- 25 Octombrie 2023
Cum vor apărea viitorii unicorni din „capitala orgoliilor”
Val Mureșan a reușit să creeze la Timișoara unul dintre cele mai inovatoare centre de proiectare tehnologică. Procesoarele create de Movidius erau adaptate pentru computer vision și AI înainte să vorbim des despre aceste domenii. După vânzarea spre Intel s-a implicat activ ca investitor și a cofondat Growceanu, comunitatea investitorilor de tip angel din Banat.
Growceanu este o comunitate de business angels, un grup de persoane care alocă cel puțin 50.000 de euro pentru investiții în startup-uri și sunt motivate să-și folosească banii, expertiza și network-ul pentru a sprijini antreprenori care schimbă lumea în bine. Printre investitorii tip angel există o misiune comună, una a colaborării și a sprijinului, unde membrii comunității își aduc nu doar banii, dar și expertiza și timpul pentru a ajunge la decizii bune de investiție și pentru a-i sprijini pe fondatori după ce primesc investiție.
Platforma de business angels Growceanu organizează în 27-28 octombrie „Invest in Moonicorns – The Art of Angel Investment”, un eveniment care vizează să devină cel mai important loc de întâlnire pentru investitorii business angel în Europa Centrală și de Est. Evenimentul va avea loc la Timișoara, la centrul Faber și se adresează investitorilor de tip business angel, precum și persoanelor cu venituri foarte mari sau avere de peste un milion de dolari.
Am discutat cu Val despre evoluția ecosistemului și modul în care s-au schimbat lucrurile pentru startup-urile locale.
Ce s-a schimbat în 18 ani?Val a fondat Movidius la Timișoara pe 5 octombrie 2005. Spune că sunt multe plusuri față de acel moment, printre care:
- Jucători mult mai maturi și conectați cu piața
- 18 ani au crescut și au adus experiența în ecosistem
- Multitudinea de firme și tehnologii din Timișoara dau ingrediente pentru a crește noi produse
- Comunitatea de IT e mai diversă și pregătită să producă produse și servicii și să iasă din zona de outsourcing
Cu toate acestea, vede și un minus. „Costul de oportunitate pe care-l înregistrăm datorită unei lipse de catalizare a comunității de IT și comunități complementare”, explică Val. El consideră că oportunitățile sunt după colț, dar trebuie curaj și colaborare pentru a revoluționa piețele globale.
Dar cum se poate schimba Timișoara? Val consideră că totul pleacă de la colaborare și numește Timișoara „capitala orgoliilor”.
Ce aduce Val Mureșan în Growceanu„Trebuie să aducem cultura colaborării, să conectăm Diaspora plecată din Timișoara și atragerea ei în proiecte de acasă. De asemenea, e nevoie să creăm o entitate care să aibă menirea să reprezinte și să crească ecosistemul local de inovație”, spune Val Mureșan.
Împreună cu Ciprian Man și Adrian Erimescu, Val a creat Growceanu, comunitatea de investitori angeli care susțin startup-urile din regiune.
Cu o experiență internațională, Val poate să le aducă fondatorilor care ajung pe radarul Growceanu câteva lucruri importante.
- Multiculturalitatea și networking-ul internațional
- Capacitatea de mentorat pe domeniul scalării unui startup de la concept până la implementare
- Conectarea cu zona de design de procesoare de ultimă generație, aplicațiile de edge-AI și quantum computing
Dar în munca lui de mentorat cu startup-urile, Val menționează câteva aspecte dificile pe care acestea le întâlnesc în piață.
„De multe ori producția conceptului ia foarte mult timp și efort, iar găsirea primilor clienți deschiși să valideze produsul poate fi costisitoare și duce la ratarea de oportunități. În plus, adesea, nu sunt găsite cele mai bune surse de finanțare, în care finanțatorii să fie co-interesați să se implice în mentoratul și scalarea conceptului”, spune Val Mureșan.
Ce e nevoie însă pentru a apărea următorul Movidius la Timișoara?
„Un ecosistem puternic conectat la o diasporă motivată și activă în relația cu orașul și potențialul lui. Și apoi curaj, mult curaj. Alții îi spun “foame de rezultate””, explică Mureșan.
Conform statisticilor, 6,8% din companiile din Timișoara sunt startup-uri. Iar Val consideră că un oraș cu startup-uri își ia doza de inovație și dinamism de la acestea. Startup-urile sunt necesare progresului constant și conectării la ecosistemul global.
„În comunitatea timisoreană există așteptarea ca până în 2030 să apară un unicorn în regiune. Și ca el sa apară dintre noi, e clar ca trebuie sa existe și o anumită doză de excelență (calitate) care sa penetreze pe piețele globale”, spune Mureșan.
În dialog cu PrimăriaDar pe lângă munca de mentor și investitor, Val Mureșan s-a implicat și în construirea acestui mediu, cu un focus pe digitalizare pentru Timișoara. Este consilier al primarului Dominic Fritz pentru digitalizare și smart city. Spune că rolul nu este atât de ușor precum sună.
„Chiar dacă există deja multe soluții facile pentru a face un oraș inteligent, cel mai mare obstacol este cultura organizațională din instituțiile publice, pe de o parte, dar și lipsa de cultura digitală a cetățenilor (vezi studiile DESI). Ce îmi asum de aproape 3 ani de zile este implementarea în Primăria Timișoara a unor soluții moderne de Business Process Modeling care vor digitaliza procedurile interne și, în același timp, implementarea unui portal unic de relaționare între cetățeni și administrația locală. Eu i-aș spune la această fază de implementare/dezvoltare Primăria Timișoara 1.0, care trebuie să fie vizibilă și în exterior până în Q1 2024.”, spune Val.
De asemenea, a trasat prima strategie de digitalizare și smart city a orașului, dar spune că ceea ce îi lipsește strategiei este un vehicul de guvernanță reprezentativă pentru oraș care să ajute administrația să traseze și să implementeze proiecte strategice pentru un oraș inteligent.
Iar multe dintre problemele unui oraș pot fi rezolvate de startup-uri, inclusiv unele care pot fi finanțate de Growceanu.
Val menționează doar câteva zone unde startup-urile pot ajuta: „zona problemelor de mobilitate, promovarea evenimentelor din oraș, promovarea turistică sau implicarea civică”, spune acesta. Cumva, consideră că infrastructura hardware vastă de tip smart city nu e atât de abordabilă pentru un startup, deoarece implică un efort financiar mare la început de drum.
Dar toate au nevoie de colaborare, cuvânt care a revenit deseori pe buzele luI Val în dialogul cu start-up.ro.
„Văzând cum funcționează o administrație publică locală, cred că poate să faciliteze ecosistemul, să îl ajute cu politici publice adecvate, să promoveze ecosistemul ca un ingredient cheie pentru un oraș atractiv din punct de vedere al inovației. Limitele vin din percepția greșită că autoritatea locală este un inovator sau promotor al proceselor inovative. Din păcate, administrația nu este un factor de inovație și trebuie să acceptăm acest lucru pentru moment. Noi (orașul și mediul privat) putem să ne implicăm în introducerea proceselor inovatoare în administrație la nivel soft (uman), adică ajutând funcționarii să se perfecționeze și să schimbe cultura organizațională din administrație. Și asta se obține prin creșterea încrederii reciproce între sectorul public și privat, prin promovarea deschiderii și transparenței reciproce”, explică Val.
Din acest motiv el chiar are viziunea unei entități separate de Primărie, una care să preia strategia de oraș inteligent, să găsească actori colaborativi și să creeze parteneriate. Practic, o instituție soră a Primăriei, dar care să aibă agilitatea unui startup care se ocupă de cultura digitală a orașului.