Cum poți să scoți bani din firmă?

Este o întrebare pe care antreprenorii o pun în mod frecvent. Ce răspunsuri pot oferi contabilii și ce au de făcut aceștia în caz că observă pe extrasul de bancă/casă o retragere de bani de către asociat aflăm din acest material realizat de specialiștii Contzilla.

Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

---

1. Restituire creditare societate

Primul răspuns care vine firesc acestei întrebări este de a face o restituire de creditare, atunci când anterior asociatul a creditat firma și acum are suficient numerar pentru a face restituire. Este primul răspuns fiindcă este o suma care se poate retrage fără a antrena costuri suplimentare (ex. impozit în cazul dividendului). Astfel că, dacă există sold în contul 4551, acesta se poate retrage oricând. 

2. Dividende

O altă modalitate este de a face repartizări de dividende. Desigur, există o condiție, să existe profit de repartizat.

Dividendele se pot distribui anual sau trimestrial.

Dividendele vin cu un cost pentru asociat: 5% impozit reține firma și îl virează la bugetul de stat, iar dacă suma dividendelor depășește 12 salarii minime brute (24.960 lei în 2019) asociatul trebuie să depună declarația unică și să plătească 10% CASS (calculat la plafonul de 12 salarii minime).

3. Avansuri de trezorerie

Entitățile pot acordă angajaților și administratorilor avansuri pentru deplasare. Astfel, dacă ești și angajat sau administrator al firmei, pe baza unei estimări de cheltuieli de deplasare, se pot încasa bani pentru deplasări. Însă deplasarea trebuie să se și întâmple, altfel avansul va trebui restituit.

4. Cheltuieli personale

O altă modalitate este de a achiziționa pe firma diferite bunuri/servicii pentru uz personal. Iată câteva exemple: autoturism pe firma, cazare, protocol, papetărie, cheltuieli de întreținere.

Aici se aplică însă limitări fiscale, și taxări suplimentare dacă nu se poate dovedi că aceste cheltuieli au fost generate de realizarea activității firmei.

5. Vânzarea de bunuri din proprietatea asociatului către firmă

Un astfel de exemplu este vânzarea unui autoturism proprietate personală către firmă. În felul acesta poți recupera valoarea acestuia de la firma. Însă trebuie avut în vedere faptul că vânzarea trebuie efectuată la valoare de piață.

În cadrul fiecărui tip de tranzacție, exceptând desigur dividendele există anumite riscuri.

6. Angajarea pe firmă

Angajarea pe firmă permite retragerea unei sume, lunar, sub formă salariului net, însă este o modalitate scumpă, fiindcă intervin toate taxele salariale.



Citeste si