Cu ce planuri pornesc la drum studenții care au creat Trenul Meu, un mers al trenurilor modern

Acum o săptămână scriam despre lansarea site-ului Trenul Meu, un proiect lansat de doi programatori din Timișoara care vrea să schimbe un pic fața mersului trenurilor din România. Am vrut să aflăm mai multe lucruri despre perspectivele lor, așa că i-am luat la întrebări.

Cristian Hânca și Cristian Filip sunt programatori din Timișoara. Se descriu ca "doi simpli programatori". "Ne-am cunoscut la începutul liceului, făceam parte din aceeași clasă. Din liceu și, apoi, în facultate am păstrat o prietenie strânsă și am lucrat în echipă la competiții și hackathoane", povestește Hânca.

Despre ce mai face aplicația Trenul Meu, puteți afla din știrea publicată pe site săptămâna viitoare. 

Originile proiectului

Echipa Trenul Meu e formată doar din ei doi. Cum le-a venit ideea? Din nevoie, ca de multe ori. "Ideea a apărut prin toamna anului 2014, odată cu publicarea datelor deschise de către toți operatorii feroviari pe portalul Open Data - data.gov.ro", își amintește Hânca. Pe vremea aceea, singurele surse actualizate erau site-urile operatorilor. "Nu exista niciun sistem alternativ centralizat prin care un utilizator să poată căuta rute sau infromații despre trenuri și stații", spune creatorul Trenul Meu.

"Site-urile care prezintă mersul trenurilor nu se află într-o versiune complet utilizabilă. Fie aveau interfețe neadaptate telefoanelor mobile, unele afișau detalii neactualizate, iar altele foloseau sistemul captcha", explică Hânca.

Cei doi au început munca în 2014 folosind datele disponibile pe data.gov.ro. "Pe acestea am aplicat anumiți algoritmi proprietari pentru a centraliza informațiile fiecărui operator și a le pune într-un format intermediar, ca mai apoi să fie servite publicului", explică fondatorul. De altfel, din munca sa, Cristian a creat și o texă de licență la Universitatea de Vest din Timișoara.

Dificultăți și dezvoltare

Din prisma fondatorului, generarea rutelor a fost partea cea mai complicată din punct de vedere tehnică, dar cea mai mare problemă a fost, de fapt, timpul. De asta a durat și atât de mult, Trenul Meu fiind lansat abia după doi ani de când a fost începută munca.

În momentul de față, Trenul Meu funcționează pe Android și pe desktop și mobil, dar creatorii săi vor să lanseze și pe iOS, pentru utilizatorii cu iPhone. Poți căuta traseele de tren indiferent de firmă, fie că e CFR sau operatorii privați.

Dacă acum e în Beta, Trenul Meu vrea să se transforme în timp. "Vrem să reluăm o parte din dezvoltarea lui. Vrem să îmbunătățim site-ul cu noi funcționalități: traducerea întregului conținut, notificări prin email privind cursele și hartă interactivă", explică Hânca.

Nu au planuri de monetizare. Vor ca site-ul să fie accesibil către cât mai multă lume din România. Trenul Meu, spun ei, e un proiect pentru comunitate și momentan nu avem alte planuri în această privință.



Citeste si