Crezi că ești cel mai tare? Cum să-ți ții încrederea în frâu când ai un startup

Mulți antreprenori sunt încrezători peste măsură. La început de drum, fii hotărât, dar rămâi cu picioarele pe pământ. Chiar dacă a avea un startup pare cea mai cool chestie din lume, nu ești totuși stăpânul Universului. Cum să nu cazi în capcana încrederii exagerate?

Revista “Inc” scrie un articol pe tema aceasta, despre cum să controlezi încrederea exagerată. Dacă nu știi foarte bine care este nivelul tău, care sunt șansele de succes, s-ar putea să nu ajungi la el. Cum să te menții pe linia de plutire și să nu fii un snob arogant, care se crede antreprenor?

Cere feedback constant

La început ai foarte multă voință, dar nu știi dacă lucrurile sunt bune sau dacă le faci cum trebuie. Pe parcursul evoluției tale și a business-ului cere feedback constant de la oameni, de la necunoscuți, specialiști și apropiați. Spune-le să fie sinceri și să nu te alinte. De asemenea, e bine să ai un cofondator ca să puteți să vă dați feedback unul celuilalt și să creșteți împreună. Dacă ești singur, nu-ți vei da seama că lucrurile sunt rele.

Acordă-ți perioade tampon

Da, poți să muți munții, dar nu într-o singură oră. Dacă ai impresia că poți face un lucru într-o oră, dă-ți trei, că poate vei fi deranjat. Dacă știi tu sigur că startup-ul va fi pe piață în șase luni, fă-ți un plan și pentru cazul în care va fi un an, din cauza problemelor de pe parcurs. Poți să folosești astfel de zone tampon în planificarea financiară, în promisiunile către investitori sau în momentele în care trebuie să iei o decizie.

Folosește brainstorming-ul

În momentul când te apuci de ceva, pune pe hârtie punctele pro și punctele contra, analizează care sunt urmările, în ce te bagi. Nu te băga doar pentru că sună frumos. S-ar putea ca unele lucruri să ți se dezumfle, dar dacă vei porni, vei fi mult mai realist.




Citeste si