Cum vor putea influența dronele viitorul tehnologiei

Dronele au devenit un subiect de interes pentru public după ce mai multe astfel de gadgeturi cu prețuri accesibile au devenit populare, iar viitorul tehnologiei sună și mai bine.

Deși aceste dispozitive se împart în mai multe categorii, două categorii importante de drone au început să se contureze și să fie ușor recunoscute de public. Avem, pe de-o parte, dronele cu aplicații militare, cunoscute și ca UAV (Unmanned Aerial Vehicle sau aeronavă fără pilot) și folosite în diverse operațiuni de recunoaștere sau chiar de atac. Pe de altă parte, avem dronele comerciale, utilizate din ce în ce mai des pentru jurnalism, artă, dar și ca hobby.

De la asaltul Vienei la distracții de sufragerie

Conceptul de drone ca vehicule zburătoare fără pilot nu este unul tocmai nou. Prima atestare istorică a unor ”drone” primitive o avem încă din 1849, când Veneția a fost bombardată de Austria cu proiectile legate de baloane. De atunci și până în prezent, lucrurile s-au schimbat destul de mult, iar în prezent, pentru câteva zeci de lei, putem să ne cumpărăm o dronă cu care să ne distrăm atât în spații deschise, cât și închise (deși nu e foarte recomandată alternativa indoor).

Dronele au căpătat o popularitate extrem de ridicată în ultimii ani și au reușit să facă rapid saltul de la gadgeturi distractive la adevărate jucării pentru adulți. Dacă ați avut ocazia să vedeți videoclipuri filmate de sus, cu stabilitate optică aproape perfectă, înseamnă că ați văzut filmulețe realizate cu dronele. Aici nu mai vorbim despre mini-drone pentru bugetul oricui, ci de dispozitive profesionale, cu tehnologii avansate și cu un preț pe măsură.

Livrări la domiciliu și transport aerian

Dacă prezentul dronelor este unul foarte interesant, prin prisma aplicațiilor practice pe care le au asemenea gadgeturi, atunci viitorul lor se anunță și mai bun de atât. Unul dintre domeniile în care dronele ar putea avea succes ar fi cel al livrărilor la domiciliu. Amazon deja cochetează cu această idee și a prezentat încă de acum câțiva ani modul în care un astfel de serviciu ar putea să funcționeze. Amazon Prime Air ar urma să fie un serviciu prin care comenzile de dimensiuni reduse ar fi preluate de o dronă, iar aceasta ar ateriza în fața casei tale și ți-ar aduce produsele. Cui nu i-ar plăcea să beneficieze de livrare în 30 de minute?

Dronele ar putea deveni chiar și un mijloc de transport foarte popular. În Dubai există deja drone autonome care transportă persoane, precum modelul Ehang 184, așa că nu e greu de imaginat un viitor în care traficul infernal este evitat cu ajutorul unei drone personale.

Citește despre alte aplicații pe care le pot avea dronele în viitor pe playtech.ro

Foto - Flickr/Richard Unten



Citeste si