- 26 Noiembrie 2018
Cum automatizezi fabricile rămase în urmă? Povestea Octavic, startup-ul de pe locul 2 de la Startarium Pitch Day
Octavic e un startup care automatizează și digitalizează fabrici din industrii care au probleme în a folosi datele. Au fost pe locul doi la concursul Startarium.
Octavic - Tehnologia Octavic ajută fabricile să adune informații din zona de producție pentru a crește eficiența, pentru a cuantifica mai bine KPI-urile pentru a îmbunătăți procesele și pentru a reduce rispia. Informațiile obținute în timp real, alături de o interfață umană flexibilă creează puntea necesară de legătură între cunoștințele umane și datele colectate automat, construind astfel fundația pentru Fabrica Inteligentă. Octavic este activ în industrii diverse: farmaceutic, auto, medical etc.
Octavic a fost pe locul secund la concursul Startarium Pitch Day.
Vezi mai jos principalele declarații ale lui Paul Harfaș, cofondator Octavic, sau urmărește video-ul din articol.
---
- Ce facem noi? Oferim o bucată mai mică sau mai mare din Industry 4.0 - Industrial Internet of Things. Adică fabrică inteligentă, care se diagnostichează singură. Pentru industrie, umplem gapul de digitalizare în hala de producție, acolo unde ei creează valoarea.
- Oferim date în timp real din hala de producție, oferim big data pentru analiză statistică. Și credem că acum trăind era Industry 4.0, la fel ca și în anii '90, când am făcut trecerea la ERP pentru industrie.
- Am început în timpul facultății în Timișoara. La final ne-am asociat 4 băieți în Timișoara la Resonance Electronics, unde făceam outsourcing pe electronică industrială: design, microproducție, firmware, software, support. Povestea asta a durat până în 2015.
- Am făcut un proiect pentru un nume mare de automotive din Timișoara. Și ne-am dat seama că avem ceva acolo. Apoi am fost la un producător de piese din plastic din Oradea care-ți inspecta piesele sub un neon, manual. Aveau un volum mare de piese, dar nu aveau statistici despre care sunt cele mai întâlnite defecte. Așa ne-am dat seama că e oportunitate acolo.
- Pe finalul lui 2015, împreună cu Felix Blaga, asociatul meu am făcut prima validare a produsului. Am început să facem efectiv din produs, să programăm hardware, în aprilie 2016. Și atunci am găsit în Oradea primul client să facem un pilot. În octombrie 2016 l-am implementat la ei. Apoi am început cu un jucător din industria pharma. Am implementat sistemul la finalul lui 2016.
- Inițial am fost axați pe partea de automotive, mase plastice și electronice. Am avut norocul de a ajunge în pharma. Acum ne axăm pe aceasă industrie. Am înțeles bine industria și producția, am înțeles că există un gap în direcția de sisteme similare cu ce facem noi. Ce diferă la noi e abordarea. Suntem foarte aproape de a ne extinde în pharma la nivel global cu automatizările. De asemenea, vrem să ne extindem și pe zona de packaging de lactate, alimente, materiale de construcții.
- Am construit un set de lego mare, un ecosistem de sisteme care sunt implementate de noi.