- 21 Mai 2021
Jun Luo, Director Cercetare Oppo: De câți megapixeli ai nevoie pe un telefon și cum ajută inteligența artificială?
În momentul de față 90% din imaginile create de oameni sunt făcute cu smartphone-urile. Din punctul de vedere al lui Jun Luo, într-un context obișnuit un smartphone e mai mult decât suficient, iar diferențele apar în condiții mai complicate de mișcare și lumină.
„Unde telefoanele mai trebuie îmbunătățite e în zona de obiecte care se mișcă foarte rapid, cum ar fi evenimentele sportive. DSLR-urile au un shutter foarte rapid. În smartphone-uri latența poate fi îmbunătățită din software, pentru că hardware-ul nu va fi comparabil”, explică Jun Luo.
El menționează că și condițiile de lumină sunt complicate și trebuie lucrat la ele prin algoritmi, ceea ce face în centrul de cercetare Oppo. De altfel, pe telefoanele Oppo putem vedea faptul că imaginile realizate noaptea sunt din ce în ce mai bune, la fel ca și stabilizarea video.
Cei mai complicați algoritmiAm vorbit cu Jun Luo și despre cei mai complicați algoritmi când vine vorba de camerele smartphone-urilor. El menționează că e foarte diferit să faci algoritmi foto și algoritmi video, pentru că sunt două tipuri de procesări.
„Au cerințe diferite . Din experiența mea cel mai complicat lucru la video e eficiența. Trebuie să ai dimensiuni mici la produsul final, iar procesarea să fie rapidă. La Oppo Reno 5, de exemplu, în orice condiții de lumină sau HDR înregistrarea și procesarea trebuie făcută în maxmum 30 de milisecunde pentru o înregistrare HD. Trebuie să detectăm lumina și să îmbunătățim permanent algoritmul. În plus, la telefoane trebuie să gândești funcțiile pentru diferite tipuri de procesoare”, menționează Luo.
El a spus că practic au reușit să reducă din consumul de energie cu 40% în înregistrarea video doar printr-un algoritm care optimiza procesul.
Jun consideră că pentru că în video-uri trebuie să captezi mai multe cadre pe secundă, e mult mai provocator. „Soluția pe care am reușit să o creăm, AI Highlight VIdeo, combină mai mulți algoritmi și mai multe setări și precondiționări pentru a face fiecare video mai bun”, spune el.
AI Highlight Video e o funcție în timp real care are nevoie de 20 de milisecunde și duce la un rezultat final mai bun.
Cât de mult pot îmbunătăți algoritmii experiența camerelor din telefoane?Jun Luo spune că algoritmii pot îmbunătăți experiența unei camere mici foarte mult. „Cu cât algoritmii sunt mai softisticați, cu atât rezultatul final e mai bun. E o dovadă în plus că cele mai bune imagini și video-uri realizate în lumină scăzută sunt o combinație de hardware și software”, explică acesta.
„De exemplu, pe funcția AI Highlight Video de pe seria Oppo Reno 5, utilizatorii pot să înregistreze orice, fără să se gândească la condițiile de luminozitate și nici nu trebuie să pornească Night Mode. Detectează automat lumina și schimbă de la Ultra Night Mode la Live HDR, pentru video-uri cu claritate mai mare”, spune Jun Luo.
De asemenea, crede Jun Luo, diferența dintre smartphone-uri și camerele foto devine din ce în ce mai mică, limitarea fiind doar forma.
„Modul în care arată smartphne-urile prezintă limitări. Nu poți avea la fel de multe componente. Așa că ne bazăm pe optimizarea proceseșpr și pe software pentru a atinge balanța potrivită între nevoile utilizatorilor și forma perfectă a telefonului”, spune Jun.
De câți megapixeli ai nevoie, de fapt?Un alt aspect despre care se vorbește când vine vorba de camere e de câți megapixeli ai nevoie în mod real pentru calitate bună.
„Atât timp cât subiectul nu va fi tăiat din imaginea originală, majoritatea utilizatorilor vor vedea imaginile pe ecranele telefoanelor sau computerelor, adică Full HD 1080p. Asta înseamnă 2 megapixeli. Restul rezoluției e utilă pentur a face imaginea să arate mai bine când e mărită. Dar există un nivel peste care megapixelii sunt doar niște cifre”, spune sincer Jun Luo.
Oppo consideră că specificațiile hardware asigură, de fapt, limita inferioară a calității imaginii. „Un algoritm avansat poate determina limita superioară. Dincolo de o imagine clară, consumatorii au nevoie de o poză bună, care să-i ajute să-și exprime identitatea. De asta am echipa Reno5 cu funcții de curățare a imaginilor, care permite telefonului să prindă fotografii din scene în mișcare. Al doilea feature e AI Scene Enhancement, care îmbuătățește culorile, saturație, luminozitatea”.
De asemenea, pe dispozitivele Oppo au fost aduse și îmbunătățiri de video, cu funcții de AI Highlight Video, AI Mixed Portrait și dual-view video.