- 27 Aprilie 2022
📹 Cum vrea Radu Negulescu să construiască „sistemul de operare” al companiilor
Radu Negulescu e unul dintre cofondatorii Trencadis, o companie de dezvoltare software care de 15 ani crește pe piața din România și internațională. La începutul pandemiei și-a dat seama că trecerea spre comunicarea hibridă și online va produce o transformare, o vedea chiar în cadrul companiei sale. Așa că a pornit la drum în a găsi o soluție.
Crede că Flow OS e răspunsul, un produs pe care vrea să-l integreze în viața profesională a companiilor pentru ca acestea să-și organizeze comunicarea, ședințele și toate activitățile dorite. Momentan a lansat pe piață Sessions, o unealtă de colaborare și videoconferencing care e doar primul pas prin care testează apele. Dar produsul a fost deja premiat de către Product Hunt în luna ianuarie 2022 și în luna februarie ajunsese la 6.000 de utilizatori. Noi am povestit despre trecerea de la servicii la produs și despre viitorul Flow OS.
Contextul pentru Flow OS și Sessions„Contextul pentru acest switch a fost pandemia. În momentul când a început pandemia, aveam de organizat la începutul lunii martie 2020 un board meeting extrem de complex, cu foarte multe decizii de luat. Ca abordare de business, îmi place să organizez întâlniri eficiente, nu vreau să pierd timpul nimănui”, spune Radu Negulescu.
„Mi-am dat seama că videoconferencing-ul e foarte util în acest nou context, dar nu este suficient, îmi lipsea un mediu în care aveam posibilitatea de a injecta documente, de a crea o structură a întâlnirii, să pot să am grijă de felul în care curge acea întâlnire. Prin videoconferencing e foarte complicat. Triggerul a fost de a adăuga structură în cadrul unei întâlniri”, adaugă acesta în interviul pentru start-up.ro.
Bazându-se pe cei 15 ani de experiență în Trencadis și-a dat seama că există o problemă în piață. Una care în engleză poate fi descrisă prin „cluttered toolbox paradox”. Adică firmele folosesc o combinație de produse digitale și durează enorm să le setezi, să le faci să funcționeze împreună. Ca o trusă de scule dezorganizată.
„Mi-am dat seama că e o oportunitate foarte repede. După ce am organizat acea întâlnire, cu mult efort din partea mea, mi-am dat seama că există spațiu pentru un tool care să rezolve astfel de probleme”, spune Radu uNegulescu.
Dar nu s-a apucat imediat de treabă. „Primul lucru pe care l-am făcut din mai 2020 până în august 2020 am lucrat doar conceptual și foarte abstract. Am definit un model conceptual. Am definit un model conceptual care stă în spatele întregului model Flow OS, pentru a crea ordine în haosul dintre instrumente”, explică acesta.
A început să dezvolte abia după ce a avut acest plan bine pus la punct. Sessions e doar primul produs, foarte puțin din ceea ce vrea să devină Flow OS. În momentul de față Sessions e o unealtă de colaborare video și audio, prin care practic utilizatorii pot integra mai multe aspecte într-un call.
Ce este Sessions astăzi în cadrul Flow OSCum ziceam, Sessions e primul pas. Radu descrie acest produs ca unul de „go to market” pentru Flow OS, în care să adune date și utilizatori.
„Sessions este un tool complet care conține funcționalități astfel încât profesioniștii să organizeze întreg ciclul unei întâlniri. Adică planificare, organizare, pregătire de documente, executarea, agenda, output-uri, informații rezultate. Sessions este o soluție care acoperă întreg ciclul întâlnirilor. De la planificare până la output-ul de date”, explică acesta.
„Feedback-ul a fost bun. Oamenii care găsesc în Sessions valoare sunt utilizatorii care au foarte multe meeting-uri în viața de zi cu zi, meeting-uri recurente, care ca și format implică o anumită recurență. Oameni care vor să optimizeze timpii când au 10 întâlniri pe zi”, spune antreprenorul.
Baza de utilizatori de la Sessions a venit în primă fază după o postare pe Product Hunt, site-ul unde poți să descoperi foarte multe unelte digitale la început de drum. Practic, cei pasionați de tehnologie pot să folosească unelte digitale noi, să ofere feedback, iar pentru fondatori e o modalitate de a se promova gratuit. După listarea pe Product Hunt au avut peste 6.000 de utilizatori.
Dar viziunea pentru Flow OS e una a unui sistem de operare pentru muncă. Un sistem de cooperare dacă vreți.
„De când am intrat în epoca PC s-au dezvoltat sisteme de operare, care sunt izolate la nivel de utilizator. Noi credem că lumea a ajuns în punctul în care sistemul de cooperare este necesar. O platformă comună care oferă toate instrumentele necesare ca oamenii să interacționeze între ei într-un mod cât mai eficient”, spune Radu Negulescu.
„Ne imaginăm într-un viitor ca organizații întregi să folosească Flow OS. Nu e o unealtă pentru un singur om. Viziunea noastră e un moment în care utilizatorii vor avea device-uri de lucru pe care vor avea instalat doar Flow OS, unde vor avea tool-uri pentru a-și face treaba, iar în momentul în care și-au terminat treaba se pot conecta la sistemele lor de operare personale”, explică antreprenorul român.
Astfel, Radu consideră că este foarte important să existe o separare între viața profesională și cea personală, iar Flow OS poate fi o modalitate. Prin Flow OS sau Sessions nu vor să înlocuiască unelte deja existente pe piață, să excludă unelte digitale. Ci să fie o platformă în care să integreze multe alte tool-uri folosite de către companii.
„Suntem absolut convinși că în 2-3 vom fi suficienți de maturi cu produsele noastre încât să fie extrem de simplu procesul de vânzare. Suntem orientați foarte mult către produs și către impactul utilizatorilor, iar acesta e motorul nostru de crește, nu vrem să investim în marketing și să folosim alte motoare de creștere”, mai spune Radu Negulescu.
De la Trencadis la un startup de produs prin Flow OSTrecerea de la Trencadis la Flow OS nu a fost ușoară pentru Radu, mai ales pentru că are 15 ani de experiență în zona de servicii. Din acest motiv a decis să se concentreze doar pe Flow OS.
„A fost imposibil să le facem pe ambele în același timp. E un conflict profund între mentalitatea de servicii Trencadis și mentalitatea de produs. Am creat practic o structură de la zero, echipa Flow OS nu e parte din Trencadis. Trencadis a fost vehiculul care a finanțat prima etapă. Nu a existat nicio intersecție între companii, pentru că era imposibil”, spune acesta.
Întrebat cum a fost tranziția, Radu folosește cuvântul „brutală”.
„Tranziția de la Trencadis la Flow OS a fost brutală. A trebuit să șterg cu buretele tot ce am învățat în 15 ani de zile. Nu are legătură abordarea globală de produs cu cea de servicii de la Trencadis. A fost cea mai provocatoare și constructivă perioadă din carieră”, explică acesta.
Pentru 2022 și 2023 vrea să dezvolte în continuare Sessions la nivel public și să avanseze cu Flow OS. Până la finalul anului vor să aibă 100.000 de utilizatori activi, iar echipa Flow OS e formată din 32 de oameni în momentul de față.