- 17 Aprilie 2024
Dan Mihăescu: Ce trebuie să știe fondatorii despre GapMinder Fund II? Investiții de la 500.000 de euro la 2,5 milioane de euro
”Lucrul cel mai important pe care trebuie să-l știe fondatorii este că fondul doi este operațional. Am anunțat prima investiție, este vorba despre Genezio, este un startup de devtools, și, practic, ceea ce facem e să continuăm să investim în companii care scalează internațional, poate chiar global”, ne-a spus Dan Mihăescu, precizând că odată cu lansarea fondului cu numărul 2, drumurile GapMinder și Techcelerator, acceleratorul pe care fondul îl susținea, se vor separa.
Domenii pentru investițiiAcesta a menționat faptul că teza de investiții a GapMinder Fund II rămâne similară, partenerii continuând să investească în startup-uri de tech și deep tech.
”Asta înseamnă machine learning, generative AI, și, mai recent, înseamnă devtools, așa cum este investiția în Genezio, și înseamnă, pur și simplu, automatizări de procese. Toate de B2B, dominant enterprise”, spune Dan Mihăescu.
Tichete de investiții”70% din ceea ce am investit cu fondul I și credem că o vom face și mai mult cu al doilea fond, este să ne concentrăm pe 4 verticale. Trebuie doar să vă uitați la companiile pe care le avem în portofoliul fondului I, FintechOS, Druid, Typing DNA, Veridion, și veți vedea că ele sunt grupate pe patru verticale: cybersecurity, enterprise automation, fintech și data analytics”, adaugă el.
Noul vehicul investițional se adresează startup-urilor B2B în stadiile Seed și Late Seed. Fondul vizează tichete inițiale a căror valoare se încadrează între 500.000 și 2,5 milioane de euro, cu posibilitatea semnificativă de follow-on.
Totodată, scopul partenerilor GapMinder este de a ajuta fondatorii să se dezvolte în afara granițelor punându-i în legătură cu investitori care-i pot ajuta să treacă la următorul nivel în dezvoltarea business-ului.
”Am dezvoltat contacte cu alte fonduri care sunt specializate pe aceleași zone. Sperăm că e un ingredient în succesul acestor companii, faptul că le putem ajuta. Munca o fac ei, noi doar îi ajutăm puțin și le putem face intro-uri pentru următoarele runde la investitori specializați care-i pot duce mai departe spre SUA sau Marea Britanie, de exemplu”, afirmă reprezentantul GapMinder.
Țări pentru investițiiNoul fond va viza România, Republica Moldova, Serbia, Croația, Slovenia, Bulgaria, marea majoritate a investițiilor vizate de echipa GapMinder concentrându-se, în continuare, pe România.
”Pipeline-ul de proiecte este un animal viu pentru noi, încercăm să ținem undeva între 25 și 30 de proiecte acolo. În medie punem 1,5 milioane de euro, dar noi tot calificăm proiecte acolo pentru a merge la următorul nivel de discuție sau le scoatem din acel pipeline. În fondul I am văzut 1800 de startup-uri din România, de la nivelul unui power point, până la companii cu venituri considerabile. Din 1.800 de companii am investit în 20, de la seed la late-seed, și cred că mai avem încă 10-12 companii din accelerator. Acestea sunt ratele cu care funcționăm și nu pare să se schimbe acum pentru fondul II”, ne-a explicat Dan Mihăescu.
Echipa, echipa, echipaCe-i poate atrage pe partenerii GapMinder să investească în startup-uri? Echipa rămâne unul dintre principalele motive.
”Echipa face cea mai mare diferență când timpurile sunt într-o schimbare nebună și 2023 a însemnat începutul unei astfel de schimbări. A venit generative AI, chiar dacă se vorbește de mai mult timp de generative AI, în realitate, pe termen scurt, AI generativ va schimba dramatic modul în care se dezvoltă software, modul în care se dezvoltă business-urile. În acest context de schimbare rapidă, diferența o face într-un startup nu numai tehnologia, nu numai o bună strategie, nu numai niște clienți care cresc foarte rapid, dar o face echipa care poate să ia decizii rapide, poate să se adapteze și inclusiv poate să adauge lucruri la modelul de business”, a afirmat Dan Mihăescu.
Investiții "silver bullet" pentru TechceleratorO schimbare pe care GapMinder o va face începând cu fondul II este de a se separa de echipa acceleratorului Techcelerator, continuând să funcționeze în paralel. Echipa va continua să susțină startup-urile care trec prin programele Techcelerator prin investiții.
”Ei vor avea o altă cale și vor anunța în lunile următoare acel nou drum care este important pentru ecosistemul din România. Deci nu vom mai fi alături de accelerator, dar vom face investiții de tip silver bullet în zona de accelerare, de pre-seed. Adică investiții și de 100.000 de euro, și de 200.000 de euro, sub pragul nostru de 500.000 de euro dacă ne place foarte mult proiectul respectiv”, adaugă Dan Mihăescu.
Din punctul său de vedere, ecosistemul românesc de startups a ajuns într-o etapă în care nu mai are nevoie doar de campioni, ci de mai mulți actori care să lucreze împreună pentru a-l dezvolta.
”Trebuie să aibă angel investors, acel oameni care au curaj să pună banii lor, acceleratoare care pun bani, dacă se dezgheață și partea de crowdfunding, pentru că 2023 a afectat pe toată lumea, cum era și normal. E foarte important ca toți actorii aceștia să apară în piață și să o crească, iar Techcelerator are o misiune foarte clară și are experiența necesară să o facă”, concluzionează Dan Mihăescu.
GapMinder Fund II a fost creat cu sprijinul Fondului European de Investiții (FEI) și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
FEI a sprijinit GapMinder Fund II cu o sumă totală de 30 de milioane de euro prin intermediul a două inițiative: programul Uniunii Europene InvestEU și Fondul de Fonduri pentru Redresare - parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, cofinanțat de UE prin intermediul Next GenerationEU.
BERD a investit 10 milioane de euro în GapMinder Fund II, aceasta fiind prima investiție a BERD într-un fond lansat de o echipă de parteneri români.
GapMinder are o abordare directă în calitate de investitor, ajutând companiile să se dezvolte prin consultanță strategică și implicare directă în scalarea organizațiilor, disciplina financiară, guvernanța corporativă și dezvoltare. GapMinder gestionează două fonduri.
Cu primul fond având o capitalizare totală de 50 milioane de euro, GapMinder a investit în companii printre care se numără Druid.AI, FintechOS, TypingDNA, Veridion, Siena.Cx, Cyscale, Deepstash, SmartDreamers, Machinations, Frisbo, Innoship.io. GapMinder II a fost lansat în 2024 cu un target de capital de 80 de milioane euro.