- 9 Mai 2017
Cum se extinde Bittnet: achiziții interne, sedii noi și export
“Planurile noastre de acum cinci ani sunt similare ca principiu. Urmărim o creștere accelerată, dar în condiții de profitabilitate. Indiferent cât de repede crești, trebuie să rămâi profitabil. Căutăm tot timpul să extindem echipa de vânzări și acoperirea geografică, dar și portofoliul de produse. Al treilea pilon de creștere e urmărirea trendurilor tehnologice: Cloud-ul și securitatea informatică”, a spus Cristian Logofătu la Ziua Zero despre planurile de extindere ale Bittnet.
Dezvoltare pe Cloud și cybersecurity“Vendorul nostru principal de tehnologie este Cisco, deci competențele noastre pe securitate informatică sunt înalte. Avem 2 din 20 de ingineri IT cu anumite certificări pe securitate informatică din România. E important nu doar să ai o rețea perfectă, iar în 2016 am extins parteneriatul cu Bitdefender, fiind parteneri Gold. Ne uităm la noile apariții din zona de securitate, pentru a fi înaintea pieței, nu în urmă. O mare parte din proiectele noastre de integrare se leagă de securitate informatică. De asemenea, ne dezvoltăm multicloud. Continunăm principiul de instruire continuă a echipei de vânzări pentru a crea proiecte în Cloud, iar în paralel suntem în continuă recrutare de specialiști în domeniul acesta - cariere@bittnet.ro. Căutăm în special specialiști Cloud”, a spus Cristian Logofătu.
Echipa Bittnet are aproximativ 40 de persoane și se află în continuă expansiune. De asemenea, Bittnet e în continuă căutare de oameni de vânzări care să înțeleagă produsul lor. Interesant e că nu caută oameni de vânzări cu experiență IT, Cristian menționând că în echipa sa fiind și foști oameni de vânzări de betoniere sau foști samsari de mașini. Ce caută însă sunt colegi foarte responsabili, pentru că atmosfera de lucru e una relaxată, așa că fiecare e responsabil de performanțele sale, fără să fie împins de la spate.
“Din 2014 am început proiectul de extindere în mai multe orașe. Suntem lideri de piață pe zona de training, așa că luăm contact cu noile tehnologii din prima, așa că e interesant pentru oamenii de IT. Următorul pas e să-i înveți pe cei din industrie cum funcționează noile tehnologii. Există un element de coolness al jobului de inginer IT la Bittnet și o perspectivă foarte clară de carieră. Turnoverul e mult mai mic decât media industriei. Am avut colegi care au făcut parte din echipă 10 ani de zile. E mult peste media normală. În echipa de vânzări, provocările sunt diferite. Opțiunea noastră e că e foarte important la membri echipei de vânzări să cauți atitudine și deschidere și energie, decât aptitudini gata demonstrate. E foarte greu să evaluezi diferența sau impactul pe care l-au avut contextul și istoria și norocul în realizările de vânzări ale unei persoane în trecut”, explică Logofătu modul în care se uită spre noii angajați.
“În prezent avem un birou în Cluj, la Sibiu și la Brașov. În continuare, continuăm să căutăm în Iași, Craiova și Timișoara. Dar dacă mâine descoperim un candidat perfect, dar este la Oradea sau Baia Mare, e mai important dacă găsești un om valoros, să-l ai în echipă astăzi, decât să îi spui că nu ai o anumită poziție”, mai explică Logofătu.
Intenția de a achiziționa Gecad.netSuntem lideri de piață pe zona de training, așa că luăm contact cu noile tehnologii din prima, așa că e interesant pentru oamenii de IT. Următorul pas e să-i înveți pe cei din industrie cum funcționează noile tehnologii. Există un element de coolness al jobului de inginer IT la Bittnet și o perspectivă foarte clară de carieră. Turnoverul e mult mai mic decât media industriei. Am avut colegi care au făcut parte din echipă 10 ani de zile
“E important să ai o chimie cu echipa, dar și o viziune comună. Am descoperit că atât viziunea go to market și unde e viitorul este similară, dar și valorile umane și ale companiei pe care sunt construite elementele business-ului”, explică Logofătu această intenție. Potrivit AGA Bittnet, intenția este de a cumpăra Gecad.net cu 600.000 de euro.
“Dacă ne uităm la toate industriile, se vede un trend de consolidare. Și piața locală trebuie să se consolideze. Potrivirea până la momentul acesta pare excelentă”, a mai explicat cofondatorul Bittnet. Tranzacția e în faza de due dilligence momentan, nu e finalizată, așadar vom mai auzi dinspre Bittnet și Gecad.net, firma fondată de Radu Georgescu.
De asemenea, Bittnet se uită și spre export, pe piața internațională. Astăzi, 10% din business-ul Bittnet este la nivel internațional. Cu toate acestea, orice extindere vine cu provocări, chiar dacă România are experți IT la fel de buni ca cei din Europa. Lipsurile sunt însă în zona de vânzări și marketing.
“În zona de implementare și livrare avem avantaje evidente. Nu simt că în zona de vânzare avem avantaje, ba chiar avem dezavantaje. Pariul cu a face și vânzările în străinătate e că fie găsești un vânzător cel puțin la fel de bun ca al concurenților, fie vei reuși să înțelegi piața mai bine ca ei care sunt acolo. Cu toate acestea, nu vom face noi vânzări mai bine decât companiile englezești cu zeci de ani de istorie. Zona aceasta e un pariu scump și cu șanse mici de câștig. Vrem să adoptăm principiul de parteneriate. Să facem mai mulți bani împreună decât puțini separat”, a explicat Logofătu.