Dar mie ce-mi folosește?

„Dar mie ce-mi folosește?”. Ați auzit expresia aceasta? Eu am auzit-o de mai multe ori în cariera mea de jurnalist. Vorbind cu tot felul de oameni, de la cei simpli, până la antreprenori, fie că vorbim de un IMM obișnuit sau de un startup tech, am primit uneori întrebarea aceasta. De obicei de la acei antreprenori care nu știu exact la ce le-ar folosi lor să apară în presă.

Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 20 iunie 2023. Te poți abona aici.


E o alegere personală, fără îndoială. Poți să ai modalități diferite de a te promova sau de a te pune acolo, în fața clienților. Dar de fiecare dată întrebarea aceasta mă blochează un pic. Poate pentru că după 8 ani de start-up.ro suntem încă motivați să spunem poveștile oamenilor, pentru că o facem corect, iar uneori primești astfel de întrebări. Vii vesel și pleci trist.

Dar la ce folosește, totuși? Să fii parte dintr-o poveste jurnalistică oricât de simplă ar fi ea poate fi o modalitate de a-ți întări încrederea. Oamenii vor căuta numele tău dacă vor avea nevoie de un business ca al tău. Dacă vor vedea un articol despre tine, vor avea un pic mai multă încredere. De asemenea, unii vor vedea pentru prima oară numele afacerii și poate vor fi curioși. Apariția în presă nu îți aduce brusc cifre, nu se va face o coadă la tine, fie că ai o brutărie sau un atelier. Dar pune o cărămidă la o fundație, indiferent dacă ai o casă deja construită și ridicată.

Recunosc că în dimineața aceasta puteți citi printre rândurile mele o doză relativă de frustrare. Pentru că știu câte așteptări are lumea de la presa din România. La fel, știu cât de dezamăgiți sunt de multe ori de această instituție. Că nu se scrie despre lucrurile importante, că nu se scrie bine, că există partizanat. Dar, recunosc, uneori mă frustrează pentru că faci lucrurile corect, atât de bine cât știi să le faci, dar sunt momente în care ori ți se spune „dar mie ce-mi folosește?” sau mai rău, ești ignorat/ă.

Lucrăm cu instituția omului. Și ne supunem momentelor și zilelor oamenilor. Cum era un citat mai vechi - „unii oameni vor să vorbesc cu tine, alți oameni nu vor să vorbesc cu tine”. Dar sfatul meu este ca oricând să veniți cu o explicație - „nu suntem pregătiți acum”, „nu e momentul bun să ne promovăm”, orice.

Pentru că altfel vom primi întrebarea „dar de ce se scrie numai despre ăia?” și „despre noi nu”. De multe ori răspunsul e foarte simplu - pentru că aceia răspund. Pentru că sunt disponibili. Și relațiile umane sunt precum curentul electric, caută scurtcircuitul.

Oricât de ocupat ești și știu că au fost 3 ani obositori, dă atenție tuturor modalităților. Analizează-le. De cele mai multe ori durează 10 minute pe zi.

Iar când nu-ți place ceea ce citești, ceea ce vezi, scrie în continuare. Explică. Vorbește-le oamenilor și educă-i cu respect.

Cel mai mare dar pe care mi l-a dat meseria aceasta este curiozitatea. Și mă bucur să văd alți oameni curioși sau oameni deschiși către cei curioși. Ca atunci când un copil te întreabă „de ce?”. Nu e o senzație mișto să-i explici și chiar dacă are 10 „de ce” să poți să răspunzi cu răbdare? Deschizi o poartă către noi universuri.

Și dacă ești curios „dar mie ce-mi folosește?”, întreabă-ne și îți vom răspunde.



Citeste si