De ce e UiPath un decacorn? Ce au văzut investitorii la firma fondată-n România

UiPath a devenit unul dintre decacornii Europei, după ce investițiile repetate au dus compania fondată la București la o evaluare financiară de peste 10 miliarde de dolari. Ce au văzut investitorii însă la UiPath?

„Business Insider” a discutat cu mai mulți investitori care au crezut în UiPath încă de la începuturi pentru a afla cum au avut viziunea de a investi în compania fondată de Daniel Dines.

Prima rundă de investiții a venit în 2016, iar în patru ani UiPath a urcat până la peste 10 miliarde de dolari evaluare financiară și se pregătește să se listeze pe bursă. Printre investitori s-au numărat Seedcamp (2016) și Accel (2017).

UiPath a fost fondat în 2005 de Daniel Dines și Marius Tîrcă. Numele inițial era DeskOver, un startup de automatizare care va deveni UiPath. Cei doi au început să abordeze zona de automatizare robotică în 2012. Această zonă permite utilizatorilor să-și configureze practic scripturi sau programe prin care să automatizeze diferite task-uri.

Automatizarea înseamnă astăzi o piață uriașă, în creștere, unde companiile încearcă să intre cât mai mult pentru a putea să-și optimizeze procesele.

Cum a început drumul spre investiții? UiPath a deschis un birou în SUA și printre primii investitori au fost Earlybird, Credo Ventures și Seedcamp, care au pus inițial 1,6 milioane de dolari.

Ce au văzut investitorii?

„Când l-am întâlnit prima oară pe Daniel am fost uimită de hotărârea lui. Vorbea despre RPA, un produs greu de imaginat la momentul respectiv, dar avea convingere și credință că lucrurile sunt deja acolo unde dorește el”, a spus Reshma Sohoni, partener la Seedcamp pentru „Business Insider”.

„Compania se pregătea să facă tranziția de la servicii și rol consultativ la un Software as a Service cu margini de profit de 90%. Cercetarea noastră a arătat că tendința este spre automatizare, dar în momentul acela situația în unele situații era marcată de ferme de date din India care făceau copy paste”, mai spune partenerul de la Seedcamp.

Dar investitorii au văzut potențialul din UiPath.

În 2017, Accel Partners a investit în UiPath, fiind una dintre cele mai mari firme din lume din această zonă. Cei de la Accel au venit la București două zile pentru a se întâlni cu Daniel Dines. Ulterior au investit 30 de milioane de dolari în Series A.

„Am investit în companii mari precum Spotify și mereu prima impresie este fondatorul. Daniel e un fondator unic, cu o viziune globală a companiei de la început, cu un focus pe produs și foarte motivat”, spune Philippe Botteri, investitor la Accel.

De asemenea, investitorii au fost surprinși și de ritmul rapid în care UiPath poate să semneze contracte cu firme foare mari. Dacă alte firme europene din zona tech pot să petreacă 12-18 luni pentru o negociere, UiPath putea semna cu firme din Fortune 500 în 3-4 luni. Un alt avantaj în momentul acela a fost și faptul că partener la Accel era și românca Luciana Lixandru, astăzi la Sequoia Capital.

„Când vine vorba de a vedea potențiali unicorni, fie că e vorba de TransferWise, Revolut sau UiPath, trebuie să te întrebi ce trebuie să se întâmple corect pentru ca firma să aibă impact și să fie disruptivă. Daniel a bifat toate punctele de validare, avea încredere ca fondator și era hotărât să continue să investească în research”, mai spune Botteri.

„Daniel a spus mereu: un robot pentru fiecare persoană. Dacă ești hotărât mereu să faci mai mult, poți să faci lucruri pe care multe persoane le considerau imposibile”, a mai adăugat investitorul de la Accel.

În total, UiPath a strâns 1,2 miliarde de dolari finanțare în patru ani și a lider de piață în automatizare, cu venituri de 400 de milioane de dolari.

Piața de automatizare ar putea ajunge la 4 miliarde de dolari în 3 ani, iar serviciile RPA s-ar putea ridica la o valoare de 12 miliarde de dolari.

 



Citeste si