Cum poți obține 2.250 lei/lună de la stat dacă angajezi șomeri? Documentația necesară

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

---

Documentația necesară, publicată pe site-ul ANOFM, este compusă din:

1.Convenţie conform Anexei nr.19 la Normele metodologice [art.59 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.174/2002, cu modificările şi completările ulterioare].

2. Declaraţie pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal, din care să rezulte că nu se află în una din situaţiile prevăzute la art.85 alin.(6) din din Legea nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi următoarele documente: [art.59 alin.(3) din Normele metodologice].

2.1.Pentru persoanele cu handicap: [art.59 alin.(3) lit.A din Normele metodologice].

2.1.1. Certificat eliberat de comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap (copie);

2.1.2. Actul de identitate (copie);

2.1.3. Actul în baza căruia au fost încadrate în muncă (copie);

2.1.4. Declaraţie pe propria răspundere dată prin reprezentantul legal al angajatorului, din care să rezulte că, în raport cu numărul de angajaţi, angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia potrivit legii de a angaja persoane cu handicap, respectiv că nu are potrivit legii obligaţia de a angaja persoane cu handicap.

2.2.Pentru şomerii în vârstă de peste 45 de ani: [art.59 alin.(3) lit.B din Normele metodologice].

2.2.1. Actul de identitate (copie);

2.2.2. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (copie).

2.3.Pentru şomerii părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale: [art.59 alin.(3) lit.C din Normele metodologice].

2.3.1. Actul de identitate (copie);

2.3.2. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (copie);

2.3.3. Actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale, prin care se face dovada privind componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentantul legal (copie);

2.3.4. Declaraţia pe propria răspundere a părintelui că membrii familiei monoparentale locuiesc împreună.

2.4. Pentru şomerii care în termen de cel mult 5 ani de la data angajării îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială: [art.59 alin.(3) lit.D din Normele metodologice].

2.4.1. Actul de identitate (copie);

2.4.2. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă (copie);

2.4.3. Certificatul privind stagiul de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat realizat până la data angajării;

2.4.4. Actul eliberat de angajator cu privire la încadrarea locului de muncă în condiţii deosebite sau speciale, după caz (copie);

2.4.5. Actul emis de angajator, din care să reiasă datele la care persoana îndeplineşte condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, precum şi modul cum au fost calculate aceste date.

2.5.Pentru şomerii de lungă durată: [art.59 alin.(3) lit.E din Normele metodologice].

2.5.1. Actul de identitate – copie;

2.5.2. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă – copie.

2.6.Pentru tinerii NEET: [art.59 alin.(3) lit.F din Normele metodologice].

2.6.1. Actul de identitate – copie;

2.6.2. Actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă – copie;

2.6.3. Declaraţie pe propria răspundere a persoanei tinere că la data încadrării în muncă la angajator nu avea loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Pentru a beneficia de sumele lunare cuvenite potrivit art.85 din Legea nr.76/2002, cu modificările şi completările ulterioare:

3. Tabelul nominal întocmit conform modelului prevăzut la anexa nr.20 la Normele metodologice; [art.60 alin.(5) din Normele metodologice]

4. Pontajul şi statul de plată pentru luna respectivă, extras, în copie certificată de angajator pentru conformitate cu originalul; [art.60 alin.(5) din Normele metodologice]

5. Declaraţie pe propria răspundere dată prin reprezentantul legal al angajatorului, din care să rezulte că, în raport cu numărul de angajaţi, angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoane cu handicap, respectiv că nu are, potrivit legii, obligaţia de a angaja persoane cu handicap, în situaţia angajatorilor care încadrează în muncă persoane cu handicap. [art.60 alin.(5) din Normele metodologice].



Citeste si