Cu un pas mai aproape de învățământul viitorului

Mirai – robotul creat de inventatorul român Cristian Lăcraru în colaborare cu Epson inovează și modernizează tehnicile de predare, atât online cât și offline.

Digitalizarea, cuvântul-cheie al anului 2020, a evidențiat perioada dificilă de adaptare și neajunsurile pe care le-au întâmpinat atât profesorii cât și elevii în sistemul de învățământ online. Unele dintre problemele întâlnite în această perioadă sunt lipsa dotărilor tehnologice, migrarea întregului sistem de predare pe platforme online și lipsa interacțiunii directe dintre cadrele didactice și clasele acestora. Inventatorul român Cristian Lăcraru a dezvoltat în 2020 o soluție optimă care transformă învățământul online într-o experiență eficientă și facilă – robotul Mirai – care vine în ajutorul elevilor și profesorilor cu un sistem all-in-one ce transformă complet procesul de predare atât online cât și offline.

Studiul „Școala Online” realizat în martie de profesori în științele educației de la Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Științe ale Educației evidențiază aspectele principale care necesită îmbunătățiri majore în ceea ce privește predarea online. Disfuncțiile comunicării autentice, imposibilitatea urmăririi notițelor elevilor, lipsa dotărilor tehnologice performante, complicațiile generate de instalarea echipamentelor, mentenanța, setările și managementul sunt doar câteva din elementele de disconfort pentru elevi și dascăli. 

Învățământul online nu va fi scos din calcul curând, chiar dacă măsurile de relaxare au permis reîntoarcerea elevilor în bănci. Conform Planului de acțiune pentru educația digitală (2021-2027) al UE, 60% dintre respondenții consultării publice realizate în 2020 nu au folosit instrumente de învățare la distanță până la implementarea studiului online, iar 95% dintre ei sunt de părere că pandemia a generat un context de la care nu se mai poate reveni complet în ceea ce privește utilizarea resurselor auxiliare tehnologice în domeniul educației și formării. Pe fondul acestor rezultate, planul de digitalizare al învățământului propune două priorități startegice care vor fi implementate până în 2027: încurajarea dezvoltării unui ecosistem de educație digitală de înaltă performanță și dezvoltarea aptitudinilor și competențelor digitale relevante pentru transformarea digitală, pentru care vor fi luate măsuri aplicate la nivel internațional. 

Mirai, noul robot educațional realizat de Cristian Lăcraru, în parteneriat cu Epson, liderul mondial în dezvoltarea produselor inovatoare în domeniul imaginii, este panta de lansare a viitorului pedagogic în România. Gândit pentru a facilita predarea online și offline, Mirai este dotat cu o interfață de control cu touchscreen și acces direct la aplicații de colaborare online, astfel încât profesorii nu sunt nevoiți să se familiarizeze cu platforme noi. 

De asemenea, robotul oferă posibilitatea de înregistrare a cursurilor pentru a fi folosite ulterior ca notițe pentru elevi, cât și drept material didactic pentru profesori. Designul său unic și interfața user-friendly fac din Mirai soluția mobilă optimă. Facilitățile robotului permit transmiterea direct din sala de curs sau de educație fizică, cât și streaming-ul live al tabletei pentru elevii de acasă, rezultând astfel un proces de predare interactiv prin predare simultană, ce ajută la o mai bună comunicare și gestionare a relației profesor – elev în timpul orelor de curs online. Robotul integrează un videoproiector, o cameră web cu un unghi de vizibilitate de 120 de grade, sunet, computer și lavalieră pentru profesor pentru a elimina problemele de conexiune sonoră, asigurând o experiență pedagogică completă pentru participanții la ore. 

„Limitarea din punct de vedere operațional a echipamentelor folosite pentru predarea online și hibrid a fost punctul de inspirație pentru Mirai. Este gândit și creat pentru a înlocui toate dispozitivele necesare într-o sală de curs pentru predarea offline, online sau hibrid, oferind soluții optime pentru probleme precum conectivitate, sunet, imagine sau predare simultană în sistem hibrid. Integrarea proiecției în robot, prin parteneriatul cu Epson România, aduce o componentă importantă de interactivitate, devenind astfel un produs complet pentru mediul educațional”, a declarat inventatorul robotului Mirai, Cristian Lăcraru.

Videoproiectorul TV laser compact Epson EpiqVision Mini EF-11, integrat în robotul Mirai, este o soluție reală pentru impedimentele întâlnite de profesori și elevi în cadrul orelor de curs. Modelul proiectează instantaneu și aproape pe orice suprafață și poate afișa imaginile dorite la rezoluție Full HD 1080p, având capabilități de proiecție a conținutului la dimensiuni impresionante, de până la 150 de inci (3,8 metri), cât și funcții precum corecția trapezului care contribuie la poziționarea rapidă a imaginii. Epson EF-11 permite partajarea conținutului de pe telefon, laptop sau de pe orice dispozitiv inteligent prin Miracast, iar sunetul este redat printr-un difuzor performant, de 1,5 W, integrat. Mai mult, EF-11 Epson facilitează modul de prezentare al materialelor didactice prin intermediul imaginilor excepțional de clare și pline de culoare, cu detalii precise, cu un raport de contrast de 2.500.000:1, ce ajută la definirea umbrelor în mod clar și a nuanțelor intense de negru și care transformă studiul într-o experiență mai interactivă și atractivă pentru elevi. Tehnologia 3LCD produce luminozitate pe alb dar și pe culoare la același nivel înalt, făcând proiecțiile mai realiste și de până la trei ori mai luminoase decât cele redate de proiectoarele DLP cu 1 cip comparabile.

„Mirai este o inițiativă educațională pe care ne bucurăm să o sprijinim. Susținem și încurajăm performanța în ceea ce privește eficientizarea și simplificarea formelor de învățare, atât din punct de vedere al procesului de predare pentru profesori, cât și în ceea ce privește impactul asupra elevilor. Perioada pandemică a demonstrat că este nevoie de adaptare și modernizare în sectorul educației, iar robotul Mirai, completat de videoproiectorului compact și inteligent Epson EF-11 poate fi soluția ideală”, a declarat Simona Decuseară, National Sales Manager la Epson România și Bulgaria.

Având în vedere schimbările constante ale mediului de studiu online, Mirai, în parteneriat cu Epson, au ca obiectiv comun facilitarea procesului de predare în școlile din România și adaptarea rapidă a cadrelor didactice și elevilor la inițiativele educaționale ce au rolul de a susține și îmbunătăți forma de învățare hibridă sau exclusiv online a viitorului. 

Articol susținut de Epson România



Citeste si