- 16 Noiembrie 2021
Cripto CFD versus Crypto Exchange. Află care sunt cele mai avantajoase metode a investi în criptomonede
Domeniul a pătruns și s-a instalat confortabil în viața noastră, inclusiv în domeniul investițiilor. Se ridică însă o nouă dilemă – cum alegem cea mai bună investiție în criptomonede? Există două variante – de a cumpăra și a vinde monede virtuale. Printr-un Crypto Exchange, adică platforme online în care poți face „schimb valutar” ca și la un Exchange clasic sau prin intermediul unei case de brokeraj a cărei platformă de tranzacționare oferă efect de levier pentru tranzacționarea criptomonedelor fără a deține neapărat activele de bază.
De ce să investim în criptomonede?Criptomonedele și-au stabilit poziția în lumea finanțelor globale, fiind folosite ca mijloc de plată și fiind tratate ca o clasă de active cu drepturi depline în portofoliile investitorilor din întreaga lume. Pe de altă parte însă, criptomonedele sunt considerate, încă, printre cele mai volatile și, deci, riscante active.
Probabil cel mai important argument pro, și paradoxal și contra, investițiilor în criptomonede este volatilitatea gigantică ce caracterizează această clasă de active. O volatilitate zilnică de 1% înseamnă foarte mult pentru instrumentele financiare tradiționale. Cu scopul de a realiza o comparație, în 2021, poți calcula pe degetele de la o mână de câte ori volatilitatea Bitcoin a fost sub 3%!
Majoritatea investitorilor începători sunt convinși că pot obține randamente uriașe, pe termen scurt, prin investițiile în criptomonede, însă ar trebui să avem mereu în vedere un aspect esențial: cu cât este mai mare volatilitatea unui instrument, cu atât mai mare este riscul asociat investiției (precum și riscul de a pierde fondurile).
Care sunt avantajele CFD-urilor cu suport pe Monede Virtuale?Unul dintre avantajele CFD-urilor, important mai ales în contextul activelor care înregistrează o volatilitate crescută, este posibilitatea de a investi profitabil nu doar atunci când prețul crește (aceasta fiind numită o poziție long sau de cumpărare), dar și atunci când prețul scade (numită și poziție short sau de vânzare în lipsă)! Așadar, dacă ești de părere că prețul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poți profita de această evoluție cu ajutorul unui tranzacții short (de vânzare) pe Bitcoin CFD. Adică vinzi la momentul prezent ceva ce nu ai, urmând să răscumperi mai târziu la un preț mai mic, marcând diferența de preț dintre vânzare și cumpărare ca profit.
Levierul sau tranzacționarea în marjă este un mecanism ce reprezintă o caracteristică a CFD-urilor. Acesta permite angajarea, într-o investiție, doar a unui procent din valoarea tranzacției, și nu suma întreagă așa cum se întâmplă la investițiile tradiționale.
Dimensiunea levierului diferă în funcție de furnizor. Spre exemplu, la XTB levierul pentru Criptomonedele CFD este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie de 50% din valoarea totală a tranzacției pentru a deschide o poziție.
Levierul financiar poate reprezenta o oportunitate pentru investitori, dar în același timp contribuie și la creșterea nivelului de risc. Atât câștigurile cât și pierderile sunt amplificate cu valoarea levierului.
Volatilitatea incredibilă ce caracterizează criptomonedele poate duce atât la profituri foarte mari, cât și la pierderi foarte mari pentru un investitor. Așadar, extrem de important pentru investitorii în criptomonede CFD este ca platforma de tranzacționare să aibă integrate instrumente de administrare a riscului - ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit).
Stop loss (SL) - Acesta este un ordin care protejează, folosit de investitori pentru a limita riscul în tranzacționare. Ordinul SL reprezintă o comandă dată de către investitor platformei de tranzacționare care spune că, dacă prețul atinge un anumit nivel stabilit în prealabil de investitor, atunci platforma trebuie să închidă automat tranzacția, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacționare. Deci ordinul de SL este un ordin de limitare automată a pierderii, o metoda extrem de eficientă de protejare împotriva pierderilor.
TP (take profit) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss este Take Profit, doar că este folosit pentru marcarea automată profiturilor la un nivel de preț stabilit de investitor.
Unul dintre argumente în favoarea alegerii CFD-urilor ca modalitate de investire în criptomonede este posibilitatea de a realiza tranzacții de dimensiuni reduse. De când valoarea unui singur Bitcoin a depășit câteva mii de Euro, această variantă de tranzacționare, prin CFD-uri a devenit preferată de cei care nu dețin sau nu își permit să investeasca zeci de mii de Euro, mai nou. De exemplu, dimensiunea minimă / volumul minim pentru o tranzacție ce poate fi deschisă cu Bitcoin CFD (în contextul ofertei XTB) este de 0.01.
În general, în investiții, se recomandă diversificarea portofoliului pentru atenuarea riscurilor. Pe același principiu este ideal să alegi un broker care oferă o diversitate a monedelor virtuale în care poți investi. Spre exemplu, XTB România, oferă 14 Crypto CFD, printre care se numără deja „clasicele” Bitcoin și Ethereum, dar și mai noile apariții din domeniu precum Stellar, Dogecoin, Polkadot, Ripple, Stellar, Tezos sau Uniswap.
Cum să evităm capcanele din cryptospace?Crypto Exchange-urile sunt deschise 24 ore / 7 zile pe săptămână și, în acest context, lichiditatea poate fi foarte mică. Câteva știri legate de un anumit proiect pot schimba dramatic prețul unei monede într-un timp foarte scurt. Mai mult, prețurile lor reacționează puternic la deciziile unor guverne privind reglementări mai stricte sau chiar la planuri de blocare a popularității lor. În consecință, îți recomandăm cu tărie să nu investești niciodată în criptomonede fonduri pe care nu îți permiți să le pierzi.
Multe exchange-uri s-au închis brusc fără niciun avertisment, fie din cauza falimentului, fie din cauza unei înșelătorii planificate, iar fondurile clientului lor au dispărut definitiv. În alte cazuri, unele Crypto Exchanges au fost atacate de hackeri și, înainte ca cineva să poată stăvili pericolul virtual, fondurile clienților lor s-au pierdut complet.
Cum se pot proteja investitorii români de fluctuațiile criptomondelor?
Volatilitatea crescută a criptomonedelor este o tendință care se va menține în viitorul apropiat. Spre exemplu, Bitcoin a ajuns să coste într-un an cât un apartament (de la un minim de 4.000 USD în martie 2020 la un maxim de 42.000 USD în ianuarie 2021, deci o creștere de peste 10 ori), urmând ca apoi, în doar câteva zile, să scadă cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 USD.
Dar există tehnici foarte riguroase prin care investitorii se pot proteja împotriva fluctuațiilor nedorite. Spre exemplu, cu ajutorul posibilității de vânzare în lipsă (short-selling) caracteristică CFD-urilor, investitori își pot îngheța tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței. Concret, hedging-ul presupune deschiderea simultană de poziții opuse (vânzare și cumpărare) de același volum care îi ajută pe investitori să își “înghețe” temporar tranzacțiile deja existente pentru a-i feri de fluctuațiilor nedorite ale pieței. După ce trece pericolul, investitorul poate închide una dintre direcții (vânzarea sau cumpărarea) și lăsa tranzacțiile să își continue parcursul supunându-se fluctuațiilor pieței.
„Regula nr. 1 a legendarului investitor Warren Buffett este ‘nu pierde niciodată bani’, iar regula nr. 2 spune ‚nu uita niciodată de regula nr. 1’. Investitorii pe termen lung, de succes, știu că protejarea capitalului lor reprezintă un aspect mult mai important decât înmulțirea acestuia. De aceea, hedgingul reprezintă o strategie de investiții foarte importantă în portofoliul oricărui investitor, care vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor. Iar această strategie este posibilă numai cu ajutorul vânzarii în lipsă (short-selling-ului) caracteristică instrumentelor derivate precum CFD-urile. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. Poate părea complicat, dar, în realitate, este foarte simplu! Această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind ușor de implementat”, explică Irina Cristescu, General Manager XTB România.