- 24 Iulie 2018
Cum să ai grijă de afacerea ta în primul an
Şi datele arată că primul an e cel mai complicat. De exemplu, în Statele Unite, țară unde există o îndelungată experiență antreprenorială, 21% din afaceri se închid în primul an. De ce se întâmplă asta?
Conform studiilor, 82% din afacerile care se închid atât de rapid suferă de un management foarte prost al cash-ului și rămân fără resurse financiare. De asemenea, 46% se închid din cauza incompetenței manageriale, pentru că antreprenorii nu erau pregătiți de acest pas.
Antreprenorii români trebuie să știe că doar o idee care pare bună nu este întotdeauna suficientă. Implementarea contează mai mult decât ideea, pentru că o idee bună nu e valoroasă.
Ce faci cu echipa?E bine să nu începi singur o afacere. Încearcă aşadar să găseşti un partener de business, sau măcar câțiva oameni cu care să te consulți în permanență. Majoritatea afacerilor începute solitar se închid rapid, pentru că nu există feedback.
Un alt lucru important, e să te gândești constant la cultura companiei și la exemplul pe care-l dai angajaților tăi. Poate nu acorzi suficientă importanţă la început, la ceea ce înseamnă cultura companiei, dar încearcă să conduci prin exemplu și să-i motivezi pe angajați să gândească la fel ca tine. Ai nevoie şi de diversitate, dar e important ca angajaţii tăi să aibă aceeaşi viziune cu tine, să-i faci apropiați de pasiunea ta.
De asemenea, primii angajați sunt esențiali, pentru că ei îți scad sau cresc șansele de a închide firma după primul an. E bine să atragi oameni talentaţi, care să crească alături de tine şi să se dezvolte odată cu business-ul.
Ai echipă, ce faci cu banii?Un bun antreprenor își face proiecții de cash flow pentru toate scenariile. Lucrează cu scenarii de cash flow pe 3 luni, 6 luni sau 12 luni. Unele vor putea părea fanteziste, dar trebuie să ai niște perspective.
În aceste proiecții de cash flow, fă simulări de scenarii pozitive și negative. Vezi până unde poți să riști cu cash-ul și de unde pot apărea probleme.
Un lucru important la un startup sau IMM e să fii disciplinat ca antreprenor cu banii și să știi de unde vin veniturile tale și care-ți vor fi cheltuielile. Chiar dacă tu stai neplătit, gândește-te la afacerea ta. Evită să arunci banii pe tot felul de tool-uri revoluționare sau unelte de marketing de care ai citit pe Product Hunt. Lucrează tradițional ca să crești în primă fază.
Fii pregătit să-ți asumi riscuriDacă înainte de a începe afacerea ai fost angajat, unele lucruri au fost excluse din zonele de risc. Odată ce ai început propria ta afacere, riscurile vor fi mai mari și va trebui să iei decizii, nu să aștepți să implementezi sau să le ia alții. Fiecare decizie a ta va avea și un rezultat.
Mai întâi trebuie să-ți faci un plan. Dincolo de planul de business, analizează riscurile. De asemenea, pentru că vei lua nenumărate decizii, unele vor fi neinspirate, așa că va trebui să fii pregătit de eșec. Nu vorbim de falimentul afacerii, ci de tot felul de mici eșecuri de parcurs. Asta te poate afecta pe tine. Nu poți să te condamni de fiecare dată pentru fiecare eșec. Gândește-te că oricum faci ceva în premieră deci aceste lucruri sunt firești.
Te bazezi pe oferte bune pentru firma taUn lucru esențial în primul an este să nu cheltuiești dacă nu este necesar. Fiecare chetuială trebuie drămuită foarte bine, pentru că dacă nu ai cash flow, s-ar putea să închizi mai rapid decât vrei. De asemenea, dacă nu ai cash nu poți plăti oamenii și va trebui să renunți la ei.
Dacă ai ocazia de a te bucura de gratuități, fă-o. Folosește-te cât mai mult de chibzuinţă și uită-te la ce achiziții faci. Vezi dacă găseşti o variantă gratuită sau dacă nu cunoști pe cineva care te poate ajuta.
De exemplu, Banca Transilvania oferă pentru afacerile din România Contul Primul An Gratuit, prin care te bucuri de 12 luni fără griji pentru cheltuielile bancare. Ai comision zero la deschidere şi de gestiune, internet banking gratuit ca să-ți faci plățile liniștit și comisioane zero la plățile interbancare prin BT24, prin cec și bilet la ordin sau ordin de plată.
Spune-ne care au fost cele mai mari provocări ale tale în primul an de business! Lasă-ne un comentariu.