aprobare și permițând o transparență și chiar predictibilitate asupra procesului.
Viitorul pentru (și cu) CredXPProdusul va fi live în noiembrie, anticipează cei de la CredXP. "Țintim să avem primul client, mai ales dacă putem avea o colaborare cu BRD, iar acest lucru va fi garanția că suntem pe drumul cel bun și putem ținti o extindere", spune Ionuț.
Pe viitor, cei trei vor să dezvolte soluția pentru programul Prima Casă, unde o automatizare și eficientizare a procesului de validare a dosarelor ar avea un impact semnificativ deopotrivă pentru bănci și consumatori, dar și pentru sistemele companiilor din zona de asigurări. Momentan, CredXP va funcționa cu un abonament anual, pentru că marii clienți corporate preferă această variantă în locul abonamentelor lunare.
---
Luni, 21 mai, la Teatrul Național București va avea loc Demo Day București, ziua în care vor fi desemnate cele mai bune proiecte care au participat în programul de pre-accelerare Innovation Labs. Evenimentul începe la ora 14.00.